UTRECHT- Het is inmiddels ruim een half jaar geleden dat de gemeente Utrecht besloot de elektrische deelscooters te verbannen uit het Utrechtse straatbeeld. De gemeente heeft de vergunning voor de e- scooter van TIER niet willen verlengen wegens de klachten over rondslingerende scooters. De oplossing; meer investeren in de e- bikes.
Tot november 2022 reden er nog 300 elektrische deelscooters en 500 rond in stad. Nu heeft de gemeente besloten te investeren in de e-bikes van TIER en rijden er nu zo’n 1000 rond. Naast dat de gemeente klachten ontving over de e-scooters, vonden ze ook dat het vervoersmiddel niet paste bij Utrecht. “We geven de voorkeur aan actieve vervoersmiddelen, zoals lopen en fietsen”, vertelt de verkeerswethouder Lot van Hooijdonk aan RTL Nieuws. Nu een half jaar later; Hoe ervaren de inwoners van de gemeente Utrecht de verdwijning van de deelscooters? En is het de gemeente gelukt de klachten bij de inwoners weg te nemen?
Elektrisch deelvervoer
Uit de antwoorden van mijn enquête is opgevallen dat ruim de helft (51,7 %) aangeeft nooit de deelscooter gebruikt gemaakt te hebben terwijl dat 46,7% van de mensen de TIER scooter een makkelijk vervoersmiddel vonden om van A naar B te komen. Voor mijn enquête heb ik aan 60 respondenten 9 vragen gesteld naar aanleiding van de verdwijning van elektrische deelscooter in Utrecht. Ik heb voornamelijk aan jonge mensen uit de stad gevraagd om hun mening te geven. Uit de vragenlijst komt dan ook naar voren dat 81.7%
student is en de modus van de leeftijdscategorie 18 tot en met 30 ligt bij 20.
Hoe ervaart een gemiddelde student het besluit van de gemeente Utrecht om alle elektrische deelscooter af te schaffen? Een van de respondenten mocht interviewen naar aanleiding van de enquête. De 20- jarige Zoë vertelt hierover: “Ik maak regelmatig gebruik van een TIER fiets. Ik woon aan het einde van de Amsterdamsestraatweg en ik werk midden in de stad in een lunchroom, dus dan is even snel een fiets pakken voor mij makkelijker dan helemaal naar de bushalte te moeten lopen en afhankelijk moeten zijn van de bus tijden en of de überhaupt komt opdagen. Het verschilt hoe ik de fiets pak (e-bike). Soms 3 keer per week en soms 2 keer maand.”
“Ik vind de TIER fiets dus wel erg makkelijk, omdat het gewoon voor mijn huis staat en er staan vaak ook genoeg. Ik heb eigenlijk altijd de voorkeur gegeven aan de fiets en heb daarom nooit de scooter van TIER gebruikt. De scooters zijn niet heel lang in de stad geweest, dus ik heb daarom ook nooit echt kunnen gebruiken. Ook denk ik dat de oplossing van de gemeente om meer te investeren in fietsen een prima idee is geweest. Ik denk dat je met de TIER fiets net zo snel bent en je beweegt ook nog is een beetje.”
Gemeente Utrecht
In de raadsbrief d.d. 23 september 2022 zijn er een aantal redenen genoemd waarom de elektrische deelbromfiets uit Utrecht is verdwenen. Zo vertelt woordvoerder Eleanor Crick: “Als gemeente ontvingen wij klachten over verkeerd geparkeerde voertuigen én constateerden we dat het niet mogelijk was om de rit buiten de gemeentegrenzen af te sluiten.”
Ook bevestigt Crick dat een elektrische deelscooter geen echte meerwaarde heeft voor de stad wat betreft de afstanden die je met het vervoersmiddel aflegt in vergelijking tot een elektrische fiets. “De voorkeur wordt gegeven aan actieve mobiliteit ((elektrische) fiets) ten opzichte van passieve mobiliteit (elektrische bromfiets). De gebruikscijfers van de elektrische deelfiets en bromfiets lieten zien dat er weinig verschil in ritlengte en -duur was. Dezelfde afstand werd in bijna dezelfde tijd afgelegd. Daarnaast is de opbouw van Utrecht zo dat vrijwel alle bestemmingen op fietsafstand bereikbaar zijn. Dit geeft aan dat de (elektrische) fiets beter past bij een stad als Utrecht dan de bromfiets. Daarbij is de elektrische deelfiets makkelijker in te plaatsen in de stad; deze mag op het fietspad en kan aansluiten/ gebruik maken van de bestaande fietsparkeervoorzieningen.”, Aldus woordvoerder Eleanor Crick voor portefeuille: Mobiliteit, Energie en Klimaat en Ruimtelijke projecten