Geloof in jezelf maar twijfel aan alles!
Snel naar huis om de deadline voor de volgende dag te halen of toch nog even de Hide Out in? En als je de volgende ochtend wakker wordt, ga je dan naar de Heidelberglaan 15 of blijf je met je brakke hoofd toch maar thuis? En wat is thuis: nog steeds bij je ouders of de met de moed der wanhoop gevonden kamer?
Ga je om die te dure kamer betalen een bijbaantje zoeken? Maar hoe combineer je dat dan weer met de 40 uur per week die je studie eigenlijk vraagt? En dat bijbaantje: wordt dat er dan eentje om de hoek of ga je zoals velen van jullie zo ontzettend succesvol doen, al werken in de ‘echte wereld van de journalistiek en media’?
Of dat allemaal al niet genoeg zorgen zijn, moet je als aankomend journalist ook nog eens overal verstand van hebben, en over alles een mening. Maar want wat vind jij eigenlijk zélf van wat er gebeurt in de Oekraïne of het Midden-Oosten? Wat vind of weet jij van die of andere onderwerpen als aankomend journalist? …Wil je eigenlijk nog wel journalist worden? En wat voor eentje dan?
Teveel vragen waar je halverwege het studiejaar en bij de start van het nieuwe kalenderjaar, oneindig over kan twijfelen en piekeren. En dat is ook wat velen van jullie doen. Soms zo veel en vaak, dat je er ongelukkig van wordt en gebukt gaat onder keuzestress. Iets waarvan we weten dat sommige studenten daar erg veel last van hebben.
Net als in de nieuwjaarscolumn van vorig jaar, heb ik daarom ook voor 2025 voor jullie een gratis-maar-niet-voor-niets-voornemen: geloof in jezelf maar twijfel aan alles. Blijf alles en iedereen de maat nemen. En niet in de laatste plaats jezelf. Luister kritisch naar de woorden van anderen. Maar ook naar die van jezelf. Durf het oneens te zijn met anderen. Maar vooral ook met jezelf. Als mens. Als student. Als journalist.
Blijf dus kritisch. De School voor Journalistiek is niet voor niets al bijna zestig jaar beroemd en berucht om zijn kritische studenten. Dat laten jullie ons als school soms goed merken als er iets niet helemaal goed loopt. Soms is dat voor ons best even slikken, maar het is ook iets dat erbij hoort als je als school de hofleverancier wilt zijn van de meest kritische journalisten van Nederland. Geen opleiding dan ook waar zoveel studenten al vóór en vooral ná het behalen van hun diploma als kritische en gewaardeerde professionals een baan vinden.
Een kritische houding doet ertoe in de ingewikkelde tijden waarin we leven en waarin jij straks aan de slag gaat. In de journalistiek verandert er veel en vooral razendsnel. Vooral door artificial intelligence. Iets waar we als school dan ook meer dan veel andere opleidingen, werk van maken. Maar hoe groot kunstmatige intelligentie ook kan worden, uiteindelijk draait het om je eigen verstand gebruiken.
Geloof dus niets of niemand zomaar. Behalve dan natuurlijk het jaarlijkse gratis-maar-niet-voor-niks-voornemen van je schooldirecteur.
Hans de Clercq