Van een grap naar een van de grootste techno dj’s in Nederland

Van een grap naar een van de grootste techno dj’s in Nederland

Foto's door Stein Keesmaat

Tekst: Jochem van Velzen

Stein Keesmaat, of in de techno-wereld beter bekend als Nyctonian, is een opkomende dj woonachtig in Utrecht-West. Deze tweeëntwintigjarige student blies op op TikTok en reist nu regelmatig rond om zijn unieke muziek te laten horen aan liefhebbers.  Hierdoor behaalt hij bijna 250.000 luisteraars per maand op Spotify alleen.

“Ik ben gewoon mezelf. Dat maakt mij mij. Als je te veel nadenkt over wie je bent, dan ben je op zoek naar iets wat je eigenlijk niet bent. Ik wil dat anderen me zien als lief, zorgzaam en open-minded. Meedenkend met andere mensen. Ik doe hiphop MC op de Herman Brood Academie. De muziek die ik produceer is vooral techno, maar ik maak ook hiphop. Ik ga nu ook hiphop en techno combineren, omdat ik van allebei hou.

Ik was 22 toen ik begon met het draaien van techno. Dat was vorig jaar november en ik ben in oktober jarig. Ik wou het eigenlijk niet eens. Het was voor de grap, zeg maar. Ik wou eerst hiphop mixen met techno en niemand wou een techno beat voor me maken, dus toen had ik het mezelf maar aangeleerd. Toen had ik op een gegeven moment een remix gemaakt van Kirby[1] en dat op TikTok gepost. Ik had eigenlijk die TikTok om content te maken voor een vriend van mij, Nick. Voor zijn event, zeg maar. Zodat er meer mensen daar naartoe zouden komen. Toen had ik voor de grap die Kirby remix erop gezet. Die ging best wel hard. Toen dacht ik van fuck it, ik ga gewoon nog een paar hiphop remixes maken. Die gingen insane hard. Vanuit daar heb ik mezelf ontwikkeld tot een techno artiest en wil dit graag blijven doen. Tot ik op een gegeven moment stop met werken, dat lijkt me echt keivet.

Ik laat me inspireren door ambience. Gewoon ruimte en euforie. Het uplifting gevoel dat je krijgt als je voor het eerst een nummer hoort. Dat je denkt van wauw, weet je wel? Dat is iets wat mij inspireert om zoiets in die trant te maken. Ik vind dat heel vet en als ik dan ook zulke reacties terugkrijg, dan vind ik dat het echt het mooiste wat er is.

Mensen emotioneel steunen is een van mijn grootste drijfveren. Als ik dan berichtjes krijg over dat bepaalde nummers mensen door moeilijke periodes hebben geholpen. Of dat het hen geholpen heeft uit de depressie te komen, dat soort shit. Dat is letterlijk waarom ik muziek maak en waarom ik begonnen ben met muziek maken. Om mijn eigen depressie en emoties te verwerken. Ik hoop dat uiteindelijk mijn muziek ook voor andere mensen een soort van uitweg kan zijn daarin. Het voelt vaak een soort van relatable, maar je snapt niet echt waarom. In de techno dan. In de hiphop is dat natuurlijk met tekst, maar in de techno is het met geluiden. Geluiden of muziek is gewoon een taal die iedereen spreekt. Dus het maakt niet uit welk land je komt of whatever. Je voelt ongeveer dezelfde emotie bij het nummer.

Andere mensen gelukkig zien, daar kan ik echt mijn meeste vrolijkheid en energie uit halen. Omdat ik zelf vroeger niet gelukkig was en ik weet hoe het is om niet gelukkig te zijn. Dus dan vind ik het mooi om aan mensen juist dat gevoel te geven. Dat kan natuurlijk niet voor iedereen, maar het streven is wel zoveel mogelijk mensen gewoon blij maken, met bijvoorbeeld muziek. Of met andere dingen dan muziek. Maar dat is dan voor meer wat persoonlijkere kring, want vrienden zijn heel belangrijk voor mij.

Een heel event lang zingen en draaien tegelijk is iets wat ik nog niet gedaan heb en wat ik graag nog een keer wil doen komend jaar. Laatst bij Eenfout[2] was de eerste keer dat ik zelf tijdens mijn set zong. Daarvoor heb ik het één keer eerder gedaan samen met Nick, in Utrecht. Dan ging hij ging zingen en ging ik draaien ondertussen. Mensen vinden het echt gaaf, maar verwachten het niet. Dat maakt het nog mooier. En dan de euforie die ook nog in het nummer zit, maakt het dan nog extra leuk. Dan het harde dat er ook nog in zit, maakt het dan nog leuker. Want dan gaat iedereen nog steeds harder op. Ja dat was zo vet om te zien! Volgend jaar ga ik een heel album uitbrengen waar ik dat doe. Ja, daar ben ik nu echt hard mee aan het werk. Ik heb met wat grote andere genre-producers, zeg maar, dat ik met hun Techpopbeats ga maken. En dan ga ik mensen daarover laten zingen.

Mijn muziek is het belangrijkste in mijn carrière, buiten mensen gelukkig maken. Ik heb niet veel nodig. Ik hoef ook niet veel per se te halen ofzo. Het is gewoon dat het toevallig zo gebeurt. Het belangrijkste is dat ik mijn huur kan betalen. Huur en eten en that’s it, want geld is niet een van mijn drijfveren. Verder als kijk naar gigs, een paar gigs waar ik naar uitkijk die op de planning staan zijn Zwitserland, Mallorca, Parijs en Manifest in Duitsland. Daar heb ik echt zin in man.

Mijn vetste ervaring is denk ik dat vijf guys allemaal een Golden Season tattoo hebben gezet. Ja, geweldig. Golden Season is mijn bekendste tune en er waren gewoon vijf gasten die daar tattoos van hebben laten zetten. Volgens mij zijn er ook nog twee meiden die hebben volgens mij het tijdstip in het nummer waarin de brass[3] inkomt, zeg maar, hebben ze ook getatoeëerd. Dus dat is ook wel dope. Ik vind het geweldig om dit soort shit te zien in mijn fanbase. Dat vind ik fucking mooi, echt heel leuk om te zien.”

[1] Kirby is een computerspelpersonage van Nintendo.

[2] Eenfout is een technofestival.

[3] Met “brass” wordt gerefereerd naar een orkestvorm met koperen blaasinstrumenten.

Over de auteur

Jochem van Velzen

Ik ben Jochem van Velzen, ben 21 jaar oud. Ik woon nog in Roosendaal. Ik ben nieuwsgierig en ontdek graag nieuwe dingen. Als ik later klaar ben met de studie wil ik graag iets doen in de radio of muziek wereld, maar voorlopig houd ik me nog even bezig met het afronden van de studie Journalistiek.