Student Nomi Princen heeft Belgische primeur op EUfactcheck marathon SvJ
Uitblinker deze week is de tweede jaarstudente Nomi Princen (20). Zij deed met een aantal andere SvJ studenten mee aan het ‘EUfactcheck programma’. Dat is een gezamenlijk project van samenwerkende Europese scholen voor journalistiek (zie kader), gericht op het ontwikkelen van de factcheck-vaardigheden onder hun studenten. Samen met twee Belgische collega studenten deed Nomi tijdens een internationale factcheck marathon op de SvJ een feitencheck op een tweet van Bart de Wever. Deze check werd gepubliceerd op Factcheck. Vlaanderen.
Deze partijvoorzitter van het Vlaams nationalistische N-VA en tevens burgemeester van Antwerpen beweerde dat België de grootste staatschuld, de zwaarste belastingdruk plus de hoogste uitgaven heeft van Europa. Reden voor Nomi en haar collega’s Marlies Geyskens en Maya Teughels om diep in de Belgische staatsfinanciën te duiken. De uiteindelijke conclusie: false.
De factcheck, geschreven in het Engels, zou aanvankelijk alleen verschijnen op de internationale site van Eufactcheck. Vanwege de actuele inhoud werd de feitencheck echter vertaald en als ‘primeur’ aan de Vlaamse dochtervariant gegund. Later zal hij nog verschijnen op de eu-site.
Niet alleen kreeg de check aandacht van andere sites, ook ontlokte de productie fel commentaar van zowel tegenstanders als aanhangers van De Wever. Niemand slaagde er de factcheck feitelijk te ontkrachten.
De marathon in Utrecht werd in samenwerking met de journalisten opleiding Thomas More Universiteit uit Mechelen georganiseerd. Voor Nomi leverde haar deelname niet alleen een mooie publicatie op twee sites op. “Het leukste vond ik het samenwerken met zoveel internationale studenten. Onder hen zaten behalve veel Belgen ook jongeren uit Zuid-Amerika en zelfs uit Rusland. Zij studeerden in Mechelen.”
Spannend was de check wel, vooral omdat het nogal veel kennis vereiste van het Belgische belasting recht. Toch geen onderwerp waar Nomi echt veel van af wist. “Dat was wel even doorbijten ja. We hadden maar drie dagen, waarin we in de ochtend lessen volgden. Dus dat was veel lezen en snel bronnen zoeken. Maar ik heb veel geleerd en ben hartstikke trots op het resultaat”.
De European Journalism Training Association (EJTA) of Europese Vereniging van Journalistieke Opleidingen is een formeel netwerk van erkende Europese opleidingen journalistiek dat streeft naar samenwerking en uitwisseling van studenten en docenten.