Fuserende omroepen geen uitzondering meer

Fuserende omroepen geen uitzondering meer

Lokale omroepen hebben het vandaag de dag maar zwaar. Door gebrek aan geld kunnen lokale omroepen vaak maar moeilijk meekomen met grotere regionale media en daarom komt het veel vaker voor dat kleine media fuseren of worden overgenomen. Een fusie houdt in dat media samen worden gevoegd en onder een naam gaan werken. Dit is een fenomeen wat de laatste jaren veel vaker voorkomt.

 

Een van de media die op het punt staat om te fuseren is de Lokale Omroep Spakenburg uit het dorp Bunschoten-Spakenburg. Bij de Lokale Omroep Spakenburg (LOS) wordt door zenderbaas Jan Knepper al langer nagedacht over een fusie met omroepen uit de regio. “Het is eigenlijk de enige manier om een vuist te kunnen maken tegenover de regionale media. Daarnaast is het voor vele kleine omroepen van groot belang om in leven te blijven”, aldus Knepper.

Het is een trend die je wel meer voorbij ziet komen met name bij radio-omroepen. De laatste jaren zie je al wel vaker uitschieters voorbijkomen. Opvallend is dat in 2020 ineens ook fusies meer opkomen bij radio- en televisieomroepen. Waar normaal gesproken radio- en televisieomroepen nog wel stabiel leken, is dat nu helemaal anders. “Dat komt natuurlijk allemaal door Corona. Dat hebben we zelf ook gemerkt bij onze eigen radio- en televisieomroep. Zulke omroepen zijn al snel afhankelijk van sponsoren en vrijwilligers. Die zijn er afgelopen jaar met name bij ons wat minder geweest aangezien bedrijven die ons sponsoren het natuurlijk ook zwaar hebben gehad onder de beperkingen”, zo vertelt Knepper. Dat blijkt maar weer uit de cijfers, want waar dit aantal voorheen beperkt was, zijn er nu ineens vijf radio- en televisieomroepen die voor de fusie hebben gekozen.

Aantal omroepen die gefuseerd of overgenomen zijn de afgelopen tien jaar samengevoegd

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/specialisaties/wp-content/uploads/sites/735/2021/11/Schermafbeelding-2021-11-04-om-15.19.52-1.png” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Hoe de trend zich verder zal ontwikkelen is nog onduidelijk alleen is Knepper ervan overtuigd dat het de komende jaren alleen maar meer wordt. “Er zijn zoveel kleine omroepen in de omgeving die het moeilijk hebben. Bij de LOS is het nog zo dat we het nog kunnen beslissen of we willen fuseren, maar er zijn genoeg andere kleinere omroepen met name radio-omroepen, maar zeker ook radio- en televisieomroepen die binnen nu en een jaar dit wel moeten doen, omdat ze anders omvallen zeker als de coronacrisis nog lang aanhoudt. Daarnaast als er twee of drie omroepen samengaan, dan sluiten andere omroepen zich hier ook al snel bij aan. Zij willen natuurlijk niet achterblijven”, vervolgt Knepper.

Aantal omroepen die gefuseerd of overgenomen zijn de afgelopen tien jaar los van elkaar

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/specialisaties/wp-content/uploads/sites/735/2021/11/Schermafbeelding-2021-11-05-om-10.18.25.png” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

De toekomst van de Lokale radio- en televisieomroepen is dus nog niet helemaal zeker, alleen lijkt het er dus op dat het aantal fusies zal toenemen en dat het aantal op zichzelf staande omroepen behoorlijk minder zal worden.

 

Verantwoording

Alle data zijn afkomstig van het CBS. De data zijn gefilterd op de laatste tien jaar (2010-2020).De data zijn bewerkt in het programma Flourish en daar tot lijngrafieken gemaakt. Hieronder staan linkjes naar de dataset en de Flourish grafiek.

dataset

Flourish grafiek waarmee de grafieken zijn gemaakt

 

About The Author