Het dragen van oortjes is tegenwoordig erg normaal in Nederland. Vooral onder de studenten is dit een dagelijkse handeling geworden. Maar waarom, wanneer en op welke manier studenten oortjes gebruiken kan nog best verschillen.
In een onderzoek naar dit fenomeen is gekeken naar deze verschillen. 108 studenten (16 tot 30 jaar oud) namen deel aan dit onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat veel studenten hedendaags voor draadloze oortjes met bluetooth kiezen (zie figuur 1), in plaats van de oortjes met draad die een decennia geleden populairder waren onder de studenten.
Dat deze ontwikkeling plaats vond, wordt ondertussen als normaal gezien. Maar waarom kiest de gemiddelde student nu voor draadloze oortjes? Wij vroegen het aan een lid van de doelgroep. Student: “Het gebruik van draadloze oortjes is gewoon veel handiger. Je zit niet de hele tijd met de draad te klooien en kan vrij bewegen zonder dat er dingen in de knoop raken”.
Ook vroegen we aan andere studenten wanneer en hoe ze deze oortjes inzetten. Studente: “Ik doe meestal oortjes in wanneer ik van school naar huis reis in het OV. Dit is saai en een beetje muziek op zorgt ervoor dat de tijd wat sneller gaat”.
Het dragen van oortjes wordt zoals verwacht grotendeels gedaan om naar muziek te luisteren. Toch zijn er ook andere doeleinden voor het dragen van oortjes. Zo wordt dit er ook weleens naar een podcast geluisterd of kijkt men naar een serie op Netflix of een video op YouTube. Daarnaast wordt het ook simpelweg gebruikt om de sociale media bij te houden. Op social media wordt dan naar filmpjes op Instagram of TikTok geluisterd (zie figuur 2).