Modeblad Vogue bracht in 2023 een artikel uit over het gebrek aan ‘size inclusivity’ in de modeshows. Veel merken zouden nog steeds voornamelijk modellen met een ‘straight-size’, maat 32 en 34, kiezen voor hun shows, en dit zou dus niet inclusief zijn volgens de Vogue. Maar hoe doet het modeblad het zelf op het gebied van inclusie?
Op de covers van de Amerikaanse Vogue van de afgelopen 34 jaar zijn modellen met mid- of plus-size nog onder gerepresenteerd, zoals te zien is in de bovenstaande grafiek. In 2023 en 2024 waren er zelfs helemaal geen modellen met een grotere maat dan maat 42 te zien, en maar 3 modellen met maat 38 tot 42. Wanneer we een vergelijking maken met de data die Vogue heeft verzameld, heeft het modeblad het zelfs slechter gedaan op gebied van representatie dan de modeshows die zij hebben onderzocht. Waar Vogue liet zien dat 95,2% van de modellen op de shows straight-size is, 3,9% mid-size en 0,9% plus-size, was in 2023 99% van de modellen op de cover straight-size, en dus 1% mid-size.
‘Curve washing’
Model Silke Achterbosch (26) werkt al sinds haar achttiende in de modellenwereld, en merkt dat de inclusie wat betreft de maten achteruit is gegaan. ‘Toen ik begon was het echt een beetje een hype van curvy modellen. Daardoor kon ik ook best wel snel best goed werken en was ik wel in trek. Mensen zeiden zelfs dat ik wat te dun was. Maar al heel snel merkte ik dat er ongeveer vijf curvy modellen waren die alle plekjes in de shows op dat hoge niveau van Vogue en high-fashion invullen, en er is niet echt ruimte voor meer. Terwijl als je dun model bent, er dertig plekken zijn.
Ook in artikel ‘Curves op de catwalk: dit is de nieuwe generatie plussize modellen’ van modeblad Elle komt de ‘curve washing’ ter sprake: ‘Momenteel zijn ronde meisjes nog niet erg talrijk aanwezig op de catwalk, en ook niet in magazines,’ vertelt model Deborah Dauchot aan Elle.
Tijd is geld
Silke Achterbosch is nu minder bezig met modellenwerk en haar maat. Toch krijgt ze via haar modellenbureau wel mee dat haar maat bij veel merken niet te vinden is. ‘Ze zijn daar nog steeds niet, en ik heb maat 38/40 ofzo. Het lijkt allemaal inclusief, maar in de kern is het toch een wereld waar veel geld verdiend moet worden. Daardoor kiezen merken ervoor om al die sample sizes toch gewoon in een maatje 34 te maken, daar moet je dan gewoon in passen. Dat is je werk eigenlijk.’ Volgens het artikel van Elle worden modellen met kleine maten vaker geboekt omdat ze sneller aangekleed zouden zijn.
Maat 38 en 40 wordt in de modellenwereld dus onder gerepresenteerd, terwijl dit de gemiddelde maat is van de algemene Nederlandse vrouw, schreef NOS in 2018 in het artikel ‘Zo dun moet je écht zijn als je model wilt worden’. ‘Een normale maat in de modellenwereld is eigenlijk maatje 32/34. Wat ik ben is dan al plussize zeg maar. Al die meiden die je online ziet die zijn wel echt best wel dun ja,’ vertelt Achterbosch.
Dit tekort aan representatie van vollere lichamen zorgt voor ontevredenheid over het eigen lichaam van het publiek, schrijft NOS in ‘Mode voor ieder lichaamstype wordt ‘nieuwe normaal’ op Amsterdamse modeweek’.
Modepsycholoog Marijke Uithof vertelt RTL Nieuws in artikel ‘Dunne lichamen zijn weer helemaal in: ‘Lijken terug te gaan in de tijd’’ dat ze zich zorgen maakt om de trend van dun zijn. ‘Het is niet oké om te denken dat je lichaam uit de mode kan raken. Het voedt onzekerheden en kan zelfs eetproblematiek in de hand werken.
Verantwoording data
Voor dit onderzoek is gebruikt gemaakt van een dataset die gebaseerd is op de covers van de Amerikaanse Vogue. Er is gekeken naar de periode van 1990 tot en met 2024, waarbij de modellen op de covers per maand zijn genoteerd. Per model is opgezocht welke maat het model heeft, en is er geturfd of het model straight-size, mid-size of plus-size heeft. Bij modellen die professioneel model zijn, was de maat te vinden op de sites van hun management, bij beroemdheden die model stonden was de maat te vinden op de site ‘Celebrity Inside’. Er is alleen naar de vrouwelijke modellen gekeken, omdat het grootste deel van de modellen op de covers vrouw zijn en mannen andere maten hanteren. Wanneer de maat van een model niet te vinden was, is dit genoteerd en is het model niet meegenomen in de berekeningen. Vanaf 2020 is het aantal Vogue tijdschriften van 12 naar 11 gegaan, juni en juli zijn samengevoegd als het zomer issue. In 2023 zijn januari en februari ook samengevoegd, en dus worden er sinds dat jaar 10 issues per jaar uitgebracht. Op sommige covers staan meerdere modellen. Deze factoren kunnen verklaren waar de verschillen van het aantal modellen per jaar vandaan komen.