Factcheck: de hype rondom proteïneproducten onterecht voor gezonde volwassenen

Factcheck: de hype rondom proteïneproducten onterecht voor gezonde volwassenen

Foto: panash.nl

Dit artikel is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie 11 september 2025.

Op donderdag 4 september schoof internist en hoogleraar Marcel Levi aan bij Eva Jinek. Voor hem stond de tafel vol met proteïneproducten zoals repen, shakes en yoghurt. Levi benadrukte dat volwassenen met een gevarieerd en bescheiden dieet al voldoende eiwitten binnenkrijgen. De aanbevolen hoeveelheid ligt volgens hem tussen de 60 en 100 gram per dag. Alles daarboven wordt door het lichaam afgebroken: de extra eiwitten worden omgezet in aminozuren, maar die kunnen niet worden opgeslagen. Meer eiwitten leiden niet automatisch tot extra spieropbouw. Volgens Levi hebben gezonde volwassenen geen dure, bewerkte proteïneproducten nodig om dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Het artikel in Trouw nuanceert dit beeld. Wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack merkt op dat Levi’s uitleg onvolledig en deels onjuist was. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat extra eiwitten helpen bij afvallen en spierbehoud en dat een hogere inname soms nuttig is voor specifieke groepen zoals sporters en ouderen. Ook licht hij enkele punten toe die in de uitzending niet helemaal duidelijk werden, zoals de vertering van eiwitten in de dunne darm en het effect van eiwitinname op de nieren. Ter Braack benadrukt dat Levi’s formulering een verkeerd beeld van eiwitten kan hebben gegeven.

De officiële richtlijnen

De verwerking van een eiwitoverschot

  • Eiwitten bestaan uit aminozuren, die niet opgeslagen kunnen worden zoals vet of koolhydraten. Overtollige aminozuren leveren energie of worden omgezet in vet. Meer eten betekent dus niet automatisch meer spiermassa (NCBI).
  • Spiergroei ontstaat alleen door krachttraining in combinatie met voldoende, maar niet overdreven, eiwitinname(International Society of Sports Nutrition).

De gemiddelde eiwitinname in Nederland

Uit voedselconsumptiepeilingen blijkt dat de meeste Nederlanders ruimschoots aan hun eiwitbehoefte voldoen(Cartharina Ziekenhuis). De Keuringsdienst van Waarde onderzocht de marketing rondom eiwitproducten en concludeerde dat fabrikanten handig inspelen op de hype, maar dat deze producten voor de doorsnee consument weinig toevoegen. Ook Pointer bevestigt dat eiwitpoeder voor de meeste volwassenen niet nodig is, tenzij iemand extreem sport of specifieke gezondheidsproblemen heeft.

Niet iedereen kan voldoende eiwitten uit een normaal dieet halen. Extra eiwitten zijn vooral nuttig voor:

Deskundige oordeelt

Carla Scheijde, diëtist, heeft de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek in Amsterdam afgerond. Zij bevestigt dat de meeste volwassenen met een normaal, gevarieerd dieet voldoende eiwitten binnenkrijgen. Volgens haar klopt de richtlijn 0,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht per dag. ‘’Met een beker melk, een stukje vlees of een vleesvervanger en wat zuivelproducten, kom je al gemakkelijk aan de hoeveelheid die je nodig hebt.’’

Ze benadrukt dat dure proteïneproducten voor de meeste volwassenen overbodig zijn. “Die producten zijn vooral marketing.’’ Carla voegt toe dat de uitzondering bestaat voor ouderen, mensen met een medisch probleem of personen die tijdelijk extra eiwitten nodig hebben. “Voor hen kunnen supplementen nuttig zijn, maar dat moet altijd in overleg met een diëtist.”

Carla bevestigt dat overtollige eiwitten worden afgebroken tot aminozuren, die het lichaam niet kan opslaan. Te veel eiwitten zorgen dus niet automatisch voor extra spieropbouw en kunnen soms als vet worden opgeslagen.

Conclusie

  • De claim is grotendeels waar: volwassenen kunnen zonder dure proteïneproducten aan de dagelijkse eiwitbehoefte voldoen.
  • Marcel Levi’s boodschap in de uitzending van Eva Jinek was niet goed verwoord en zorgde daardoor voor onduidelijkheid
  • Wetenschappelijke richtlijnen en onderzoeken tonen aan dat Nederlanders gemiddeld voldoende eiwitten binnenkrijgen via hun normale voeding.
  • De uitspraak van Marcel Levi dat je proteïneproducten “beter in de prullenbak kunt gooien” is te kort door de bocht. Er bestaan groepen die wel baat hebben bij extra eiwitten.

Over de auteur

Skip de Jong

Skip de Jong (2004) is geboren in Warmenhuizen een dorp in de kop van Noord-Holland. Na de havo is de passie voor de journalistiek begonnen. Met zijn nieuwsgierigheid en kritische blik weet hij het nieuws gepassioneerd over te brengen.