Amersfoort

Selecteer Pagina

Ook scholieren stemden PVV

Ook scholieren stemden PVV

AMERSFOORT – De scholierenverkiezingen zijn de afgelopen periode gehouden. Vanuit verschillende scholen kwam een resultaat. Op het Corderius College in Amersfoort werden deze verkiezingen ook gehouden.

Het huis voor de democratie en rechtstaat, ProDemos, organiseert binnen en buiten de verkiezingstijd activiteiten om scholieren actief bezig te laten houden met de politiek in Nederland. Zo is het belangrijkste doel om leerlingen met het stemproces bekend te laten worden. Zodat de drempel lager ligt om te gaan stemmen wanneer het voor hen tijd is.

In de landelijke statistieken van de scholierenverkiezingen zijn er drie partijen de grote winnaars: de PVV, FvD en VVD winnen met 15.87%, 13.34% en 10.84% van alle stemmen. Ook staat dit representatief voor het Corderius College in Amersfoort. Hier won ook de PVV de verkiezingen. Volgens Jasmijn Veraart, maatschappijleerdocent op het Corderius College, zijn de PVV en de FvD groot geworden op hun school vanwege de online content die deze partijen maken, waardoor jongeren dit het snelst zullen vinden over de politiek.

Of de stemleeftijd omlaag moet is Veraart niet over uit. Zij vindt het belangrijk dat jongeren actief bezig zijn met de politiek, maar dat het misschien ook nog te hoog gegrepen is. “Politiek is zoiets ingewikkelds dat ze misschien nog niet de ruimte hebben om daar zo over na te denken”, aldus Veraart.

Tijdens de live-uitzending van omroep EVA tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, ging verslaggever Suus ten Kate in gesprek met Youssef El-Messaoudi, raadslid van GroenLinks. Zij besprak met hem de standpunten van zijn partij. Luister hieronder het fragment.

Over de auteur

Jonas Petit

Sinds 2023 studeer ik aan de Hogeschool Utrecht, waar ik de opleiding journalistiek volg. Ik ben geboren in Amsterdam (2005) en nu woonachtig in Woerden. Al vanaf jongs af aan ben ik geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen. Ook bouwde ik vanaf negenjarige leeftijd een interesse op voor radio dat de aanloop naar mijn journalistieke passie. Na het volgen van deze vierjarige opleiding hoop ik mijzelf een waardig journalist te mogen noemen en precies te mogen doen wat mij zo leuk lijkt: fulltime nieuws maken. Als een echte teamspeler werk ik graag samen en communiceer ik makkelijk met mensen. Het overzicht bewaren in hectische situaties vraagt aandacht, maar ik ben niet voor niets een journalist in opleiding. Er valt nog veel te leren, iets waarvan mijn hart sneller gaat kloppen. Het is ontzettend leuk om Amersfoort als thuisbasis te hebben voor het maken van nieuwsproducties. Het is een prachtige en bruisende stad en er is altijd wat te beleven. Amersfoort krijgt een plekje in mijn hart.