SvJ media

Selecteer Pagina

SvJ-studenten in Actie tijdens NewZ Lab

SvJ-studenten in Actie tijdens NewZ Lab

SvJ-studenten in Actie tijdens NewZ Lab

Vijf enthousiaste SvJ-studenten grijpen eind april de kans om deel te nemen aan het NewZ Lab in Kortrijk, België. Onder begeleiding van HU-docent Felix Kalkman storten Evi Pang, Kars Bartels, Joël de Gier, Chanel Sliwa en Stanzen Jelsma zich, samen met studenten uit diverse Europese landen, in de wereld van Augmented Reality (AR) en creëren ze hun eigen AR-filter.

door | 9 05 2024, 20:05 | SvJ nieuw(s)

BIP Programma, Cluj-Napoca

Foto: Stanzen Jelsma

Binnen de muren van de Vlaamse Howest University in Kortrijk werken de studenten van de Universiteit van Vilnius (Litouwen), IPCA in Portugal, NHL Stenden, Hogeschool Utrecht en Howest in de virtuele redactie, Together TV. Ze krijgen de opdracht om een Story Highlight te creëren op het Instagram-kanaal van @mentalhealtheurope voor de European Mental Health Week (13-19 mei). De opdrachtgever, NGO “Mental Health Europe”, organiseert dit jaar de vijfde editie van de “European Mental Health Awareness Week” met als thema: “Samen Sterker: Gezamenlijk de Toekomst van Geestelijke Gezondheid Vormgeven”.

De studenten in Kortrijk willen, door middel van een AR-Filter, Generatie Z een stem geven en geestelijke gezondheid onder de aandacht brengen. AR-Filters geven Gen Z en beleidsmakers de kans om virtuele elementen toe te voegen aan de echte wereld via een smartphonecamera. Deze technologie zorgt voor een interactieve manier om boodschappen over te brengen, met het potentieel om een breed publiek te bereiken.

Lezingen en culturele uitstapjes
Tijdens het programma wonen de studenten lezingen bij van journalisten, gastdocenten en motiverende sprekers die hun expertise en inzichten delen. Zo neemt spreker en trainer Sandy Snoeck de studenten mee op een interactieve verkenning van Europese normen, waarden en Generatie Z en bezoeken de studenten het Europees Parlement in Brussel. In het volle programma is er ook nog ruimte om de rijke geschiedenis van Kortrijk te verkennen tijdens een georganiseerde rondleiding. Maar het hoogtepunt van het programma is toch echt het “Let’s Talk Reality” event, georganiseerd door de gastuniversiteit. Tijdens het evenement kunnen de studenten zelf experimenteren met de nieuwste technologieën, zoals de Apple Vision Pro en wonen ze interessante lezingen bij van sprekers als Bas Gezelle en journalist Steven Plöger. Bij het afsluiten van het project presenteren alle groepen hun ideeën voor de Instagram Stories en hun eigen AR-filter.

Het programma heeft de studenten in korte tijd veel geleerd over de toepassing van AR in onze wereld. Terwijl de Week van de Mentale Gezondheid nadert, kijken de studenten vol verwachting uit naar de publicatie van hun creaties. Op maandag de 13e informeert de opdrachtgever de studenten welke AR-filter heeft gewonnen, en deze wordt vervolgens op woensdag op het Instagram-account gepubliceerd.

Een laatste noot: dit project maakt deel uit van het honoursprogramma, dat openstaat voor studenten van alle studiejaren. Dus, voor degenen die dromen van buitenlandse avonturen, houd het honoursprogramma in de gaten. Misschien ga jij volgend jaar mee op reis, dus houdt de honourpagina goed in de gaten: https://canvas.hu.nl/courses/29652 

In aanloop naar de Europese Week van Mentale Gezondheid heeft het groepje van Stanzen zich gericht op het thema: het onthullen van mythen en feiten rondom mentale gezondheid. Het groepje heeft daarvoor verschillende Instagramstories gemaakt. Hieronder vind je enkele van de slides, inclusief de QR-code naar de AR-Filter die je zelf kunt uitproberen.

Het idee van Stanzen en haar groepje waar ze gedurende de week aan hebben gewerkt
Een onderdeel van de instagramstorie waar feiten en mythen over mentale gezondheid tegen elkaar worden gezet

Foto’s van de BIB

Over de auteur

Stanzen Jelsma

Passionate, reflective, honest