Leidsche Rijn bewoners bewust over financiën, inwoners Oog in Al vooral bezig met gezondheid en een beter milieu

Leidsche Rijn bewoners bewust over financiën, inwoners Oog in Al vooral bezig met gezondheid en een beter milieu

LEIDSCHE RIJN EN OOG IN AL – Het nieuwe jaar staat voor veel mensen symbool voor een frisse start. Dé tijd om goede voornemens te maken. Helaas blijkt het voor veel mensen lastig om zich aan deze voornemens te houden. De bewoners van Leidsche Rijn en Oog in Al hebben ook goede voornemens voor 2023. Uit onderzoek blijkt dat de meeste Leidsche Rijners zijn gefocust op hun financiën. In Oog in Al is gezondheid en het milieu onder de aandacht bij de bewoners. Onder de buurtbewoners van de twee wijken houden velen zich stand, een ander groot deel lukt dit niet en valt terug in hun oude patroon.

Van de veertig mensen die meededen aan het enquête onderzoek in Leidsche Rijn hadden 33 mensen (82,50%) goede voornemens voor het nieuwe jaar. Zeven mensen (17,50%) hadden geen goede voornemens. Van de 37 mensen die meededen aan het enquête onderzoek in Oog in Al hadden 27 mensen (73%) goede voornemers voor het nieuwe jaar. Tien mensen (27%) hadden geen goede voornemens.

Afbeelding 1

Afbeelding 1

 

Je houden aan je goede voornemens 

Een flink aantal hebben zijn of haar goede voornemens volgehouden. 21 mensen uit Leidsche Rijn hebben zijn of haar goede voornemens een tijdje volgehouden, 17 mensen houden zich op de dag van vandaag nog steeds aan hun goede voornemens. 12 mensen stopte er snel mee. In Oog in Al hebben 20 mensen zich aan de goede voornemens kunnen houden. Voor 7 mensen bleek dit toch te lastig te zijn. Wendy Bosma is (gezondheidszorg)psycholoog en spreekt jaarlijks vele patiënten tijdens de sessies die zij geeft. ‘Een belangrijke reden waarom veel mensen hun goede voornemens niet volhouden is omdat ze te ambitieus zijn. Men neemt zich bijvoorbeeld voor om elke dag te gaan sporten, terwijl 2 of 3 keer per week al een hele verbetering zou zijn’, zegt Wendy Bosma. Ook laat ze weten dat het kan helpen om concrete doelen te stellen, bijvoorbeeld dat men aan het einde van de maand 2 kilo is afgevallen. ‘Een andere reden waarom mensen hun goede voornemens niet volhouden is omdat ze geen duidelijk plan hebben,’ zegt Wendy Bosma, ‘men weet wel wat ze willen veranderen, maar hebben geen idee hoe ze dit moeten aanpakken. Het kan dan helpen om een duidelijk stappenplan te maken en eventueel hulp te vragen van vrienden of professionals.’ De grootste tip die Wendy Bosma kan geven is te werken aan een juiste mindset. Het is belangrijk om te geloven dat het mogelijk is om een verandering door te voeren en daarbij te focussen op de voordelen die het met zich meebrengt. Het kan ook helpen om kleine successen te vieren en niet te snel op te geven, ook al is dat lastig.

Afbeelding 2

Afbeelding 2

 

 

De goede voornemens van de bewoners van Leidsche Rijn en Oog in Al

De gemiddelde tijd dat nodig is geweest bij de bewoners van Oog in Al voor het invullen van de enquête is meer dan twee keer zo lang als die in Leidsche Rijn. Hieruit is te constateren dat de bewoners van Oog in Al meer tijd hebben genomen voor de enquête. In Oog in Al hebben de mensen met name voornemens wat betreft hun gezondheid, 9 van de 27 mensen kozen hiervoor. Vervolgens komt bewegen en duurzaamheid aan bod. Bewoners van Oog in Al willen zich meer bewust bezighouden met het milieu, zoals afvalscheiding en minder lang douchen.

 

Er is een flinke uitschieter te zien onder de bewoners van Leidsche Rijn als we kijken naar de categorie waar het goede voornemen in valt, namelijk de financiën. 15 van de 33 mensen wilde het nieuwe jaar bewuster omgaan met sparen en geld uitgeven. Op een gedeelde tweede plek van meest gekozen categorie waar het goede voornemen zou toe behoren is gezondheid en bewegen. Hierbij ging het de mensen om gezonder eten, meer bewegen en afvallen. Dat klinkt heel positief voor de bewoners van Leidsche Rijn, toch houdt de helft van de mensen zich niet aan dit goede voornemen.

Afbeelding 3

Afbeelding 3

 

Verschil tussen Leidsche Rijn en Oog in Al

Opmerkelijk is het verschil in categorieën die zijn gekozen door de twee wijken. Waar ze in Leidsche Rijn willen sparen en minder geld uitgeven, gaat het in Oog in Al vooral om een betere gezondheid en een beter milieu. Leidsche Rijn is over het algemeen een duurdere wijk om in te wonen, ook zijn de bewoners jong. Dit kan verklaren waarom de bewoners van Leidsche Rijn willen sparen in het nieuwe jaar. Omdat deze jonge gezinnen bijvoorbeeld mogelijk een kinderwens zouden kunnen hebben. In Oog in Al zijn de bewoners iets ouder en daardoor wellicht meer alert op het verbeteren van hun gezondheid en een beter milieu. In Oog in Al houden de mensen zich nog steeds of langer aan hun goede voornemens. In Leidsche Rijn hebben de meeste mensen het al snel opgegeven. Over het algemeen hebben negentien mensen zich niet aan hun goede voornemens gehouden, terwijl ze deze zelf bedacht hebben en daarnaast ook de wil hadden om het te laten lukken. Al met al is het maken van goede voornemens makkelijk, maar het volhouden ervan kan lastig zijn. In Oog in Al houden meer mensen hun goede voornemens vol, terwijl in Leidsche Rijn de meesten al teruggevallen zijn in hun oude patroon. In Oog in Al is gezondheid en het milieu onder de aandacht bij de bewoners. De meeste Leidsche Rijners zijn gefocust op hun financiën.

 

Verantwoording onderzoek

Het onderzoek is op basis van de antwoorden uit een steekproef die 40 anonieme enquêteerden uit Leidsche Rijn en 37 uit Oog in Al in week 12 van 2023 opgegeven hebben. Doormiddel van een qr-code konden ze makkelijk bij de enquête op hun eigen telefoon. In de enquête komt meteen de belangrijkste vraag aan bod: had u goede voornemens voor 2023? Zo niet, dan kwam de vraag ‘Waarom had u geen goed voornemen voor 2023?’ Als de deelnemers van de enquête wel goede voornemens hadden, dan kwamen er een aantal multiplechoicevragen over deze goede voornemens: In welke categorie past uw goede voornemen? Heeft u deze goede voornemens vol gehouden? Voor hoelang heeft u deze goede voornemen volgehouden? De data heb ik nauwkeurig in Microsoft Excel bestudeert en in grafieken verwerkt. Soms doormiddel van aantallen en soms met percentages die ik heb uitgerekend. De data, grafieken en bron maken dit een journalistiek data-nieuwsverhaal.

About The Author

Dionne Rutte

Hi! Mijn naam is Dionne Rutte. Ik ben 19 jaar en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik vind Utrecht een mega leuke stad om te studeren, voor nu woon ik nog in Apeldoorn. Ik ben geïnteresseerd in mijn medemens. Mijn grote passie is het verwerken van inspirerende gesprekken in een artikel. Ik hou dus erg van schrijven, daarentegen vind ik video’s maken nóg leuker. Ik ben enthousiast over mijn opleiding en wil graag nog meer leren over het journalistieke vak.