SvJ media

Select Page

Basisbeurs heeft nauwelijks invloed op keuze van SvJ-studenten om op kamers te gaan

Basisbeurs heeft nauwelijks invloed op keuze van SvJ-studenten om op kamers te gaan

Studentenhuis van de SSH op de Uithof. Foto: Sil Moison

Basisbeurs heeft nauwelijks invloed op keuze van SvJ-studenten om op kamers te gaan

Een tekort aan kamers is al lang een probleem in Utrecht. Studenten kunnen vaak lastig een kamer vinden en zitten soms jaren te wachten totdat ze eindelijk een plek hebben. Nu de basisbeurs terug is, denken meer studenten eraan om op kamers te gaan is de verwachting. SvJmedia deed onderzoek naar hoe onze studenten het kamertekort beleven en of hun standpunt van op kamers gaan is veranderd sinds de invoering van de basisbeurs. 

door | 9 10 2023, 13:10 | SvJ nieuw(s)

Studentenhuis op de Uithof  Foto: Sil Moison

In totaal vulden 51 studenten van de School voor Journalistiek de enquête in. Daarvan geeft 72% aan dat zij wel op kamers zouden willen. Van dit aantal mensen geeft iets meer dan de helft aan op dit moment bezig te zijn met het zoeken van een kamer in Utrecht. Daarvan geeft 35% aan dat zij een of meerdere keren hebben gehospiteerd. 

Invloed van basisbeurs 

De verwachting van het Kences, het kenniscentrum voor studentenhuisvesting, is dat door de basisbeurs meer studenten op kamers gaan. Dit omdat ze er nu wel het geld voor hebben en niet meer ervoor hoeven te lenen.  

Onder de SvJ-studenten zien we dit niet heel duidelijk terug. In onze enquête geeft maar 13,7 procent aan dat hun wens om op kamers te gaan veranderd is, sinds de invoering van de basisbeurs. Verschillende studenten geven aan dat zij ‘het eerst te duur vonden, maar dat het nu wel aantrekkelijk is geworden.’ Iemand anders zegt: ‘Ik moet alles zelf betalen en deze bijdrage helpt om toch op kamers te kunnen.’ 

Kamer zoeken in Utrecht 

De SvJ-studenten die op zoek zijn naar een kamer merken wel dat er veel meer mensen op kamers willen in Utrecht. Maar liefst 87,5% merkt dat er veel concurrentie is bij het zoeken naar een kamer. Die concurrentie wordt vooral gemerkt door het vele aantal mensen die aanwezig zijn bij hospiteer avonden en het aantal reacties die mensen zien staan bij advertenties van kamers op Facebook of de site van de SSH.  

Studenten merken ook in hun omgeving dat het zoeken van een kamer in Utrecht moeilijk is. Iemand geeft aan dat zij veel mensen hoort klagen over het kamertekort en iemand anders vertelt dat nog niemand in de omgeving een kamer heeft terwijl iedereen dat wel zou willen. Als laatste vroegen wij in onze enquête om het proces van een kamer zoeken in Utrecht in één woord te omschrijven. De woorden die het meest naar voren kwamen zijn: ‘moeizaam, onmogelijk, moeilijk en drama’, maar ook een drieletterwoord dat begint met een k.  

About The Author