SvJ media

Selecteer Pagina

Studenten presenteren zich als experts in de nieuwe SvJ-Talk bij de Projectspecialisatie

Studenten presenteren zich als experts in de nieuwe SvJ-Talk bij de Projectspecialisatie

Studenten presenteren zich als experts in de nieuwe SvJ-Talk bij de Projectspecialisatie

Dit schooljaar is de Projectspecialisatie gestart met daarin het nieuwe en spannende onderdeel: de SvJ-Talk. Vijftien studenten met én zonder knikkende knieën staan klaar op het Mediaplein voor hun strakke talk van tien minuten over een zelfgekozen onderwerp. Onder wie Anthony van Sligtenhorst die ‘er echt heel veel zin in heeft’. 

door | 22 05 2024, 16:05 | SvJ nieuw(s)

BIP Programma, Cluj-Napoca

SvJ-Talk van Anthony van Sligtenhorst Foto: Pepijn van der Putten

Inderdaad is de SvJ-Talk een zusje van de wereldberoemde TED TALK waarin beroemde experts op diverse terreinen hun kennis delen in een hele korte tijd. In dit geval zijn studenten journalistiek de experts. Cursus coördinator Linda Huijsmans: ‘Op basis van de kennis die ze verzamelden in hun researchdossier vertellen ze in zo’n tien minuten aan een breed publiek alles over het onderwerp dat ze na aan het hart ligt. Supereng, maar ook super leerzaam.’  De onderwerpen lopen uiteen van designerdrugs (Vincent Molenaar) tot de 4e aanvliegroute naar Schiphol (Stijn Zwaan). Van de echte betekenis van het woord ‘woke’ (Milou Idink) tot sport; best veel sport. Het is duidelijk dat deze specialisatie het goed doet bij sportliefhebbers. Thomas Hofman bijt het spits af met een Vitesse stropdas aan en een Vitesse shirt op de kleerhanger als attribuut. Met humor gebracht concludeert docent Sara Plat na afloop: ‘Je stond er stevig met een ingewikkeld verhaal voor een  leek als ik zelf.’ 

Naast de specialisaties Burger, Politiek en Maatschappij (BPM), Kunst, Cultuur en Lifestyle (KCL) en Cross Boarder Journalism (CBJ) is er de qua onderwerp wat vrijere Projectspecialisatie. Hier lees je wat de Projectspecialisatie inhoudt. Behalve een grote multimediale productie over hun zelfgekozen onderwerp, geven studenten daar dus ook als expert een presentatie over tijdens de SvJ-Talk.  

Daaraan voorafgaand leren ze in drie workshops hoe je van een minuut pitch naar een tien minuten SvJ-Talk kunt groeien. Bijvoorbeeld door een langere spanningsboog in hun verhaal te bouwen en hoe die vast te houden. Ze oefenen welke onderdelen werken in een Talk. Journalistiek docent Hella van der Wijst, die zelf een TED Talk heeft gehouden, begeleidt de studenten. Er wordt gewerkt aan de inhoud van de talk maar ook aan de houding/handen, stem, rust/pauzes, humor, interactie en het psychologisch aspect van presenteren voor publiek.  

Een aantal studenten lukt het om de hele talk uit het hoofd te doen, waaronder Freek Verelzen. ‘Wat ik heb geleerd met het maken van de SvJ-Talk is: Wees jezelf, vertel een verhaal dat dichtbij jezelf ligt, maak het persoonlijk. Zo heb ik geprobeerd om mijn plezier in sport proberen over te brengen.’ Voor Lars Vercammen is het een eyeopener hoe goed creativiteit en interactiviteit werkt in een presentatie. ‘Ik vind het echt knap wat klasgenoten hebben verzonnen om er een leuke talk van te maken. Ook opvallend is het aanstekelijke enthousiasme waarmee iedereen begint, precies zoals we hebben geoefend.’  

Een goed voorbeeld van interactie past Josse Luiken toe. Zijn thema ‘geluk buiten het telefoonscherm door verbinding’ maakt hij concreet met het doorgeven van een touwtje en knijpers in de zaal. Daar worden gezamenlijk letters aan opgehangen die samen het woord ‘oxytocine’ vormen: Het stofje dat vrijkomt door een gezamenlijke leuke actie als deze. 

Om ‘Innovatie in de sport’ te laten voelen, gooit Anthony een WK-bal de zaal in met daarin een chip als onderdeel van de buitenspel technologie bij voetbal op hoog niveau.  

Met zelfvertrouwen een verhaal presenteren en weten hoe je de aandacht krijgt van je publiek komt van pas voor een journalist. Denk aan een mediadirecteur van een omroep of eindredacteur overtuigen dat jouw documentaire echt gemaakt moet worden. De SvJ-Talk is daar een voorbereiding op. Na afloop concludeert Linda: ‘Als de plankenkoorts overwonnen is en het applaus verstomd, draaien de trotse studenten voortaan hun hand niet meer om voor een presentatie voor een groot publiek.’ 

SvJ-Talkkit  Foto: Pepijn van der Putten

Over de auteur