Negativiteit China heeft invloed op racisme Aziaten

Negativiteit China heeft invloed op racisme Aziaten

Foto gemaakt door Bleona Coli

Het discrimineren van de Aziatische gemeenschap speelt al een aantal jaar een grote rol binnen onze samenleving. Toch lijkt het nog erger te worden wanneer het cornavirus de hele wereld weet te bereiken. De haat tegen burgers met een Aziatische afkomst lijkt zo erg te stijgen dat er zelfs doden vallen in de Verenigde Staten. Maar wat is de reden van de haat? En hoe staat Nederland ervoor in vergelijking met andere landen?

Sinds de uitbraak van het coronavirus in de Chinese stad Wuhan, worden burgers van Aziatische afkomst uitgescholden, lastiggevallen, bedreigd, mishandeld en soms met de dood als gevolg. Tot op de dag vandaag hebben Aziaten hier last van, zij krijgen de meest afschuwelijkste woorden te horen, van ‘poepchinees’ en ‘kut-chinees’ tot aan ‘loempia’ en ‘spleetoog’. Zo ook Joey (24), zij is Chinees en is afgestudeerd in Chinastudies aan de Universiteit Leiden. Ze geeft aan dat ze vaak nare opmerkingen te horen heeft gekregen: ‘’De ene keer werd er lacherig ‘Ni Hao’ geroepen en de andere keer werden er spleetogen getrokken’’. Toch is Joey van mening dat de haat op mensen van Aziatische afkomst komt doordat men een negatief beeld van China heeft en zij weinig vertrouwen in het land hebben. ‘’Als ik naar het nieuws kijk van de afgelopen jaren, dan zie ik weinig positiefs over het land China en dat heeft invloed op het vertrouwen van de rest van de wereld’’, aldus Joey.

Uit de meest recente cijfers van Pew Research Center (2020), is gebleken dat 73 procent van de ondervraagde Nederlanders, redelijk negatief tot erg negatief over China denken. Nederland is niet het enige land dat hier zo over denkt. Ook in andere landen zoals Australië, Duitsland en de Verenigde Staten, is ruim driekwart van de ondervraagden negatief over China. Opvallend is dat buurland Japan nog negatiever over China denkt. Maar liefst 86 procent van de ondervraagde mensen heeft een slecht beeld van het land. Toch namen de negatieve opvattingen het meest toe in Australië, met 81 procent. In de tabel hieronder is een overzicht te zien van de landen met zowel een positief als negatief beeld van China van 2002 tot 2020.

Volgens Joey is het coronavirus de meest voor de hand liggende reden voor de negativiteit rondom China: ‘’Er is immers veel kritiek op de manier waarop China de coronaviruspandemie heeft aangepakt’’. In ieder land dat te zien is op de tabel (met uitzondering van Italië), is het grootste deel van mening dat China gedeeltelijk verantwoordelijk is voor het coronavirus. Daarnaast is men de manier waarop China omgaat met de mensenrechten van de Oeigoeren niet vergeten. Want de onmenselijke daden zoals systematische opsluiting en gedwongen sterilisatie kunnen niet positief uitwerken. Volgens Joey gaat het daarom nog wel even duren voordat men meer vertrouwen krijgt in China. Al ziet ze langzamerhand verbetering komen in de discriminatie rondom de Aziatische bevolking. ‘’Ik merk dat men nu meer op zijn hoede is met betrekking tot racisme en discriminatie. Naar mijn mening heeft dit niets te maken met het terugwinnen van het vertrouwen van China, maar met de huidige staat waarin men voorzichtig iedereen wil accepteren en respecteren’’, aldus Joey. Hoelang het gaat duren voordat China het vertrouwen terugwint is nog onduidelijk.

Over de auteur