De PVV verkondigt een specifiek geluid en was daar lange tijd de enige in. Tot in 2016 Forum voor Democratie kwam. Forum heeft op veel punten overeenkomsten met de PVV. Maar door de jongere en vernieuwende Thierry Baudet stapten veel PVV’ers over naar Forum. Na de onstabiele tijden van de FvD probeert de PVV haar stemmers terug te winnen.
Geert Wilders
Het enige lid van de PVV begon bij de VVD. Hij stopte daar omdat hij vond dat de VVD niet rechts genoeg was. In 2006 deed hij voor het eerst mee met de verkiezingen. Bij dit debuut werden meteen al negen zetels gehaald. Een van de zetels ging naar de vrouw die nog altijd belangrijk is voor de partij, Fleur Agema. Zij was eerder lid van de LPF. Waar de partij eerst zich focuste op liberaal zijn, werd daarna het vaste thema van de partij migratie. De PVV is voor een sterk verminderde migratie. Zeker uit islamitische landen. Want de islam is het andere standpunt van de PVV. De partij vindt namelijk dat deze religie verboden moet worden.
Gedoogsteun
In 2010 steunde de PVV het minderheidskabinet van de VVD en het CDA. De drie partijen kwamen aan de krappe meerderheid van 76 zetels. Waarvan de PVV voor 24 van de zetels zorgde. De PVV zei haar vertrouwen op. Dit kwam doordat de partij niet nog meer wilde bezuinigen tijdens de economische crisis van 2012. Dit leidde tot de val van het kabinet en een nog grotere vertrouwensbreuk tussen de VVD en de PVV.
Verkiezingen 2012
Bij de verkiezingen haalde de partij nog maar 15, dat is een zetel verlies van negen. Het stopzetten van de gedoogsteun lijkt Wilders aangerekend te worden door zijn aanhang. Het gaat moeizaam met de PVV. De partij lijkt door het stukgelopen kabinet en gerommel binnen de partij in zwaar weer te verkeren.
Minder, minder
In 2014 deed Wilders zijn inmiddels bekende uitspraak: ‘’Willen wij meer of minder Marokkanen?’’, waarop zijn aanhang ”Minder, minder” scandeerde. ‘’Dat gaan we regelen’’, was Wilders antwoord daarop. De uitspraak leidde tot een hoop commotie. Een aantal belangrijke mensen binnen de PVV stapten op. Het was geen toeval dat Wilders deze uitspraak deed. Het was voorbereid. Het publiek was zelfs van te voren verteld dat ze minder minder moesten roepen. Deze uitspraak zorgde ervoor dat Wilders door het Openbaar Ministerie vervolgd werd.
Komst van Forum
Dat de komst van de FvD invloed heeft op de PVV is overduidelijk. Beide partijen vissen in dezelfde vijver. Je kan een duidelijke daling in de grafiek zien in 2016, het jaar dat Forum opgericht werd. Vanaf dat moment hebben rechtse kiezers er een keuze bij. Je ziet dat de partij ongelofelijk op en neer gaat in de peilingen. Kan de PVV voordeel halen uit de rumoerige tijden van de FvD?
Ik wil mee regeren
Na de verkiezingen van 2017 is de PVV de tweede grootste partij van Nederland. Wilders geeft aan dat hij graag mee zou willen regeren. Dit gaat niet, voornamelijk omdat de VVD al duidelijk gemaakt heeft dat ze de PVV uitsluiten om mee te regeren. Dit betekende dat Wilders oppositieleider werd.
Corona
Sinds de coronacrisis vestigt Wilders op een andere manier de aandacht op hem en zijn partij. Hij toont zich namelijk een sterk oppositieleider. Hij is het met veel van de coronamaatregelen niet eens en laat zich zeer kritisch over het beleid uit. Het is voor het eerst dat wanneer de camera’s op Wilders gericht zijn het niet over de islam gaat. Als nu de camera’s op hem gericht zijn gaat het over corona.
Nu wel meeregeren?
Tijdens het lijsttrekkersdebat van EenVandaag gaf Rutte aan dat hij na deze verkiezingen een samenwerking met de PVV wel wil aangaan. Alleen moet Wilders dan wel sorry zeggen voor zijn minder Marokkanen uitspraak en het gedeelte in zijn partijprogramma over het sluiten van moskeeën verwijderen. Wilders was duidelijk ‘’In geen honderdduizendjaar’’. Dit lijkt een regeringsdeelname voor de PVV uit te sluiten, maar wie weet wat er nog kan gebeuren.