Rust en ruimteviering binnen Stadsklooster Utrecht, moment om te reflecteren

Rust en ruimteviering binnen Stadsklooster Utrecht, moment om te reflecteren

Lombok – Op 11 december 2022 was er in het Stadsklooster van Lombok, wat de voormalige Antoniuskerk was, een rust en ruimteviering aan de gang. Dit jaar was een hectisch jaar met veel veranderingen waar het Nederlandse volk aan moest wennen. De inflatie is net binnengetrokken na het eeuwig lijkende coronapandemie die nog steeds aanwezig is. Deze dag staat in het teken van het thema “stem van de berg”, tijdens de internationale week van de bergen in december.

Foto: Maria Belkadi

De rust is te proeven in het Stadsklooster Utrecht, tijdens de gezamenlijke rust en ruimteviering. In de grote zaal waar houtenbankjes bevinden met roze dekens die je om je heen kunt slaan voor extra warmte, kaarsen die voor een obscure verlichting zorgen en de rondboogvensters met Christelijke beschilderingen, is spreker Mariëtte Roest de participanten aan het vertellen over het bewust worden van het doel in het leven. Door soms stilte te laten vallen en muziek te gebruiken om dit proces te begeleiden ervaar je in de oude kerk een verbondenheid met jezelf. De sfeer die er heerst is vrede en harmonie.

Het is een moment van reflectie, ‘Wie ben ik en wat doe ik op deze aarde? Wat is mijn betekenis?.’ Hoewel het een christelijk vraagstuk is en het ook in een oude kerk plaats neemt heeft het geen religieuze basisgrond. Mariëtte Roest en Henk Stoeten hebben het initiatief genomen om mensen diepgang te laten zoeken in dit thema en staan open voor iedereen. De reden dat het geen religieuze basisgrond heeft is omdat ze het belangrijk vinden dat iedereen hieraan kan deelnemen ongeacht eigen overtuigingen. ‘Iedereen is wel opzoek naar betekenis en het fijn om dat met elkaar te doen’, vertelt Mariëtte.

Mariëtte en Henk zijn een getrouwd stel en het initiatief kwam vanuit beide kanten. Henk houdt zich bezig met muziek en kunst en Mariëtte werkt vanuit de literatuur en eigen praktijk kennis in de geestelijke zorg. Samen hebben ze zo beide kwaliteiten gecombineerd waarmee ze nu als duo werken. ‘Met wie wij zijn en wat wij kunnen, zijn zo twee hollen ontstaan en kunnen wij het concept dragen’, vertelt Henk met een brede glimlach vol enthousiasme. Nu proberen ze ook op andere doelgroepen in te spelen en vooral te experimenteren om nieuwe vormen van de viering te ontdekken.

Het duo werkt ook met diverse thema’s, zo was het in de week van 11 december de week van de berg. ‘Bergen zijn miljoenen jaren oud, wij mensen leven niet zo lang dus het kijken vanuit de perspectief van de berg op wat de mens allemaal doet en belangrijk vindt vonden wij een interessant onderwerp’, vertelt Henk over hoe het idee van dit thema tot stand is gekomen. ‘Het is meditatie, reflectie, lezing en inspiratie’, geeft Mariëtte aan.

Na de viering kan iedereen een kaars pakken die vooraan staat als opgestapelde berg. Het doel hiervan is dat wanneer je eenmaal thuis bent en het zal aansteken je herinnerd wordt aan de viering en het doel ervan. Vervolgens zijn de participanten nog een kop koffie of thee gaan drinken in de oude kerk. Henk en Mariëtte worden dan ook van harte bedankt in zachte kalme stemmen. De deelnemers zijn nog in complete trans van de viering, want het wordt in alle rust en stilte gedaan. Er wordt zachtjes gefluisterd en de bewegingen worden bedachtzaam uitgevoerd. ‘Tijd’ lijkt even niet meer relevant te zijn.

About The Author

Maria Belkadi

Mijn naam is Maria en ik ben een 20-jarige journalist in opleiding, hiervoor heb ik mbo-marketing en communicatie afgerond, maar journalistiek is mijn passie. Ik wil de verhalen kunnen vertellen van andere en gebeurtenissen in beeld brengen. Als kind wilde ik altijd dingen weten en later door de jaren heen is dit nooit afgenomen. Ik ben altijd nieuwsgierig en durf vragen te stellen om op antwoorden te komen. Ik zal nooit uitgeput raken van de grote wereld die zich omringt met verhalen, verhalen die ik wil vertellen.