SvJ media

Selecteer Pagina

Student-assistent Nomi Princen over haar baantje: ‘Ik vind het heel erg leuk om andere mensen te helpen’

Iedereen heeft er één gehad in het eerste jaar: een Student-assistent. Volgende week staan er weer sollicitatiegesprekken voor de functie op de planning. Maar wat haal je er (naast een zakcentje) eigenlijk uit? 

door | 8 06 2023, 14:06

Student-assistent Nikita helpt Veer, een student uit haar klasje. Foto: Daphne Kooy

Volgens instroomcoördinator Toon Brouwers is het voor de ouderejaars zowel leuk als leerzaam: ‘Je leert de vaardigheden die je al moet beheersen nóg beter beheersen, zodat je deze kan doorgeven aan anderen. En op sociaal gebied is het gewoon heel leuk, je hebt regelmatig contact met je klasje.’  

Taken
Als Student-assistent begeleid je ‘jouw’ eerstejaarsklas bij het wegwijs worden hier op school. Je bent wekelijks aanwezig bij een redactieles, helpt studenten met de aanpak van vakken en zorgt dat ze niet verdwaald raken in Canvas en Osiris. Maar ook helpen bij open dagen en adviesgesprekken hoort erbij.  

Feedback leren geven
Volgend jaar komt er wat nieuws bij de functie kijken: als Student-assistent ga je nu ook feedback geven op producties van de eerstejaars. Volgens Toon is dat ook voor de Student-assistenten zelf een voordeel. ‘Je wordt kritischer op media om je heen en daarmee ook op je eigen media.’ De Student-assistenten gaan daarin wel begeleid worden, bijvoorbeeld met cursussen van experts. ‘Ik denk dat leren hoe je goed feedback geeft echt een grote meerwaarde is,’ licht Toon toe.  

Initiatief nemen
Tweedejaarsstudent en Student-assistent Nomi Princen is blij met haar baantje. ‘Ik vind het heel erg leuk om andere mensen te helpen. Je bouwt echt een band op met je klasje. Ik ga ze missen volgend jaar.’   

Nomi merkt dat de hoeveelheid contact dat ze heeft met haar klasje wisselt. Ze licht toe: ‘Het hangt er ook vanaf hoeveel moeite je er zelf in steekt. Als ik regelmatig contact met ze blijf zoeken, krijg ik meer vragen terug.’ Dat is ook één van de belangrijkste dingen waar Toon op let bij de sollicitatiegesprekken. ‘Ik ben niet op zoek naar mensen die afwachten. Wees actief en neem initiatief.’ Verder kijkt Toon hoe het de sollicitanten zelf afgaat op het gebied van cijfers en studiepunten. Daarnaast praat hij met docenten over hoe een sollicitant in de les en als persoon is. 

Te druk
Tijdens het GO-semester vond Nomi het moeilijker om betrokken te blijven. Ze was niet de enige, veel Student-assistenten hebben het tijdens GO te druk, merkt Toon. Daarom is er besloten dat je volgend jaar geen Student-assistent kan zijn tijdens het GO-semester en tijdens je stage. ‘Dat is echt té intensief,’ zegt Toon. 

Zie jij jezelf dit ook doen volgend jaar? Stuur dan vóór 12 juni een mail naar Toon Brouwers. Meer informatie vind je op canvas.