Weinig steun voor Lammers in Leidsche Rijn

Weinig steun voor Lammers in Leidsche Rijn

Leidsche Rijn – Kinderboekenweek 2023 zal pas over een halfjaar van start gaan maar er is al veel ophef over ontstaan. Pim Lammers (29) werd door Stichting CPNB gekozen als dichter voor de Kinderboekenweek. Door vele bedreigingen heeft hij de eervolle opdracht teruggegeven. Naast de bedreigingen zijn er ook veel steunbetuigingen en vloog de nieuwste dichtbundel van Lammers de boekenwinkels uit. Schrijfster Inge van der Krabben uit Leidsche Rijn deelt haar ervaring met cancelcultuur.

Lammers schrijft boeken en gedichten voor kinderen én volwassenen. Dit jaar zou hij een gedicht schrijven voor de Kinderboekenweek maar hij heeft zich teruggetrokken. Lammers schijft kinderboeken over relaties en gevoelens, hierbij geeft hij ruimte aan gender- en seksuele diversiteit. Eerder schreef hij een verhaal voor volwassenen over een pedofiele relatie tussen een jongen en zijn trainer. Organisaties als Gezin in Gevaar vinden dat Lammers hierdoor geen bijdrage mag leveren aan de Kinderboekenweek: ‘Het is volstrekt onacceptabel dat een pedofilie-activist voor de Kinderboekenweek schrijft’, staat in een artikel op hun website. Ruim zesduizend mensen ondertekenden hun petitie om Lammers geen podium te geven.

Nadat zangeres Monique Smit een Tweet plaatste waarin ze Lammers een viespeuk noemt ontstond er reuring op sociale media platforms. Smit plaatste een foto van een fragment van het verhaal ‘Trainer’, bedoeld voor volwassenen, zonder enige context. Tientallen mensen reageerden woedend: ‘Wat een walgelijke teksten, normaliseren van pedofilie dit!!’, wordt er o.a. gereageerd door een anonieme twitteraar.

Cancelcultuur

Waar de ene schrijver zich openbaar uitspreekt over de situatie, doet schrijfster Inge van der Krabben dit bewust niet. Van der Krabben heeft uit de eerste hand meegemaakt hoe het is om online aangevallen te worden. Nadat ze op Facebook commentaar gaf op Thierry Baudet brak de hel los: ‘Ik kreeg tientallen haatcomments, mensen stuurden mij zelfs doodsbedreigingen. Ik geef mijn mening over Pim Lammers niet openbaar aan omdat ik bang ben dat het weer gaat gebeuren.’ Ze merkt dat het nu heel anders is om schrijver te zijn dan vroeger doordat het begrijpend lezen van de gemiddelde Nederlander achteruit is gegaan. ‘Als schrijver moet je zo authentiek mogelijk zijn en als lezer moet je het verschil kunnen begrijpen tussen het verhaal en de schrijver’ geeft Van der Krabben aan.

Niet overal evenveel steun voor Lammers

Medewerkers van de bibliotheek in Leidsche Rijn Centrum kijken je vragend aan: ‘Hoe spel je Lammers?’, en de rommelige rekken bij de kinderafdeling staan nog vol met zijn boeken. Hier blijkt de oproep om Lammers te steunen niet te zijn aangeslagen. Ook bij de Bruna heeft sociale media geen invloed gehad op de verkoop van Lammers’ boeken. De medewerker heeft nog geen specifieke vraag gehad naar een boek van hem en wijst het ruime assortiment van zijn boeken aan.

Medewerker van boekhandel Broese in de binnenstad geeft aan dat er inmiddels al een wachtlijst is ontstaan voor de herdruk van zijn meest recente bundel: ‘We hebben vandaag al meerdere telefoontjes gehad van mensen die willen dat wij het boek voor ze apart leggen.’ Ook op Bol.com was het boek razendsnel uitverkocht, ze laten weten dat er maar liefst 5000 edities bijgedrukt worden. Het stelt Van der Krabben gerust dat er ook nog een andere kant van sociale media is, waarbij mensen elkaar steunen.

Over de auteur

Hadewych Brinkman

Ik ben Hadewych Brinkman en ik ben eerstejaars student aan de School van Journalistiek. Sinds jongs af aan schrijf ik graag verhalen, artikelen, onderzoekjes, etc. Ik ben erg nieuwsgierig en ik vind het leuk om verhalen achterna te gaan, en deze te delen met de wereld.