LEIDSCHE RIJN – Het eerste schetsontwerp van het nieuwe Berlijnplein in Leidsche Rijn is klaar. Afgelopen woensdag was er een informatiemiddag voor bewoners en belanghebbenden op het plein. De nieuwe plannen staan in het teken van ‘Cultuurhart Berlijnplein’ waar de gemeente ruim 45 miljoen euro in heeft geïnvesteerd. Momenteel staan er verschillende tijdelijke gebouwen op het plein waar diverse activiteiten georganiseerd worden, maar vanaf 2025 zullen hier vaste gebouwen voor in de plaats komen.
In de loods op het Berlijnplein liggen en hangen diverse schetsontwerpen en maquettes van wat er op het plein komen gaat. “Het Berlijnplein wordt een culturele plek van Leidsche Rijn Centrum. Er is nu al een tijdelijk programma in een aantal tijdelijke locaties” vertelt projectleider Trudie Timmerman. Deze tijdelijke locaties zullen in 2025 plaats maken voor een aantal permanente gebouwen waarin onder andere dansstudio’s, muziekstudio’s, presentatieruimtes en ateliers te vinden zijn. Deze ruimtes zullen verspreid zijn over het gehele cultuurcluster. Daarnaast zal er horeca zijn, een groene buitenruimte en een plek voor jongeren en onderwijs. De cultuurcluster zal bestaan uit vier delen met verschillende gebouwen die afwisselen in hoogte en diepte. Aan de ene kant moeten er plekken voor makers komen, maar vooral ook een programma die moet bijdragen aan de wijk en het stadsdeel, aldus Timmerman.
Deze middag is bedoeld om reacties van belanghebbenden te peilen en mee te nemen in het uiteindelijke ontwerp dat dit jaar afgerond moet worden. De eerste schetsontwerpen zijn dus nog niet de definitieve plannen. De gemeente Utrecht, stadslab RAUM, ontwikkelpartner DePlaatsmaker, Kanaal30 en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) tekenden in mei 2022 al een samenwerkingsovereenkomst voor de toekomst van het plein. Deze vijf groepen gaan gezamenlijk een permanente invulling geven aan het Berlijnplein. Het consortium De Pleinmakers bestaande uit hoofdaannemer Vink Bouw en projectleider Studio R zal verantwoordelijk zijn voor het ontwerpen, bouwen en beheren van het plein.
45,2 miljoen
De plannen en vooral de investering van 45,2 miljoen euro die de gemeente afgelopen jaar deed zijn niet onomstreden. “Ja, dat is heel veel geld”, begrijpt Trudie Timmerman. “Als je dit stuk terrein ziet denk je niet ‘wow, wat een mega terrein’. Maar het gebouw van Tivoli Vredenburg past hier qua footprint twee keer op”. Het terrein van 9200 vierkante meter moet het tweede stadshart van Utrecht worden, “en daar hoort ook cultuur bij.” “Het is veel geld, maar je krijgt er ook veel voor terug”, aldus Timmerman.
Architect Wilco van Oosten benadrukt dat er veel rekening gehouden wordt met de buurtbewoners. Zo zijn er al diverse gespreksmomenten geweest tussen de makers en buurtbewoners. “Dat gaat dan bijvoorbeeld over wat voor plekken we gaan maken in de buurt; is het een fijne plek waar je als buurtbewoner straks heen wil gaan.” Ook worden er gesprekken gevoerd over verkeersbewegingen en de tweede fase, ook wel de definitieve fase. Van Oosten hoopt dat ze juist door dit proces een plek zullen maken die niet alleen voor de cultuurmakers maar juist een plek voor de buurt Leidsche Rijn is. Er is in ieder geval al veel belangstelling van de buurtbewoners voor de nieuwe plannen. De inloopmiddag werd dan ook druk bezocht.
Interview met projectleider Trudie Timmerman over de plannen
Tekst door Thijs Kroon
Video-interview door Emma Daverveld