Topmodellen van smartphones worden steeds duurder, behalve die van Google

Topmodellen van smartphones worden steeds duurder, behalve die van Google

Foto: pixabay

De smartphonemarkt is altijd in ontwikkeling. Sinds in 2007 de eerste Apple iPhone op de markt kwam, is dit type telefoon niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De telefoon wordt ingezet als multifunctionele zakcomputer en de gebruiker krijgt steeds meer eisen en wensen. Voor ieder budget is een smartphone te vinden die voldoet aan de wensen van de gebruiker, maar voor de echte fanaten brengen de grote merken als Samsung, Apple en Google ieder jaar een topmodel uit.  Dit is vaak een serie met de duurste en beste modellen die de fabrikant op dat moment te bieden heeft. De consument kan er op rekenen dat deze modellen perfect zullen werken, prachtige foto’s maken en een razendsnelle moderne processor bevatten. 

Als een consument een zogenaamde flagshipphone wil kopen, moet die diep in de buidel tasten. Ze kosten vaak al meer dan 800 euro. In bovenstaande visualisatie is te zien dat de meeste flagshipphones significant in prijs gestegen zijn de afgelopen jaren. De topmodellen van OnePlus zijn tussen 2015 en 2022 met 144,5 procent in prijs gestegen. Apple iPhones en Samsung Galaxy S modellen zijn met respectievelijk 45,7 en 35,8 procent in prijs toegenomen. Deze prijzen zijn geleidelijk toegenomen en te wijten aan een stijgende populariteit van de smartphones in combinatie met complexere camera’s en chipsets. Het buitenbeentje in deze lijst is Google met haar Google Pixel telefoons. De flagships van deze fabrikant zijn de afgelopen zeven jaar juist 16,9 procent goedkoper geworden, in de grafiek lijkt dit met ups en downs te zijn gegaan. Volgens Smartphoneman Dominick Viëtor ligt dit aan twee dingen: ”tot de Pixel 4 zat er bij Google een stijgende lijn in, bij de Pixel 5 koos Google voor een nieuwe strategie” zegt Viëtor. De telefoon werd goedkoper in de markt gezet, met nieuwe specificaties. ”Daarnaast waren telefoons van Google tot afgelopen jaar niet officieel in Nederland te koop, waardoor de prijs hier hoger was”, vult hij aan. De telefoons van fabrikant Google zijn pas sinds 2022 officieel in Nederland te koop en dus voor de originele prijs aan te schaffen. Op de vraag of we dan bij Google vanaf nu ook een stijgende lijn gaan zien antwoord Viëtor: ”dat zit er dik in”.

Naast dat de smartphones duurder zijn geworden zien we dat ze een groter scherm hebben gekregen. Rond 2017 zien we bij de meeste modellen een stijgende lijn, die in 2020 grotendeels zijn top heeft bereikt. De schermranden van de toestellen werden vanaf dat moment steeds dunner. Waardoor het scherm een groter deel van de telefoon in beslag kon nemen. Nu het hoogtepunt in screen-to-body ratio ongeveer bereikt is, kunnen we volgens het techplatform Tweakers.net verwachten dat de telefoonschermen niet nog veel groter zullen worden.

 

Dataverantwoording: De data in dit artikel is afkomstig van androidplanet.nl en iCulture.nl. Hierop heb ik de adviesprijzen bij de lancering van de toestellen verzameld en verwerkt in een Excel bestand. De adviesprijzen zijn niet altijd de daadwerkelijke prijzen waar de telefoons voor te koop hebben gestaan. Ook zijn dit de adviesprijzen in Nederland, ze kunnen verschillen met andere landen.

Over de auteur