Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Utrechtse woon- en buurttevredenheid onder de loep: wat kan Overvecht leren van andere wijken in Utrecht?

Utrechtse woon- en buurttevredenheid onder de loep: wat kan Overvecht leren van andere wijken in Utrecht?

Rechtenvrije foto Utrecht

Uit recentelijke analyse van onderzoeksinstituut Kieskompas blijkt dat Utrecht de gelukkigste provincie van Nederland is. De inwoners geven hun leven een ruime voldoende: een afgeronde 7,5. Als we met data van Utrecht in Cijfers inzoomen op de tevredenheid van mensen hun buurt en woonomgeving, blijkt dat de inwoners van de tien Utrechtse wijken daar verschillende meningen over hebben. De data van Utrecht in Cijfers is vergaard na een enquête van de Gemeente Utrecht, waarbij 30.000 inwoners dezelfde vragen voorgeschoteld kregen.

De verdeeldheid binnen de provincie is ronduit opvallend te noemen, waarbij Overvecht veruit het laagst scoort op alle facetten. Helemaal als een verrassing komt dit niet. Recentelijk investeerde het Rijk nog miljoenen in de wijk in de hoop de huidige situatie verbeteren. De gemeente Utrecht wil dit geld gebruiken om de veiligheid op straat te verhogen en de armoede te verminderen. Maar waar liggen nog meer kansen voor Overvecht en wat kunnen zij opsteken van wijken waar de tevredenheid wel hoog is?

Om de situatie te verduidelijken zoomen we in op de buurttevredenheid en laten we de cijfers omtrent wonen buiten kijk. Hierbij pakken we de laatste drie facetten uit de data van Utrecht in Cijfers, die allemaal een beeld geven over de tevredenheid in verschillende Utrechtse wijken. In de onderstaande staafdiagram is de ‘score van het algemeen buurtoordeel’ in cijfers visueel weergegeven. Hieraan is duidelijk te zien dat de tevredenheid in Noordoost en Oost erg hoog ligt, waarbij Overvecht als enige net een voldoende haalt. Als we kijken naar het percentage van de inwoners die hun eigen buurt onprettig ervaart, scoort Overvecht met 29% het allerhoogst. Wederom kennen Noordoost en Oost een prettige score. Opvallend genoeg weet Overvecht een bovengemiddelde score te behalen op de ‘positieve toekomstverwachting’ van de buurt. De cijfers van de twee laatst genoemde data zijn vergaard van utrechtincijfers.nl/woon-enbuurttevredenheid

De cijfers geven duidelijk aan dat er veel mensen in Overvecht ontevreden lijken zijn over de buurt. In gesprek met Jeffrey van Houwelingen van DOCK Overvecht kwam de situatie ter sprake. Jeffrey is als sociaal makelaar bijna iedere dag in Overvecht te vinden en kent de wijk goed. Hij vertelt: ‘Overvecht heeft best wel een negatief imago. Lang geleden is de Overvecht bestempeld als vogelaar wijk, en dat is met een reden geweest. De armoede cijfers liggen al langere tijd hoog, wat ook te maken heeft met het grote aantal sociale huurwoningen. Ook hierdoor zijn er voorrangsmaatregelen voor statushouders of voor mensen met spoedhuisvesting.’ Jeffrey noemt dingen als veiligheid en armoede niet als problemen, maar eerder als uitdagingen. De recente investeringen van het rijk hebben volgens Jeffrey juist een positieve invloed gehad. ‘De mensen zijn van zichzelf al heel trots op de wijk, waarbij de recente investeringen van het rijk meehelpen aan een positieve toekomstverwachting.’ Hij benadrukt: ‘Er wordt veel over Overvecht geschreven, maar heel erg weinig vanuit de wijk, terwijl dat juist het beste beeld geeft.’

In gesprek met Anja van der Aar van het wijkinformatiepunt van Utrecht-Oost kwamen de hoge buurttevredenheid cijfers ter sprake. ‘De wijk Oost is superactieve, groene wijk, die alle ingrediënten kent voor een goede tevredenheid. Wij als wijkcoöperatie punt Oost Voor Elkaar hebben enorm ingezet om ook bijvoorbeeld de sociale cohesie te verbeteren. Hier zijn mensen heel blij, waardoor er nog meer positieve initiatieven ontstaan wat heeft gezorgd voor een ‘positief sneeuwbaleffect’. Op de vraag waar de wijk Oost een voorbeeld in zou kunnen zijn voor wijken waar de tevredenheid lager ligt, zei Anja het volgende: ‘In de Oost gaat het al langer goed waardoor de gemeente Utrecht minder geld beschikbaar stelt voor hulpverlening. Het voordeel hiervan is dat mensen zelf in actie komen. Ook ben ik van mening dat te veel hulpverlening niet goed is, want dan ‘knuffel je mensen dood’.

Als je kijkt naar de buurttevredenheid van beide wijken, is het lastig ze met elkaar te vergelijken, aangezien beide wijken hele andere problemen kennen. Hierdoor spelen buiten puur en alleen de buurttevredenheid, ook andere factoren een te grote rol om echt een goede vergelijking te maken. Waar Utrecht-Oost zelfredzaam kan zijn, omdat de wijk een goed imago kent en meer mensen kent met goede financiële middelen, zou dit in Overvecht voor mensen met bijvoorbeeld een taalachterstand of andere problemen onmogelijk zijn. Laat de wijken vooral naar zichzelf kijken en intern hun problemen oplossen, en leer van elkaar waar mogelijk.

Over de auteur

Benjamin Passtoors

Benjamin Passtoors (2000) is een beginnend journalist die studeert aan de School van de Journalistiek in Utrecht. Hij is een enthousiaste, gedreven jongeman die vastberaden is te slagen in zijn vakgebied. Hij vindt het geweldig om te schrijven en verborgen zaken aan het daglicht te brengen. Hij gaat bij hem écht om nieuws maken. Ook heeft hij een grote passie voor sport- en misdaadjournalistiek.