Nieuwe honours op de SvJ: Misdaadjournalistiek
We kennen ze allemaal: Peter R. de Vries, John van den Heuvel en andere bekende misdaadjournalisten. Maar hoe word je er zelf een? Docent Harold Schuil introduceert de honours Misdaadjournalistiek, een verdiepend traject waarin studenten vanaf 5 maart de realiteit van het vak ontdekken, van rechtbankbezoeken tot gesprekken met ervaren verslaggevers. Misdaadjournalistiek is spannend en meeslepend, maar ook risicovol. Juist daarom is dit honoursprogramma volgens Schuil zo waardevol.
![pexels-kat-wilcox-329096-923681[11]](https://svjmedia.nl/wp-content/uploads/2025/02/pexels-kat-wilcox-329096-92368111-scaled.jpg)
Misdaadscène met afzetlint Foto:Pexels
Politiescanner
Harold Schuil begon zijn carrière als regioverslaggever bij De Gelderlander, maar een toevallige ontdekking op de redactie bracht hem in de wereld van de misdaadjournalistiek. Met een scanner op zijn bureau groeide zijn interesse, en al snel specialiseerde hij zich als politieverslaggever.
‘Op redacties had je vroeger altijd een scanner waarmee werd meegeluisterd met de politie en ambulance’, vertelt Schuil. ‘Ik heb dat ding op een gegeven moment maar eens aangezet, want hij stond altijd uit. En ontdekte dat bijna niemand zich met misdaadjournalistiek bezighield. Ik vond het juist interessant, dus ben ik me erin gaan verdiepen. Dat rolde vanzelf verder.’
In 2020 besloot hij voor zichzelf te beginnen en startte hij een onderzoek naar de risico’s van misdaadjournalistiek. Maar één ding stond voor hem vast: onderwijs moest een rol spelen in zijn werk. In 2023 ging hij aan de slag als docent journalistiek. Maar die scanner, waar het allemaal mee begon, staat nog altijd thuis.
Een vak apart
Misdaadjournalistiek is een niche binnen de journalistiek en wordt niet vaak behandeld in het curriculum.. Toch merkt Schuil dat studenten er steeds meer interesse in tonen, mede door de toegenomen media-aandacht voor grote misdaadzaken.
‘Als ik over mijn ervaring vertel, zijn studenten snel geïnteresseerd. Ik merkte steeds vaker dat ik in mijn eigen lessen daar vragen over aan het beantwoorden was. Maar binnen de opleiding was er weinig ruimte voor. Daarom heb ik samen met mijn leidinggevende besloten deze honours op te zetten.’ Desondanks waarschuwt Schuil dat het vak niet zonder risico’s is. ‘De media romantiseren het soms, maar misdaadjournalistiek is niet alleen spannend en interessant. Het kan hard en risicovol zijn. Dat moeten studenten zich wel realiseren’, aldus Schuil.
Meer dan alleen Peter
Het honoursprogramma bestaat uit acht bijeenkomsten waarin verschillende aspecten van misdaadjournalistiek aan bod komen. Naast zijn eigen ervaringen nodigt Schuil gerenommeerde misdaadjournalisten uit voor gastcolleges.
Schuil: ‘Daarnaast wil ik dat de studenten een rechtbankverslag schrijven en een rechtbank bezoeken, want dat hoort er ook bij. Misdaadjournalistiek in Nederland is bovendien veel meer dan alleen de bekende namen, zoals Peter R. de Vries.’
Ook onderwerpen als veiligheid en bronverificatie komen uitgebreid aan bod. Studenten mogen daarnaast ook zelf thema’s aandragen.
Inschrijven
Wil jij deelnemen aan deze honours? Inschrijven kan tot 17 februari om 13.00 uur door een motivatiebrief te sturen naar harold.schuil@hu.nl en elvira.vannoort@hu.nl. Op 21 februari hoor je of je bent toegelaten en ontvang je een voorbereidende opdracht voor de eerste bijeenkomst op 5 maart.