In Nederland zoeken bijna 27 duizend studenten een kamer. Ook in Utrecht is de kamernood groot. Een van deze kamerzoekende studenten is Nienke Thomas. Nienke is een 21-jarige Utrechtse psychologie studente. Momenteel woont zij in een studentenhuis in Zuilen, maar eind juni gaat haar huisbaas het pand verkopen. Erg jammer vindt Nienke, vooral omdat ze het in haar huidige huis enorm naar haar zin heeft. Daarnaast is het op het moment erg moeilijk om een nieuwe kamer te vinden.
Nienke, jij woont in een studentenhuis in Utrecht, hier moet je helaas binnenkort uit. Leg dat eens even uit:
Ik wist toen ik in dit huis ging wonen dat mijn huisbaas het uiteindelijk wilde verkopen, hierdoor kreeg ik ook geen contract voor onbepaalde tijd. Ik wist dus dat het eraan zat te komen. Volgende maand moeten al mijn huisgenootjes en ik het huis verlaten.
Heb je al iets nieuws gevonden?
Nee, nog niet. Ik heb het erg druk gehad met het schrijven van mijn scriptie en met werk. Daarnaast ben ik een maand op reis geweest om vrijwilligerswerk te doen. Nu ben ik weer terug en druk bezig met een huis zoeken.
Hoe probeer je aan een nieuwe kamer te komen?
Ik zit in meerdere Facebookgroepen waarin dagelijks berichtjes worden geplaatst over kamers die vrijkomen. Als ik daar leuke huizen zie, stuur ik een mailtje. Ook sta ik ingeschreven bij de SSH, dit is een woningcorporatie speciaal voor studenten. Helaas wil dat nog niet erg opschieten; ik sta daar al vijf en een half jaar ingeschreven, maar nog steeds sta ik te laag op de wachtlijst voor een fijn huis.
Wat zijn jouw eisen voor een nieuw huis?
Ik zou het gezellig vinden om met huisgenoten te wonen die behoefte hebben aan gezelligheid, verder speelt locatie voor mij ook wel een rol. Het liefst woon ik niet verder dan tien minuten fietsen van het centrum af.
Heb je dat in je huidige huis nu ook?
Ja, het huidige huis is heel fijn, ik woon met vier gezellige huisgenootjes op fietsafstand van het centrum. We hebben ook nog eens een woonkamer en een tuin. Daarnaast hebben we ook nog allemaal redelijk ruime kamers.
Vind je het jammer om weg te gaan?
Ja, want ik heb het erg naar mijn zin in mijn huidige huis. Bovendien vind ik hospiteren niet leuk, het voelt altijd heel oppervlakkig en als een soort sollicitatie. Zo’n hospiteeravond duurt meestal maximaal een uurtje, er zijn op hetzelfde moment nog andere hospitanten, en jij moet er maar als leukste uitkomen in die korte tijd.
Waarom denk je dat een nieuwe kamer vinden op het moment zo moeilijk is?
Er is een grote kamernood onder studenten in Utrecht; er zijn steeds meer studenten die allemaal een kamer zoeken. Ik heb zelf meegemaakt dat wanneer je een oproep voor een nieuwe huisgenoot in zo’n Facebookgroep plaatst, dat je dan ongeveer 300 reacties krijgt. Er is dus veel concurrentie.
Wat nou als je voor eind juni geen kamer vindt?
Dan zal ik weer bij mijn ouders in Hilversum moeten gaan wonen. Dat is gelukkig niet heel ver weg, maar ik zou toch liever in Utrecht blijven wonen. Mijn hele leven speelt zich nu af in Utrecht, daarnaast is het toch gek om weer “thuis thuis” (studententaal voor “het huis van mijn ouders”) te gaan wonen.