”What do we want? Climate Justice!”

”What do we want? Climate Justice!”

Vastgeketend aan de hekken van het Rijksmuseum en vastgelijmd aan de grond demonstreerden de klimaatactivisten van Extinction Rebellion op maandag 7 oktober. De groep bezette de verkeersader van Amsterdam om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. 

De beweging maakt zich zorgen over het klimaat en heeft dan ook een paar eisen voor de Nederlandse overheid. Ze vinden dat de regering eerlijk moet zijn over de gevolgen van de ecologische ramp en moet mensen bewust maken van de noodzaak voor verandering. Verder vindt de groep dat de burgers meer zeggenschap moeten hebben. Een burgerberaad moet een leidende rol gaan spelen in de besluitvorming. Tenslotte is de grootste eis dat het biodiversiteitsverlies moet worden aangepakt en de uitstoot van broeikasgassen in 2025 netto nul moet zijn.

Vanaf 6 uur ‘s ochtends begon de demonstratie in Amsterdam. De activisten hadden tenten opgezet, want ze waren nog lang niet van plan om te vertrekken. De politie reageerden terughoudend op de situatie. Ze pakten de voedselvoorraden af, maar een hard optreden bleef uit. Eén voor één werden de activisten met lichte dwang uit de menigte geplukt een met streekbussen afgevoerd naar een plek buiten het centrum, waar ze later die dag werden vrijgelaten, zonder strafblad maar wel met en boete van 380 euro. Een ander deel van de activisten werd naar het Vondelpark verdreven. Waar zij hun demonstratie voortzetten. Al met al bleef het bij een vreedzame betoging waarbij wederzijds respect werd getoond.

Extinction Rebellion werd in 2018 door twee milieuactivisten uit het Verenigd Koninkrijk opgericht en de beweging heeft zich inmiddels verspreid over 54 landen en over 631 steden met duizenden aanhangers. Op 7 oktober was dan ook niet alleen een demonstratie aangekondigd in Amsterdam, maar ook in de grote steden als Londen, Berlijn en Sydney blokkeerde de ‘klimaatrebellen’ de verkeersaders van de stad.

Hoe de demonstratie op 7 oktober in Amsterdam verliep is te zien op onderstaand beeld.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *