Onderzoek toont kloof tussen intentie en gedrag bij voedselverspilling onder jongeren in Utrecht west

Onderzoek toont kloof tussen intentie en gedrag bij voedselverspilling onder jongeren in Utrecht west

Foto: Pexel

Utrecht West – Recent onderzoek uit de Westkant Courant onder jongeren in Utrecht West werpt licht op het fenomeen van voedselverspilling en benadrukt het belang van bewustwording bij het verminderen ervan. De resultaten tonen aan dat ondanks de intentie van veel jongeren om duurzaam te handelen, er nog ruimte is voor verbetering op het gebied van voedselverspilling.

Intentie versus werkelijkheid

Het onderzoek onthult dat 36% van het aantal ondervraagde jongeren zo’n 20-25% van hun voedsel verspilt. In de enquête werd gevraagd in hoeverre zij voedselverspilling een belangrijk onderwerp vinden, waarin de gradatie 4 of 5 betekende dat zij bewust bezig zijn met dit thema. Opmerkelijk genoeg geeft 76% van de jongeren die 20-25% van hun voedsel verspillen, aan dit een belangrijk thema te vinden. Deze kloof tussen intentie en werkelijk gedrag roept vragen op over wat studenten motiveert om voedsel weg te gooien, ondanks de bewuste houding onder sommigen ten aanzien van duurzaamheid.

Gebrek aan bewustzijn

Lisa, een 21-jarige student uit Lombok die meedeed aan het onderzoek, maakt duidelijk dat volgens haar een gebrek aan bewustzijn een belangrijke rol speelt bij deze voedselverspilling. Ze erkent dat ze zelf pas recentelijk meer bewust is geworden van dit probleem door nieuwsberichten en sociale media. ‘Mijn ouders hebben het me nooit aangeleerd, bij veel van mijn vrienden weet ik dat dit ook het geval is. Mijn bewustwording is ontstaan toen ik op mezelf ging wonen en mijn eigen eten moest inslaan. Echter vergeet ik door de drukte van het alledaagse leven vaak wat ik nog in de koelkast heb liggen wanneer ik boodschappen ga doen, waardoor er uiteindelijk toch wel veel wordt weggegooid.’

Wesley Dorrius, communicatie-medewerker bij Milieu en Natuurfederatie Utrecht, merkt op: ‘Ik weet dat de overconsumptie en het weggooien van voedsel, gevolgen kan hebben voor het milieu en de leefbaarheid van dit land.’ Deze uitspraak benadrukt dat voedselverspilling niet alleen een individueel probleem is, maar ook een bredere maatschappelijke impact heeft. ‘Jongeren zijn natuurlijk de toekomst. Ik denk daarom dat het belangrijk is dat we beter ons best doen ze de mogelijke gevolgen voor het klimaat mee te geven, waar het welzijn van de mens ook onder valt.’

Schuldgevoel

Danique, een 22-jarige studente aan de Universiteit Utrecht, deelt haar ervaring met het volgens haar grote probleem van verspilling. ‘Als student ben ik vaak geneigd om grote hoeveelheden groente in te slaan, omdat het goedkoper lijkt en ik de intentie heb om gezond te eten. Maar in werkelijkheid kan ik het niet altijd op tijd opmaken voordat het bederft. Het voelt frustrerend om voedsel weg te moeten gooien, vooral omdat ik weet dat het beter kan.’

Het gevoel van schuld na het weggooien van voedsel is opvallend groot onder de ondervraagden. Maar liefst 75% van de jongeren die 20-25% voedsel verspilt, geeft aan zich hier schuldig om te voelen. Dit gevoel van schuld illustreert dat zij zich bewust zijn van de negatieve gevolgen van hun gedrag, maar desondanks worstelen ze met het daadwerkelijk veranderen van hun gewoonten.

Hoewel uit het onderzoek is voortgekomen dat de bewustheid over voedselverspilling er in Utrecht west wel is, kan hier nog verbetering in komen in verband met het daadwerkelijke gedrag van de jongeren. Het benadrukken van de gevolgen van voedselverspilling in Utrecht West kan dan ook bijdragen aan een groter bewustzijn onder de inwoners over de impact van hun voedselkeuzes en het belang van het verminderen van verspilling, wat een positief effect kan hebben voor de rest van Utrecht.

Tekst door: Pierette Brand

Vond je dit een leuk artikel? Je kunt ons volgen op Instagram @westkantcourant

Over de auteur

Pierette Brand

Mijn naam is Pierette Brand. Ik woon in Rotterdam en ik ben 21 jaar oud. in het dagelijks leven heb ik een ondernemende en nieuwsgierige houding wat zich uit in mijn journalistieke werk. Nadat ik mijn opleiding journalistiek heb afgerond, wil ik graag in de weer gaan met wereldse zaken, maar voor nu houd ik me bezig met de wijk Utrecht west.