Zorgen om stijgende prijzen van koopwoningen

Zorgen om stijgende prijzen van koopwoningen

Huizen in Amsterdam. Bron: Larissa Kuiper.

Sinds 2019 zijn de huizenprijzen alleen maar gestegen. In juli 2022 werden zelfs de hoogste huizenprijzen ooit gemeten. Wanneer we kijken naar de cijfers van het CBS, kunnen we concluderen dat met een fictieve hypotheek aan de hand van je jaarsalaris je niet de gemiddelde huizenprijs in jouw stad kan betalen. Maar welke gevolgen heeft dit voor starters?

Deze cijfers zijn zorgwekkend vindt ook Roel Wonders, erkend Hypothecair planner. Wonders maakt zich zorgen omdat het eigenlijk al jaren niet goed gaat met de woningmarkt. Door te weinig woningen gaan de huizeprijzen omhoog en kunnen starters geen woning kopen. Een andere reden dat de prijzen voor een koopwoning zo ontzettend hoog zijn, is door de vraag naar huizen. De vraag naar een huis is momenteel veel groter dan het aanbod, hierdoor zul je dus moeten overbieden. Volgens een onderzoek van NU.nl werd in het eerste kwartaal van 2022 maar liefst in 80 procent van de gevallen meer geboden dan de vraagprijs.

Je hebt dus veel concurrentie wanneer je een huis wil kopen en het overbieden neemt veel risico’s met zich mee. ‘’Zo zien we vaak dat starters bieden zonder voorbehoud van financiering, met de onzekerheid dat de hypotheek nog niet geregeld is’’, vertelt Wonders. ‘’Wat mij ook opvalt is dat niet alleen de woningprijzen hoog zijn maar ook de hypotheekrente relatief aan de hoge kant is, hierdoor heb je voor een starterswoning hoge maandlasten, wat zorgwekkend is’’, vult Wonders aan.

Tien jaar geleden zagen we dit nog heel anders. ‘’We zien wel dat destijds de rente hoger was, maar de woningprijzen lagen een stuk lager. Starters betaalde veel minder voor een huis, hadden een lagere hypotheek nodig en met hogere rente waren de maandlasten een stuk lager dan hoe we die nu zien’’, legt Wonders uit.

Of de huizenprijzen in de toekomst zullen dalen is afhankelijk van de woningmarkt. Wonders heeft de afgelopen twee jaar weinig verandering gezien en heeft dus ook geen vertrouwen in de toekomst. ‘’Het is in de afgelopen tien jaar nog niet één jaar gelukt om 100.000 huizen bij te bouwen. Ik zou het graag anders zien, maar verwacht niet dat er de komende tien jaar een miljoen huizen bij komen’’, geeft Wonders ook aan in een interview van Kop-Munt.

Het enige wat momenteel zou kunnen helpen zijn startersleningen, deze zijn regionaal beschikbaar op gemeente niveau, maar heeft jouw gemeente geen starterslening dan heb je volgens Wonders pech. ‘’Ik ben persoonlijk voorstander van een landelijke beschikbare starterslening.’’ Volgens Wonders kan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hierbij helpen, zij hebben namelijk veel geld in het garantiefonds zitten en kunnen dit uitlenen aan starters op basis van dezelfde condities als op gemeente niveau wordt gehanteerd.

Voor starters die binnen de komende vijf jaar een huis willen kopen heeft Wonders wel tips. ‘’Volg de woningmarkt op de voet, lees je in en houd het nieuws bij. Ook is het slim om alvast te beginnen met sparen.’’ Ten slotte geeft hij aan dat ondanks dat het lastig is starters zich vooral niet moeten laten gek maken als het gaat om overbieden op huizen. Dit kan namelijk grote problemen met zich mee brengen.

Verantwoording
Voor deze datavisualisatie is gewerkt met cijfers van het CBS en zijn verschillende websites geraadpleegd. Informatie afkomstig van Roel Wonders is  gebaseerd op eigen expertise. Voor vragen en/of opmerking, mail: larissa.kuiper@student.hu.nl

Over de auteur

Larissa Kuiper

Ik wens je veel lees en kijkplezier op mijn website! :)