SvJ media

Select Page

SvJ in Transsylvanië: Van Het Zwanenmeer tot straatkunst, een culturele reis

 

Vijf SvJ-studenten hadden het geluk om eind maart te mogen deelnemen aan het ‘City Chronicles: Cultural Journalism in Urban Landscapes’ project in Cluj-Napoca, Roemenië. Het was niet alleen een leerzame ontmoeting met studenten uit andere Europese landen. Ook maakten Youssef, Jelmer, Samuel, Lotte en Jochem interviews met lokale kunstenaars en artiesten, én was een van de onderdelen van het culturele programma het bijwonen van een repetitie van Tsjaikovski’s klassieke ballet Het Zwanenmeer in de prachtige klassieke nationale opera van Cluj-Napoca.

Dit artikel is geschreven door een gastredacteur, namelijk derdejaars Youssef El Khattabi. 

door | 10 04 2024, 06:04 | SvJ nieuw(s)

BIP Programma, Cluj-Napoca

De deelnemers aan het programma  Foto: Babeș-Bolyai University

In het mystieke Transsylvanië, op de campus van de  Babeș-Bolyai University of Cluj-Napoca (UBB), werd een innovatief Blended Intensive Programmes (BIP) project opgezet. Dit project bood een intensief leertraject aan, gespecialiseerd in internationale kunst- en cultuurjournalistiek, en bracht een verzameling van studenten samen uit Nederland, Litouwen, België, Griekenland, Hongarije, en Polen. Deze studenten uit verschillende studierichtingen, werden samengebracht om in interculturele teams te werken aan interviews van lokale kunstenaars en artiesten.
Dit project is gekoppeld aan het honoursprogramma, waarvoor studenten uit alle leerjaren zich kunnen aanmelden met een motivatiebrief. Dus houdt het honoursprogramma goed in de gaten voor je toekomstige buitenlandreis.

Lessen
Als voorbereiding op de fysieke uitwisselingsweek werden verschillende voorbereidende lessen en workshops gehouden, waaronder de webinar ‘Complicating the Narrative’. Deze sessie richtte zich op het benaderen van potentieel controversiële onderwerpen zonder conflicten als kern van het verhaal te plaatsen, en benadrukte het belang van openheid en het omarmen van de complexiteit in storytelling.
De vijf HU-studenten Youssef el Khattabi, Jelmer de Vries, Samuel Groenewoud, Lotte Admiraal en Jochem Otten namen onder begeleiding van docent Ben Krewinkel deel aan het programma. Tijdens hun verblijf in Cluj-Napoca, stonden interviews met lokale kunstenaars uit diverse disciplines, van beeldende kunst tot ballet, centraal. In totaal werden tien kunstenaars geïnterviewd na uitgebreide research en bezoeken aan ateliers, studio’s, en culturele instellingen. Deze diepgaande gesprekken onthulden niet alleen de veelzijdige achtergronden en drijfveren van de kunstenaars, maar wierpen ook licht op het creatieve proces achter hun werk. Het eindresultaat was een rijke verzameling aan kunstenaarsportretten, die samen een levendig mozaïek vormden van het culturele landschap van Cluj-Napoca.

Lezingen en culturele uitstapjes
Tijdens het programma waren er lezingen door journalisten die hun expertise en inzichten deelden over culturele diversiteit en media. De prominente journalist Demostene Șofron deelde zijn ervaringen over het rapporteren van minderheidsgroeperingen, de Sinti en Roma in de regio Cluj. Hij benadrukte hoe cultuur kan dienen als een brug tussen diverse gemeenschappen. Een andere lezing werd verzorgd door een tv- en radiojournalist Vasile Hotea die dieper inging op de specifieke uitdagingen en kansen in de media-industrie, met bijzondere aandacht voor doelgroepen, kunst, en interviewtechnieken. Deze sessie vond plaats in het gebouw van Televiziunea Română (TVR) waarin de communistische geest nog leek rond te waren. Hier kregen de studenten een exclusieve rondleiding kregen en een unieke blik achter de schermen van de studio’s waar zij een uitzending opnamen.
Bijzondere onderdelen van het programma waren het bijwonen van een repetitie van Tsjaikovski’s klassieke ballet Het Zwanenmeer, in de prachtige klassieke nationale opera van Cluj-Napoca en een exclusieve tour door het landgoed van de excentrieke kunstenaar Ernő Bartha. Volgens vrijwel alle deelnemende studenten was hoogtepunt echter een originele en nogal expliciete voorstelling van de toneelstudenten van de universiteit genaamd “Pofta”, waarin de gevolgen van de oorspronkelijke zonde met humor en gevoeligheid werden verkend. De voorstelling was extra bijzonder door het enthousiasme dat de acteurs overbrachten op het publiek.

Vrije tijd
Naast het intensieve programma, was er voor de studenten ook voldoende gelegenheid om de bruisende stad Cluj-Napoca op eigen houtje te verkennen en de banden met hun internationale medestudenten aan te halen. Deze momenten stelden de deelnemers in staat om de rijke geschiedenis, de gastvrije cultuur en de dynamische stedelijke omgeving van Cluj-Napoca te ontdekken. Wandelingen door het oude stadscentrum, gezamenlijke etentjes in lokale restaurants, en spontane avondjes uit boden niet alleen de kans om de lokale levenswijze te absorberen, maar ook om vriendschappen te maken

 Het beste interview van dit BIP-project verschijnt binnenkort in de rubriek: ‘Uitblinkers’ op SvJmedia.nl