Hoogste stijging van huizenprijzen in 20 jaar

Hoogste stijging van huizenprijzen in 20 jaar

De huizenprijzen zijn opnieuw flink gestegen, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Bestaande koopwoningen zijn in een jaar tijd gemiddeld 17,5 procent duurder geworden, een recordstijging. “We zijn drooggekookt op de woningmarkt”, zegt Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster.

 

De huizenprijzen zijn tijdens het derde kwartaal van 2021 met gemiddeld 6,4 procent opgelopen. Dit is de grootste prijsstijging sinds juli 2000. Dat blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Voor een huis moest in het derde kwartaal van dit jaar voor het eerst gemiddeld 401.000 euro worden betaald. In de provincie Noord-Holland kostten woningen rond de 515.000 euro. Daar is de prijs in vijf jaar tijd met 43,7 procent toegenomen, in 2016 lag de prijs nog op 290.000 euro. Na Noord-Holland zijn huizen in de provincie Utrecht met een koopprijs van gemiddeld 480.000 euro het duurste.

 

Zie de kaart hieronder voor meer informatie.

[embed]https://public.flourish.studio/visualisation/7687251/[/embed]

 

“De explosieve stijging in de huizenprijzen komt niet zozeer door een woningtekort, maar vooral door de rentedaling”, zegt woningmarktexpert Paul de Vries. Op de koopmarkt is er sprake van woningkrapte, doordat mensen hun huis pas te koop zetten als ze er een geschikte woning voor in de plaats hebben gevonden. Volgens De Vries hebben mensen op dit moment te veel redenen om hun huis niet te verkopen, omdat ze door de lage rente gemakkelijk geld kunnen lenen, terwijl hun huis steeds meer waard wordt. “Het is een zelfversterkend effect. Mensen verkopen hun huis niet, omdat er te weinig huizen beschikbaar zijn om te kopen”, zegt De Vries, “en ondertussen stijgen de prijzen explosief”.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de gemiddelde huizenprijs in het derde kwartaal van dit jaar met 6,4 procent is toegenomen. Het aantal woningen dat werd verkocht is ook gestegen, al is het beperkt. Het Kadaster registreerde in de maand september 17.575 woningtransacties. Dat is bijna 15 procent minder dan een jaar eerder. “We zitten nu in de fase waarin mensen weinig huizen kopen en verkopen, terwijl de huizenprijzen blijven stijgen”, aldus De Vries.

[embed]https://public.flourish.studio/visualisation/7706157/[/embed]

Veel experts pleiten voor meer huizen bouwen als oplossing voor de druk op de prijzen, maar volgens De Vries zal het effect daarvan op de lange termijn beperkt blijven. “Als je meer gaat bouwen kan de prijs wel iets afvlakken, maar het is niet het Ei van Columbus om de prijzen mee te temperen.”

De koopkracht van de gemiddelde Nederlander is volgens De Vries flink toegenomen, maar daar ziet de onderzoeker van het Kadaster wel enige scheefgroei in. “Niet iedereen kan met zijn inkomen de woning kopen die hij wil”, zegt De Vries. “Ik maak me dus geen zorgen over de hoogte van de prijs, maar wel over de toegankelijkheid van de koopwoningvoorraad.”

“We zijn momenteel drooggekookt op de woningmarkt, zou je kunnen zeggen.” De Vries verwacht dat de prijs hierna geleidelijk zal afvlakken, omdat er nu zo weinig wordt gekocht en verkocht. Daarna zal het aantal transacties weer aantrekken. Op de lange termijn zal het volgens De Vries dus weer goed komen. “We spreken van een ‘crisis’ op de woningmarkt, maar het valt eigenlijk allemaal wel mee. De huizenmarkt kan heel snel omslaan. Als je naar de gangbare statistieken kijkt, concludeer ik dat er vooralsnog geen dringende noodzaak is om in actie te komen.”

 

Dataverantwoording
De data die voor dit artikel zijn gebruikt, zijn afkomstig uit de dataset van het Centraal Bureau voor de Statistiek, in samenwerking met het Kadaster: “Bestaande koopwoningen; verkoopprijzen prijsindex, regio”. Voor de grafische kaart zijn de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen tussen de jaren 2016 en 2021 (derde kwartaal) gebruikt. Voor de lijngrafiek zijn de landelijke verkoopprijzen voor bestaande koopwoningen en het aantal verkochte woningen per kwartaal tussen de jaren 2019 en 2021 gebruikt, om de prijsontwikkeling en het aantal woningtransacties op een overzichtelijke manier weer te geven en te vergelijken.

Over de auteur