SvJ media

Selecteer Pagina

Studenten creëren ‘De Cijfershow’ voor basisschoolleerlingen

Studenten creëren ‘De Cijfershow’ voor basisschoolleerlingen

Studenten creëren ‘De Cijfershow’ voor basisschoolleerlingen

SVJ-studenten Lisanne van Gent, Floris Franken, Anna Hupe, Manouk Muller en Meg van der Hoorn hebben samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ‘De Cijfershow’ bedacht, een educatief programma voor basisschoolleerlingen 

door | 6 04 2024, 10:04 | SvJ nieuw(s)

Foto: studenten Floris Franken, Lisanne van Gent, Anna Hupe, Manouk Muller en Meg van der Hoorn

‘ ‘ Het idee ontstond tijdens het afstudeerproces van de studenten in samenwerking met het CBS, waarbij ze de opdracht kregen om iets innovatiefs te creëren om het aanbod van het CBS aan te vullen. ‘We wilden iets maken dat basisschoolkinderen zou boeien, dus zijn we gaan onderzoeken waar interesse lag’, vertelt Meg. Met input van verschillende basisscholen zijn ze aan de slag gegaan en hebben ze ‘De Cijfershow’ ontwikkeld. 

Herkenbaar voor de kinderen 

De Cijfershow is een educatief programma voor leerlingen van groep 7 en 8, waarbij onderwerpen zorgvuldig zijn gekozen op basis van de behoeften van de doelgroep. Meg vertelt: ‘We willen kinderen op een speelse manier enthousiast maken voor cijfers en statistiek en hen kennis laten maken met de wereld van statistieken op een leuke manier. Zo willen we grote getallen omzetten naar de belevingswereld van de kinderen.’ Dit doet de groep door gebruik te maken van sprekende locaties en vergelijken ze cijfers met situaties die voor kinderen herkenbaar zijn, zoals het vergelijken van 50% van alle kinderen met de helft van de klas. 

De onderwerpen van het programma zijn ook gebaseerd op de interesses van de kinderen. ‘Ons onderzoek bracht interessante inzichten naar voren. In een klein dorpje wilden kinderen vooral praten over boeren en veeteelt, omdat velen van hen dromen om boer te worden. Terwijl in het centrum van Den Haag, de behoefte lag bij onderwerpen als gezinssituaties, depressie en zelfbeschadiging’, aldus Meg.  

Toekomst 

Het CBS is enthousiast over de Cijfershow, maar of het project daadwerkelijk wordt uitgevoerd, blijft nog onzeker. ‘We zijn van plan om het verder uit te werken, maar de vorm staat nog niet vast. Mogelijk betrekken we nieuwe studenten bij het project of passen we het concept aan. Hoe dan ook, we gaan ermee aan de slag’, aldus Luuk Hovius, begeleider van het project. 

Over de auteur

Zoë Neeft

Zoë Neeft is een enthousiaste student journalistiek. Ze schrijft het liefst over lifestyle, films en cultuur gerelateerde onderwerpen. Als ze niet aan het schrijven is, kun je haar vinden bij haar vrienden of is ze aan het bidden voor een One Direction reunion tour.