Woerden

Selecteer Pagina

‘Men is er van geschrokken’, Jeanet de Mari van Inwonersbelangen over mishandeling op kermis

‘Men is er van geschrokken’, Jeanet de Mari van Inwonersbelangen over mishandeling op kermis

Afbeelding: kermis attractie in de avond

Na aanleiding van een mishandeling van een 14-jarige jongen op de kermis in Woerden, stelde de gemeentelijke partij Inwonersbelangen aan het college van burgemeester en wethouders vragen over hoe dit mis heeft kunnen gaan. In dit interview lees je hoe Jeanet  de Mari van Inwonersbelangen aan de bel trok.

‘Dit incident is ongekend in Woerden’, zegt Jeanet de Mari, veiligheidsdeskundige en raadslid van Inwonersbelangen in de gemeente Woerden. De schrik zit er goed in bij de inwoners na de beroving en mishandeling van een 14-jarige jongen op het Exercitieveld tijdens een evenement op 22 april 2024. De daders een groep van ongeveer 20 jongens gebruikten messen om de 14-jarige te bedreigen. Achteraf werd het duidelijk dat er geen beveiligers aanwezig waren op die bewuste avond, uit nader onderzoek kon er niet aangetoond worden dat op andere dagen er wel beveiliging aanwezig was. Dit geweldsdelict heeft de Mari van Inwonersbelangen aangezet tot actie. Inwonersbelangen heeft vragen gesteld over de beveiliging van evenementen en het nakomen van gemaakte afspraken en vergunningen in de gemeente.

Jeanet legt uit dat het incident niet alleen voor schokgolven zorgde, maar ook twijfels doet rijzen over de effectiviteit van de aanwezige beveiligingsmaatregelen. ‘We hebben vergunningen opgevraagd en hierin staat duidelijk vermeld dat er beveiligers aanwezig moeten zijn’.

Veiligheid

Inwonersbelangen maakt zich zorgen over de capaciteit en financiën om veiligheid te waarborgen tijdens evenementen. ‘We willen voorkomen dat dergelijk gewelddadig gedrag toeneemt en inwoners niet meer naar de mooie evenementen durven te gaan die Woerden rijk is’, aldus de Mari.

Maatregelen

De Mari heeft concrete voorstellen voor aanvullende maatregelen om de veiligheid te waarborgen. Een voorbeeld hiervan is om hekken te plaatsen om de kermis heen, zodat beveiligers kunnen zien wie er binnen komt.

‘Het moet traceerbaar en verifieerbaar zijn welke beveiligers aanwezig zijn. Een presentielijst die aan het begin en einde van de dienst door beveiligers wordt getekend en steekproefsgewijze controles door de gemeente zijn enkele van de maatregelen die we voor ogen hebben. Daarnaast kunnen toolboxen en evaluaties bijdragen aan verbeteringen na elk evenement.’

Inwonersbelangen ziet dus ook een belangrijke rol weggelegd voor gemeentelijke toezichthouders en handhavers bij het waarborgen van veiligheid tijdens evenementen. ‘Controle en handhaving moeten niet alleen bij de start van een evenement plaatsvinden, maar gedurende de hele looptijd.’ De Mari doelt hiermee op de eerder genoemde steekproefsgewijze controles.

Reactie college

Het college van burgemeester en wethouders gaf eerder antwoord op vragen van de Mari over de nakoming van de gemaakte afspraken. Samengevat kwam het hierop neer, vanaf 23 april 2024 waren beveiligers zichtbaar aanwezig en sindsdien zijn geen noemenswaardige incidenten gemeld. Het open terrein zonder hekken maakte controle lastig, waardoor een groep jongeren ongecontroleerd toegang kreeg met steekwapens. Hoewel de gemeente geen vaste norm hanteert voor het aantal beveiligers per evenement, benadrukt zij het belang van maatwerk in samenwerking met de politie. Toekomstige incidenten kunnen niet volledig worden voorkomen, maar het naleven van de vergunningvoorschriften en een strikter toezicht en handhaving moeten het aantal incidenten aanzienlijk verminderen.

De antwoorden voldoen nog niet aan de verwachtingen van de Mari daarom heeft ze vervolgvragen gesteld aan het college. ‘Wij zijn nog niet tevreden,  één van de dingen zijn wellicht toekomstige plaatsing van hekken om het terrein. We zijn vooral benieuwd naar de handhaving van afgegeven vergunningen.’ Inwonersbelangen hoopt op een snelle reactie van het college.

Over de auteur

Arne Visser

Arne Visser is een gedreven journalist die altijd opzoek naar interessante onderwerpen die spelen in het dagelijks leven. In zijn vrije tijd is Arne een fanatiek sportliefhebber. Hij beheerst de kunst van het hockeyen als geen ander, scheurt graag over de skipistes en vaart met plezier de open zee op. Deze activiteiten hebben hem geleerd om vastberadenheid en teamwork te waarderen, eigenschappen die van onschatbare waarde zijn voor zijn toekomstige carrière.. Nu focust hij zich op het uitbreiden van presentator en journalistieke vaardigheden. Zijn ambities zijn groots. Arne streeft ernaar een groots presentator van een televisieprogramma te worden. Arne heeft zijn leiderschapskwaliteiten ontwikkeld doordat hij in het verleden gecoacht en training gegeven heeft aan jonge hockeyliefhebbers. Hier heeft hij geleerd om mensen te inspireren en aan te moedigen. Met vastberadenheid en passie zal Arne ongetwijfeld zijn weg banen naar de top van de mediawereld en de harten van velen veroveren met zijn journalistieke talent.