Absentie bij lijsttrekkersdebat: Waarom zijn lijsttrekkers vaak afwezig bij verkiezingsdebatten?

Absentie bij lijsttrekkersdebat: Waarom zijn lijsttrekkers vaak afwezig bij verkiezingsdebatten?

DEN HAAG – Het allereerste lijsttrekkersdebat van 2021 is voorbij. Met acht debaters liep het soms hoog op in de zaal, maar er was wel iets wat opviel. Waar waren Rutte (VVD), Hoekstra (CDA) en Kaag (D66)? 

door: Tessa Huisman

Je zou zeggen: een lijsttrekkersdebat is voor lijsttrekkers, maar de politieke partijen denken daar wel eens anders over. Als een partij besluit dat de nummer één niet komt, sturen ze meestal de volgende in de rij. Het is echter niet zo dat dit altijd in goede aarde valt bij de tegenpartijen. Een soortgelijke situatie in 2017 draaide hierdoor uit op een volledig links lijsttrekkersdebat voor studenten. De PvdA, D66, ChristenUnie en GroenLinks wilden toen alleen met andere lijsttrekkers in debat, waardoor de VVD, die de nummer twee wilde sturen, zich terug moest trekken. Bijzonder, want een andere vertegenwoordiger van de partij zou toch altijd een betere tegenstander zijn dan een “no show”. 

Over “no show” gesproken, er was dit jaar wel een unicum bij het eerste debat, want de heer Wilders was erbij! Waar in 2017 de campagne van de PVV nog minder inhoud had dade bankrekening van de gemiddelde student, lijken ze het dit jaar wat steviger aan te pakken door goed in discussie te gaan met hun tegenstanders. Het is wel de vraag of deze lijn zich doorzet. Tijdens de vorige verkiezingen heeft Wilders namelijk als excuus gebruikt dat hij ‘alleen dingen doet die hij leuk vindt’. De debatten vielen toen niet erg in de smaak, dus wellicht dat hij dat soort bijeenkomsten na het debat van gisteren alweer links laat liggen.  

Wanneer een partij wegblijft van een debat, wordt dit meestal het gesprek van de dag. Een best slimme tactiek dus, want zo wordt er minder gelet op wat er tijdens het debat wél is gebeurd. Kijk maar naar het RTL-verkiezingsdebat in 2017. Omdat de organisatie besloot dat er zes partijen mee mochten doen aan dit debat in plaats van de grootste vier (de peilingen lagen erg dicht bij elkaar), voelden de VVD en PVV zich nogal op hun staart getrapt. Met veel verontwaardiging en heisa zegden zij het debat af, waarna het gewoon doorging zonder de twee (toenmalig) grootste partijen. Dat Rutte en Wilders afwezig waren is tot op heden nog steeds makkelijk terug te vinden, wat er tijdens het debat zelf is gezegd daarentegen is weinig van terug te vinden.  

Om weer even terug te komen op de afwezigheid van Rutte, Hoekstra en Kaag: waarom waren zij er vandaag niet bij? De VVD heeft laten weten dat Rutte zich zo lang mogelijk uit de verkiezingsstrijd wil houden en wil focussen op de coronacrisis. Een best logische keuze, deze man maakt tenslotte belachelijk lange werkweken. Het CDA en D66 hebben echter niet zo’n sterk excuus. Sterker nog, ze hebben er geen. Wellicht dacht D66 dat het niet zo zou opvallen dat de door hen uitgevaardigde Jetten nu nummer twee is en wilde het CDA wat sterker overkomen na het tegenvallende COC-debat van afgelopen vrijdag.  

Maar de echte reden? Hoekstra en Kaag zullen wel een andere ‘afspraak’ hebben gehad, wat overigens ook een veel gebruikt excuus was bij de vorige verkiezingen. Uiteindelijk blijft een afzegging voor een verkiezingsdebat meestal gewoon een groot mysterie. 

 

 

We kijken uit naar je reactie, laat ‘m achter onderaan de post. Je reactie verschijnt na goedkeuring door de SvJ Live redactie.

Over de auteur

Tessa Huisman

Ik ben een fulltime muziekfanaat, enthousiaste student en nieuwsgierig aagje. Ik sta open voor alle kanten van een verhaal en duik graag diep in een onderwerp. Mijn producties maak ik met de grootste aandacht en passie, ik hoop dat je dit ook er in terug hoort!