Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Na een harde daling weer een stijging van de koopprijs  

Na een harde daling weer een stijging van de koopprijs  

Zicht op een koopwoning -Foto: Noor Prummel

Het afgelopen jaar is de koopprijs van koopwoningen in Utrecht hard gedaald. Vergeleken andere steden is in Utrecht de koopprijs nog harder gedaald. Toch blijkt dat er nu weer een stijging is. Maar hoe kan dit?

Vanaf 2014 zijn de koopprijzen van koopwoningen aan het stijgen. Totdat na tien jaar weer een daling is te zien. De koopprijs is in 2023 in een keer gedaald. In Utrecht blijkt deze daling sterker dan in andere grotere steden. Utrecht vond er een daling van 36.574 euro plaats. Dit is een daling van 7,2 procent. Het gemiddelde van Nederland daalt met 2,9 procent. Het verschil ligt dus op 4,3 procent. Als je naar de andere steden kijkt in het figuur zie je dat daar de daling minder groot is of rond hetzelfde bedrag ligt. Alleen in de randstad dalen de huisprijzen rond het zelfde tempo. Maar waarom daalt in Utrecht de koopprijs gemiddeld harder dan in de andere grote steden? 

Oorzaken  

Utrechtse makelaar Christiaan-Pieter van Gent vertelt: ‘Het komt doordat de rente was gestegen en daardoor was er onrust op de markt. Daarbij was er net de oorlog in Oekraïne uitgebroken waardoor de gasprijzen toenamen.’ Door de hoge gasprijzen gaan de consumentenprijzen ook omhoog. Door dit nam de inflatie toe in Nederland wat gevolg had op de rente. 

De hypotheekrente nam de afgelopen jaren sterk af, maar vanaf 2022 was er weer een stijging. Begin dat jaar lag de rente rond de 1,5 procent, eind dat jaar rond de 4 procent. In 2023 lag de rente tussen de 4 en 5 procent. Er heeft dus een stijging van 3,5 procent plaatsgevonden. Door een hoge rente wordt lenen minder aantrekkelijk en sparen juist aantrekkelijker. Hierdoor werd de betaalbaarheid op woningen slechter. De betaalbaarheid kwam onder druk te staan en daardoor gingen verkopers de koopprijs van hun koopwoningen aanpassen. Daarbij was er dus ook een inflatie in Nederland, maar de lonen bleven ongewijzigd. ‘Vakbonden reageerde hier pas laat op waardoor de betaalbaarheid om een woning te kopen afnam. Door deze situatie moesten verkopers hierop reageren en lieten ze de prijzen dalen’, vertelt Stefan Groot, senior-huizenmarkteconoom bij RaboResearch. 

Het bleek ook dat de afgelopen jaren veel meer mensen uit de stad verhuisde naar een dorp of een kleinere stad. De vraag nam reëel af en daarom hadden verkopers van woningen in de randstad en dus ook Utrecht hier last van. In Utrecht werden er dan ook nog eens minder woningen opgekocht voor de particuliere huursector. Dit had gevolgen want hierdoor kwam er iets meer aanbod. Wat dus ook weer gevolgen had op de koopprijs. 

Stijging 

Nadat afgelopen jaar de prijs van koopwoningen is gedaald, gaat die nu toch weer stijgen. Volgens Groot, is het een opeenvolging van gebeurtenissen waardoor de koopprijs weer stijgt. ‘Doordat lenen weer aantrekkelijker wordt voor woningkopers terwijl er minder aanbod is, gaan de huisprijzen weer omhoog´, aldus Groot. Daarbij komt dat er een stijging is van 6 procent van de lonen. ‘De stijging is echt gigantisch’, zegt Van Gent. Dit heeft effect op de gestegen rente en compenseert het. Gemiddeld zal er dit jaar een stijging van 6,2 procent zijn op de prijsontwikkeling van koopwoningen blijkt uit een rapport van de Rabobank. 

‘Er is in Nederland ook een woningnood aan de hand. Hierdoor is er minder aanbod, maar wel nog steeds veel vraag. Dit leidt dan ook dat de prijzen van woningen stijgen’, legt Groot uit. Makelaar van Gent vertelt: ‘Ik merk veel van de prijsstijging en de woningnood. Ik moet op een huis van vier ton overbieden met één ton.’ De woningnood zal nog een lange tijd aanhouden. De Rijksoverheid laat weten dat er tot 2031 nog 981.000 woningen moet worden bij gebouwd om de woningnood op te lossen. De komende jaren zal er dan nog steeds een stijging zijn van de koopprijs van koopwoningen. 

 

 

 

 

 

 

Over de auteur

Noor Prummel

Noor Prummel (2005) is een sociale beginnend journalist. Ze is erg geïnteresseerd in verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld geschiedenis, de samenleving, cultuur en onderwijs. Ze staat altijd open voor een gesprek. Noor Prummel maakt nu vooral nieuws in Utrecht en dan specifiek de gemeente De Bilt en Den Dolder. Noor Prummel vindt nieuws erg belangrijk om mensen zo goed mogelijk informatie te geven over wat er allemaal gebeurt in het land. Neem graag contact met mij op voor informatie of journalistieke tips. Noor.prummel@student.hu.nl