Betoverende soulreis: waarom ‘Minute by Minute’ van The James Hunter Six hét album is om nu weer te luisteren.

Betoverende soulreis: waarom ‘Minute by Minute’ van The James Hunter Six hét album is om nu weer te luisteren.

Van de groep The James Hunter Six heb je misschien nog niet gehoord, maar wel van rhythm en blues. Als je daar dan van houdt, is dit een album wat zeker je dag zal maken. Dit album is de beste combinatie van slimme songteksten en een geweldig muzikaal geluid.

The James Hunter Six is een soul & rhythm bluesband die bekend staan om hun creatieve en authentieke geluid. De band wordt geleid door de charismatische James Hunter die zijn liefde en passie voor muziek geweldig laat doorschemeren in zijn gitaarspel en songteksten. James was op zestienjarige leeftijd begonnen met improviseren op zijn gitaar en zijn stem. Zes jaar later had hij zijn eerst betaalde snabbel. De jaren daarna heeft hij zichzelf ontwikkelt tot singer/songwriter en steeds begaafder geworden op de gitaar. In deze jaren heeft hij zijn eigen geluid gevonden en is hij in de UK een hit geworden op de radio. Zijn ruwe, zielvolle stem is niks verandert over de jaren heen.

Aftrap carrière

Zijn carrière begon niet in zijn eigen band, er stond hem een lange weg te wachten voordat hij zijn succes van nu had bereikt. Hij begon zelf in de jaren ’80 te spelen in allerlei kleine cafés in London waar hij veel ervaring heeft opgelegd met optreden. Dit was een verkennende tijd. Maar het begon voor Hunter echt serieus te worden toen hij mee toerde met Van Morrison in 1994. De enorme Van Morrison zegt over James Hunter dat hij een van de beste verborgen zangers is van de Britse Soul en R&B. En gelijk had hij, na zijn tijd op tournee met Van Morrison kwam zijn eerste cd uit in 1996. Hierna kwam zijn album People Gonna Talk uit in 2006, dit was enorm opgeblazen en gaf hem voor het eerst de kans op groot publiek. Toen ging hij van spelen in kleine kroegen naar echte concertzalen in de UK.

Minute by Minute

We spoelen vooruit naar 2013, dit was toen hij naar mijn mening zijn beste album uitbracht; Minute By Minute. In dit album komt op een geweldige manier zijn muzikaliteit en ervaring naar voren. Het album begint met een groovy nummer genaamd Chicken Switch. Na het horen van wat gitaar snaren, begint het nummer gelijk te swingen. Naast het oppakkende geluid zijn de teksten ook nog eens opbeurend. Er wordt gezongen over dat je soms dingen moet loslaten, maar daarna door moet gaan; Hit the Chicken Switch. Wat James dus prachtig doet, is over onderwerpen zingen die over het algemeen worden opgevat als treurig. Hij draait dit om met zijn rthytm geluid, waardoor de songtekst en het geluid elkaar goed toevoegen waardoor de songtekst en creëeren.

Naast praten over de uitdagingen in het leven, is Hunter een grote romanticus. Dit is een van de mooiste kwaliteiten van James Hunter. Hij heeft veel liefdesnummers die uniek zijn in vergelijking tot een ‘klassiek liefdesnummer’ zoals een romantische Micheal Bublé Wanneer men denkt aan een nummer over de liefde, horen ze misschien wel een strijkkwartet of piano. Ook denk je aan de typische tekstuele clichés over de liefde waar je ook over leest in boeken. James pakt het op een andere manier aan. Waar dit goed naar voren komt is in zijn nummer Goldmine. Het nummer begint vrolijk met blazers die een snel melodieus ritme creëren waarop vervolgens. de slimme songteksten op zijn te horen; ‘Love’s a gamble till it’s on your side, it comes and goes with a rolling tide. But your love is a goldmine, the longer I dig, the more I find oohh and I aint lying.’  Persoonlijk vind ik dit een prachtige manier om de emotie liefde te beschrijven. Hoe meer je zoekt, hoe meer je vindt. Dit is zo anders dan andere klassieke liefdesnummer waar precies gezegd wordt hoe iemand zich voelt. James kan het op een leuke en unieke manier beschrijven en dat is precies wat hem een van de beste verborgen songwriters maakt.

Naast zijn romantische en reële thema’s in zijn nummers is dit niet het enige waar hij goed in is. In zijn album Minute by Minute heeft hij één nummer waar hij het wiel omdraait en de andere kant opgaat met zijn teksten. Het nummer Gypsy is een nummer met een lekker tempo en een geweldige solo van gitaar en saxofoon. De gitaar en saxofoon spelen om de beurt een stukje waardoor het klinkt alsof ze elkaar uitdagen voor een beter geluid. Dit resulteer dan ook in stukje van 30 seconde waar je luistert naar een unieke draai van hoe speels soul en blues kan worden gecombineerd op een non-traditionele manier.

Maar de authentieke muzikaliteit is niet het enige wat uitblinkt in dit nummer. De songtekst vertelt een chronologisch verhaal over een bezoek naar een Gypsy om de toekomst te ontdekken. Het nummer begint humoristisch met de volgende zin; ‘I went to see the gypsy, to get my fortune told, he said you want the good news first you won’t be getting old.’ Alleen deze zin is gelijk pakkend. Het nummer vertelt over de ervaring bij de gypsy en een treurige toekomst die wordt voorzien. Het eindigt met dat de bezoeker de gypsy oplicht met nep geld en de zin luidt; ‘I told that wise old gypsy, I’m sorry I got rough. But you would’ve seen it coming if you really knew your stuff.’ Het nummer is een grappig verhaal waar hij de gypsy oplicht, wat gewoonlijk andersom het verhaal is. Zoiets had ik nog nooit eerder gehoord. Ik vergeet ook nooit dat ik voor het eerst dit hoorde en moest lachen om een nummer. Niet omdat het zo slecht of bizar was, maar zo slim en toch zo muzikaal. Ik ken niemand die zo experimenteel is met muziek en dan nog zeer sfeervol kan zijn mét songtekst waar je niet van denkt, ‘dit ken ik nou wel’.

Goudmijn

Wat mij keer op keer verbaasd wanneer ik naar zijn muziek luister, is het feit dat hij niet wereldberoemd is. Naast zijn muzikale talenten op de gitaar en meeslepende teksten, heeft hij ook eens een prachtige ruwe, zielvolle stem waar veel leven achter zit. Zelfs nu op 61-jarige leeftijd is hij actief shows aan het geven en heeft zijn pit niet verloren, het is alleen maar meer gaan evolueren. Er is werkelijk niemand die de essentie van soul, rhythm, en blues zo meesterlijk kan vertolken als hij. Hij is een talent die niet door iedereen kan worden geapprecieerd, een goudsteen in een verborgen mijn.

Wat is een klassiek liefdesnummer? A la Michael Bublé/Keane? Kun je wel een leuk grapje mee maken.

Probeer te omschrijven wat klassieke liefdesnummer inhoudt

Over de auteur

Julianne Robin

Ik ben Julianne Robin, 20 jaar en student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Naast dat ik dol ben op verhalen schrijven ben ik veel bezig met muziek en andere hobby's. Lees hier mijn verhalen over andere drillrap.