Informatiemarkt trekt aandacht naar opkomende wijk Cartesius

Informatiemarkt trekt aandacht naar opkomende wijk Cartesius

Tekst & Foto: Maria Belkadi

SCHEPENBUURT – Afgelopen woensdag 19 april was er een informatiemarkt in de hal van de monumentale CAB voor de opkomende wijk Cartesius. Hier werden omwonenden en geïnteresseerden ontvangen om een toelichting te krijgen over het huidige bouwproject dat inmiddels drie jaar aan de gang is. De focus voor de nieuwe wijk ligt op duurzaamheid en moderniteit.

Toekomst met Cartesius
De wijk Cartesius zal rond 2028 volgens de huidige plannen voltooid zijn. Er zullen 3000 nieuwe woningen beschikbaar gesteld worden, waaronder ook nieuwe faciliteiten zoals scholen, een park, winkels en andere voorzieningen.

De informatiemarkt
Op de informatiemarkt in het CAB zijn diverse specialisten aanwezig die bijdragen aan de nieuwe wijk om de omwonenden en geïnteresseerden hierover in te lichten en mee te nemen in het huidige proces en toekomstige plannen. Een VR-bril om de wijk te zien in levende lijven is een groot spektakel waar veel aanwezigen het graag wilde uitproberen. Via de VR-bril kan je zien hoe de wijk eruit gaat zien en hoe een gedeelte van de woning eruitziet.  Bij de informatiemarkt heerst een gezellige en verwelkomende sfeer. Iedereen kan naar binnen lopen en specialisten ontvangen de mensen met een glimlach.

Sociale cohesie ontwikkelingen
Hoewel de opkomende wijk nog niet bewoond is, zijn de ontwikkelaars al bezig om strategieën in te zetten zodat de toekomstige bewoners zich betrokken voelen. Om de sociale cohesie te stimuleren binnen de opkomende woonwijk zal er een community manager aanwezig zijn, vertelt Marja van Reijn, een van de gebiedsontwikkelaars van Cartesius. ‘Waar we nu al mee beginnen is dat we een gebiedsvereniging opzetten en de gemeenschap vormgeven, wat dus ook betekent dat er een community manager zal komen’.

Cartesius richt zich ook op het digitale gebied voor sociale cohesie. Via de community-app zullen er activiteiten geregeld worden voor de bewoners. ‘Allerlei manieren waardoor we mensen in contact brengen’, zegt Marja. Cartesius vindt het belangrijk dat mensen zelf voldoende betrokkenheid voelen om initiatieven te nemen. ‘We kunnen wel bepaalde dingen bedenken en faciliteren, maar laten we vooral mensen zelf het laten invullen’, geeft Marja aan over de noodzaak om de bewoners erbij te betrekken. ‘De grote uitdaging is dat het door blijft gaan en dat we geen coronaeffect hebben waar niemand contact met elkaar heeft’.

Daniek Bos is een omwonende van Cartesius en woont in de Schepenbuurt. Ze neemt deel aan de informatiemarkt omdat ze benieuwd is naar wat de wijk Cartesius te bieden heeft. ‘Ik vind het heel indrukwekkend en groot, en ik vraag me af wat er allemaal bij zal komen. Ik ben erg benieuwd naar wat dat met de omgeving zal doen’, zegt ze. Daniek geeft aan dat de omgeving niet veel faciliteiten biedt. ‘Ik kijk ernaar uit dat er hier meer horeca en een supermarkt komen.’ Daniek vindt dat haar wijk al behoorlijk sociaal is en vraagt zich af wat de relatie tussen de twee wijken in de toekomst zal zijn. ‘Ik vraag me af of de nieuwe wijk zal interageren met onze wijk, of dat het twee op zichzelf staande wijken worden.’

Een groene wijk
Voor de vormgeving van de nieuwe wijk Cartesius is er stap voor stap nagedacht over hoe het een groene uitstraling zal krijgen. Paul de Ruiter, een van de architecten voor dit project, benadrukt dat de binnentuin aardig wat aandacht heeft gekregen tijdens het bouwplan. ‘Het is een verhoogde binnentuin met een parkeerdek eronder en daarboven een glooiend landschap en geen grasmatje’, geeft architect de Ruiter aan. ‘Heel veel woningbouwprojecten hebben een soort schutting om hun huis staan, dat is iets wat wij totaal niet willen, wij willen juist dat mensen samenwonen en verbonden zijn met de binnentuin’. Vertelt de Ruiter om nadruk te leggen op de toekomstige sociale gemeenschap binnen Cartesius.

Het proces was al begonnen in 2017 en is verdeeld in drie fases. De tweede fase is nu al op gang. Er zal naar 770 huishoudens toegewerkt worden, inclusief een gezamenlijke huiskamer van de wijk waar wijkbewoners en omwonende gebruik van kunnen maken.

Cartesius ontwikkeld te bouw aan de hand van feedback van de toekomstige bewoners en de bewoners die er sinds kort zijn gaan wonen. ‘322 huishouden wonen er al dit jaar, wat we horen is dat er enorme belangstelling is aan betaalbare woningen, die komen ook in het rest van het project ‘. ‘Er is een grote wens in snelle bouw, maar voor ene groot project zoals deze waar een compleet nieuwe wijk gecreëerd wordt met een sterke aandacht voor sociale cohesie een duurzaamheid is dat niet realistisch. ‘Je loopt er tegenaan dat je veel eerder wil beginnen, maar dat kan gewoon niet als je nog niet het juiste product hebt, dat is vaak waar je tegen aan loopt omdat iets anders moet, terug naar de tekentafel’. Geeft Marja van Reijn aan die bewust is van de woningproblemen binnen Utrecht.

Over de auteur

Maria Belkadi

Mijn naam is Maria en ik ben een 20-jarige journalist in opleiding, hiervoor heb ik mbo-marketing en communicatie afgerond, maar journalistiek is mijn passie. Ik wil de verhalen kunnen vertellen van andere en gebeurtenissen in beeld brengen. Als kind wilde ik altijd dingen weten en later door de jaren heen is dit nooit afgenomen. Ik ben altijd nieuwsgierig en durf vragen te stellen om op antwoorden te komen. Ik zal nooit uitgeput raken van de grote wereld die zich omringt met verhalen, verhalen die ik wil vertellen.