Culturen komen samen bij SOUK Utrecht

Culturen komen samen bij SOUK Utrecht

Geschreven door: Tim Lutters

LEIDSCHE RIJN – Op zaterdag 20 mei vond de succesvolle tweede editie van SOUK Utrecht plaats op het Berlijnplein in Leidsche Rijn. SOUK Utrecht is een markt en festivalprogramma dat gericht is op kunst, mode, design, muziek en eten. Het evenement bood bezoekers de mogelijkheid om kennis te maken met Arabische en Amazigh tradities, gewoontes, producten en cultuur.

 

Met één op de drie inwoners met een migratieachtergrond heeft Utrecht een diverse bevolkingssamenstelling. Veel inwoners van Utrecht voelen zich verbonden met meerdere culturen. Het doel van SOUK Utrecht is om de diversiteit en rijkdom van deze culturen te benadrukken en gezamenlijk te vieren. Dina Ziad, curator en programmamaker bij stadslab RAUM, benadrukt het belang van het begrijpen en benutten van beide werelden: “Het is prachtig als je in staat bent om het beste uit beide culturen te halen.”

 

Dina heeft met deze editie van SOUK Utrecht sterk ingezet op verbinding. Ze benadrukt: “Als we elkaar beter leren kennen, blijkt dat we allemaal veel meer op elkaar lijken dan we zelf denken.” Ze legt uit dat dit soort vieringen juist belangrijk zijn voor de westerse cultuur, omdat het Midden-Oosten en Noord-Afrika vaak negatief in het nieuws komen. Ze wil de focus leggen op de mooie aspecten van deze landen, die vaak over het hoofd worden gezien. “Je hoeft de taal niet te spreken, maar kunst en cultuur kunnen een verbindend middel zijn.”

 

Dina gelooft dat een evenement zoals SOUK juist belangrijk is voor de ontwikkeling van een wijk zoals Leidsche Rijn. Ze merkt op: “Als ik kijk naar de samenstelling van de stad en de inwoners in Leidsche Rijn en omgeving, zie ik dat er te weinig faciliteiten en voorzieningen zijn voor deze groep. Hierdoor voelen ze zich vaak buitengesloten van de maatschappij.” Ze vindt het lelijk als mensen als ‘de ander’ worden gezien en wil juist streven naar inclusiviteit.

 

Haar collega Khadija Maros, community manager bij RAUM, voegt toe: “In heel Leidsche Rijn zie je geen enkel halal restaurant of zelfs maar een bar. Door deze faciliteiten niet aan te bieden als stad, sluit je deze groep eigenlijk buiten.” Maros vervolgt: “In een super diverse samenleving zoals anno 2023 willen we dat er voor iedereen iets is en dat we allemaal samen zijn.”

 

SOUK heeft zichzelf ten doel gesteld een faciliteit te zijn die ze zelf weinig zien in de wijk. Op zaterdag waren mensen met verschillende achtergronden, leeftijden, leefwijzen en religies op één plein samengebracht. Ze hebben samen gegeten en gedanst. Dina zegt: “Ik word erg gelukkig als dat de norm wordt, als je bijvoorbeeld iemand leert kennen op zo’n evenement en ontdekt dat je, ondanks een andere achtergrond, het samen heel leuk kunt hebben en realiseert dat we eigenlijk meer op elkaar lijken dan we soms denken.”

 

 

 

Achtergrond

Op zaterdag 20 mei vond de succesvolle tweede editie van SOUK Utrecht plaats, een festival dat bezoekers uitnodigde om te proeven, te horen, te zien en te beleven. Het festival, dat zijn naam ontleent aan het Arabische woord voor ‘markt’, bracht een kleurrijke en geurige ervaring naar het hart van Leidsche Rijn. Bezoekers konden genieten van heerlijk eten, meeslepende muziek en bijzondere producten. Het programma bood een verscheidenheid aan activiteiten, waaronder een kookworkshop waarbij deelnemers leerden hoe ze msemmen, de traditionele Marokkaanse pannenkoeken, konden maken. Daarnaast was er een Dabke-workshop en een optreden van Dabke Nights, waardoor bezoekers de gelegenheid kregen om deel te nemen aan en te genieten van deze traditionele Arabische dansvorm. Hennakunst bood een visueel spektakel voor degenen die geïnteresseerd waren in de prachtige en ingewikkelde ontwerpen. Er werden ook inspirerende verhalen verteld, waarbij de kunst van storytelling centraal stond. Voor de jongere bezoekers was er een speciaal kinderprogramma om hen te vermaken en te betrekken. De grote markt bood een scala aan mode, design, zoetigheden, kruiden en kunst, waardoor bezoekers de kans kregen om unieke en opvallende items te ontdekken. Om de sfeer compleet te maken, zorgden diverse DJ’s en live muziek voor een levendige ambiance. En natuurlijk waren er ook foodtrucks aanwezig, die heerlijke gerechten en drankjes serveerden om de smaakpapillen van de bezoekers te verwennen. SOUK Utrecht bood daarmee een rijke culturele ervaring, waarbij iedereen werd uitgenodigd om te ontdekken, te proeven en te genieten van de veelzijdigheid en levendigheid van dit bijzondere festival.

 

Hieronder volgt een Reportage van Jarinke Ringel over SOUK Utrecht:

Over de auteur

Tim Lutters

Hey Hallo! Ik ben Tim Lutters. 21 jaar geleden geboren in Utrecht, maar woon al 15 jaar met mijn moeder, zusje en Springer Spaniël (Bibs) in het meest gemiddelde dorp van Brabant, Boxtel. Ik heb een obsessieve belangstelling voor boeken en muziek. Ook Ik schrijf graag en ben in het weekend graag in een zwetende zaal van een of ander poppodia. Verder produceer ik op de donderdagavond en de zaterdagochtend een radioprogramma.