Een kijkje achter de schermen van de KRO-NCRV Radioschool
Elke vrijdag komt de lichting van de KRO-NCRV Radioschool bijeen op de redactie, waar deze jonge radiotalenten samenwerken aan hun productie. Voor SvJ-studenten Cas Wackie Eysten en Daphne Damen is deze dag allesbehalve rustig. Tussen pitches, podcasts en stemtrainingen door bouwen ze samen met hun redactie aan een nieuwe uitzending voor De Nacht van KRO-NCRV. Hoe verloopt zo’n redactiedag?

Daphne en Cas in de radiostudio Foto: Anne Fokkenrood
Het is vrijdagochtend 08:11 als Cas vanaf Utrecht Centraal de trein neemt naar Hilversum. Zijn bestemming: de KRO-NCRV Radioschool. ‘Ik mik eigenlijk altijd op deze trein, want dan kan ik nog een trein later pakken als deze uitvalt of als ik hem om een andere reden niet red,’ zegt hij terwijl hij op een lege stoel gaat zitten. De coupé loopt intussen langzaam vol. Cas is tweedejaarsstudent aan de School voor Journalistiek en volgt sinds begin dit jaar het leertraject van de Radioschool.
Rond negen uur komt hij aan op de redactie, die bestaat uit allerlei radiomakers vanuit het hele land, vanuit allerlei achtergronden. De sfeer is rustig, maar wel heel gezellig. Iedereen begroet elkaar en vraagt hoe het met elkaars productie gaat. Redactieleden druppelen langzaam binnen en gaan achter hun laptops zitten. ‘Iedereen heeft nu nog even de tijd om hun pitch aan te scherpen voor de redactievergadering straks,’ legt Cas uit. Even later wandelt ook Daphne Damen, derdejaarsstudent aan de School voor Journalistiek, binnen. Omdat ze vanuit Arnhem moet komen begon haar ochtend zelfs al om 06:15, omdat ze vanuit Arnhem moet komen. ‘Gelukkig ben ik een ochtendmens,’ zegt ze lachend terwijl ze haar tas naast haar stoel zet. ‘En ik heb ook altijd zin om hierheen te komen.’
Om 10:30 begint de redactievergadering, het moment van de week waarop ideeën gepitcht worden. Cas pitcht zijn idee voor een radioreportageserie die zal ingaan op verschillende soorten vrijwilligerswerk. Maar voordat de vergadering daadwerkelijk start, begint de hele groep te zingen voor de jarige, docent Myrthe Klaus. De vergaderzaal is versierd met ballonnen, slingers en confetti. Er is taart, gezang en een kroontje voor Myrthe. ‘Dit laat wel echt zien hoe hecht we hier met zijn allen zijn,’ zegt Cas nadat ze zijn uitgezongen en het cadeau is uitgepakt. Myrthe zal haat kroontje de rest van de dag met trots dragen.
Na de vergadering gaat iedereen aan het werk aan de producties voor de radio-uitzending, de podcast of sociale media. Intussen werkt Daphne aan een montage van haar item over de langste polonaise ter wereld. Althans, de poging daartoe, want het is niet gelukt. Ondertussen vertelt ze over waarom ze zich heeft aangemeld bij de Radioschool. ‘Ik ben gestopt met mijn minor, ik merkte dat het gewoon niet voor mij was en ik ben me gaan afvragen wat ik wel wilde doen. Toen zag ik op Instagram een oproep voor de Radioschool. Ik besloot me toen gewoon aan te melden,’ legt ze uit terwijl ze in haar audio aan het knippen is. ‘Ik vind radio een hele mooie vorm van journalistiek. Je moet namelijk heel beeldend vertellen, want je hebt geen beeld. Dat maakt het een mooie uitdaging.’
‘Vrijdag is de redactiedag, daar hebben we een vergadering en gaan we onze ideeën uitwerken voor de uitzending. Op woensdagavond hebben we vaak een workshop of cursus,’ vertelt Cas tijdens de lunch. Afgelopen week leerden de redactieleden over stemgebruik. Sindsdien zie je af en toe redacteuren rondlopen met een “lax vox”-slangetje: een soort dik rietje dat je gebruikt om je stem op te warmen door in een flesje water te blazen.
Rond de middag is het de bedoeling dat er een spreker voor de uitzending is geregeld en de basis van de productie moet staan om 15:00 zodat de twee vaste docenten daar feedback op kunnen geven. ‘Ik zou zeggen dat de puntjes nog niet op de i hoeven, maar de i moet er wel staan,’ voegt Cas toe. De uiteindelijke deadline voor de radioproductie is later die dag om 17.00.
Nadat de redactiedag er om 18:00 opzit, blijft de groep vaak nog even hangen. Daar kletsen ze nog wat na over de dag. Daarna is het aan iedereen de taak om te zorgen dat de uitzending van maandag vlekkeloos verloopt. De Nacht van KRO-NCRV is elke maandag te horen tussen 02:00 en 05:00 op NPO Radio 1.