Nederlanders eten de meeste vleesvervangers van Europa

Nederlanders eten de meeste vleesvervangers van Europa

Foto: Freepik

We kunnen tegenwoordig bijna niet meer om alle plantaardige producten heen in de supermarkt. Uit data van het marktonderzoeksbureau Nielsen, blijkt dat in elf Europese landen de consumptie van plantaardige producten met maar liefst 49% is toegenomen. Hiervan eten Nederlanders de meeste vleesvervangers.

Het onderzoeksbureau heeft gekeken naar de totale supermarktverkopen van plantaardige producten van de afgelopen drie jaar in Nederland, Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Roemenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Gerekend per hoofd van de bevolking is Nederland de koploper. In de periode 2018 t/m 2020 zijn er 35% meer plantaardige producten gekocht in de Nederlandse supermarkten.

‘Stijging consumptie plantaardige producten in Nederland’

https://public.flourish.studio/visualisation/9390806/

Nederland scoort niet op alle punten het beste. Zo heeft Duitsland de grootste afzetmarkt van plantaardige vervangers in Europa. Het Verenigd Koninkrijk staat op plek twee, gevolgd door Spanje op plek drie. Van alle onderzochte landen geven Nederlanders wel het meeste geld uit aan plantaardige vervangers. Dit komt neer op zo’n 17 euro per persoon.

Als we kijken naar de categorie ‘plantaardige melksoorten’, dan zijn er twee soorten die het meest werden aangeschaft in Nederland: soja- en amandelmelk. Sojamelk is al jaren een van de populairste plantaardige melksoorten. Het is daarom vooral opvallend dat amandelmelk de afgelopen jaren is gestegen in populariteit.

 

‘Consumptie plantaardige melksoorten Nederland in liters’

https://public.flourish.studio/visualisation/9391144/

Niet alleen het aanbod van plantaardige melksoorten wordt steeds verder uitgebreid; ook vleesvervangers zijn tegenwoordig te vinden in alle soorten en maten. De plantaardige burger werd het meeste aangeschaft. Daarnaast werden producten zoals vegetarische gehaktballen en gevulde vleesvervangers veel gekocht.

‘Consumptie soorten vleesvervangers Nederland in kilo’s’

https://public.flourish.studio/visualisation/9391245/

Wat opvalt aan het rapport is dat soja een van de meest geconsumeerde plantaardige ingrediënten is. Zowel in plantaardige melksoorten als in vleesvervangers. Hoewel mensen er bewust voor kiezen om sojamelk te drinken, wordt er vaak niet gekeken naar de ingrediëntenlijst op de verpakkingen van vleesvervangers. Wat namelijk te zien is, is dat er in bijna alle vleesvervangers soja zit. In soja zitten hoogwaardige eiwitten, ijzer en vitamine B1. Daarom is het een goed alternatief voor vlees.

Maar soja kent ook nadelen. Soja stimuleert de aanmaak van oestrogeen in het lichaam, maar het kan de aanmaak ook verstoren. Zo is uit onderzoek gebleken dat het een verstorend effect heeft op de menstruatiecyclus. Daarnaast zou het ook de schildklierfunctie beïnvloeden en hierdoor vermoeidheid en futloosheid aanwakkeren.

Het is dus altijd goed om kritisch te kijken naar voedingsproducten. Wie het hier mee eens is, is orthomoleculair specialist Joep Rovers. Joep is geschoold als Orthomoleculair Adviseur Gevorderd en heeft zijn specialisatie voor EMB-bloedtesten behaald. Joep is niet per se positief over vleesvervangers. In tegendeel zelfs. Zo vertelt hij het volgende: “Ik denk dat vleesvervangers erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Vaak worden er 30 ingrediënten gebruikt, waarvan de meeste ingrediënten (zaadoliën, emulgatoren, stabilisatoren, soja-proteïne, suiker, tarwe etc.) een schadelijke impact hebben op de gezondheid van de mens. Er zijn ook andere producten waarmee vlees vervangen kan worden. Denk hierbij aan ‘vervangers’ uit de natuur. Af en toe peulvruchten, zaden, eieren en kaas.”

Hoewel vleesvervangers tegenwoordig volop gepromoot worden, is Joep van mening dat vlees en vis belangrijk is voor een gezond eetpatroon. “Vlees zou door de meest diverse aminozuren en hoge hoeveelheid vitaminen en mineralen, samen met vis, onder andere door omega 3 vetzuren, een basis moeten zijn van een gezond eetpatroon. Als vegetariërs of vegans op een andere manier aan voedingsstoffen willen komen, dan kan dat doormiddel van suppletie. Sommige supplement merken, zoals Vitakruid, zijn erg goed en kunnen hier een aanvulling op bieden.”

 

[aesop_quote type=”block” background=”#282828″ text=”#ffffff” align=”left” size=”1″ quote=”Verantwoording: de datavisualisaties zijn gemaakt via Flourish. De data komt uit het rapport van Smart Protein Project EU. Het project is in samenwerking met ProVeg International gemaakt. Het is het grootste en meest nauwkeurige overzicht van plantaardige consumptiegewoonten in Europa tot nu toe. De data staan aangegeven in hoeveelheden van liters of kilo’s. ” parallax=”off” direction=”left” revealfx=”off”]

Over de auteur