Tekst: Emma Daverveld
MOLENPARK – Pop-up restaurant Happietaria is 13 februari weer geopend. Elk jaar is dit restaurant te vinden op een andere locatie in Utrecht, en dit keer is het bij Molen de Ster in Utrecht West. Het wordt gerund door studenten en vrijwilligers. In samenwerking met Tearfund zamelt het restaurant jaarlijks geld in voor een goed doel. Ruim een maand lang blijven de deuren open en kun je er eten om het goede doel te steunen.
Er zijn al heel wat klanten aangeschoven in het pop-up restaurant, terwijl de studenten en vrijwilligers zoveel mogelijk hun best doen om iedereen te kunnen helpen. De wijnglazen worden op tafel gezet zodat de gasten kunnen aanschuiven. Ook studente Anniek is dit jaar voor het eerst vrijwilliger in het restaurant. Penningmeester is de functie die zij vervuld tijdens haar dagen in Happietaria, op het moment dat zij in het restaurant staat is ze een van de managers. Om het restaurant draaiende te houden zorgt Anniek ervoor dat de boekhouding klopt en dat de gasten het geld kunnen declareren bij haar. ‘Het is een jaarlijks terugkerend idee van Tearfund, dat zich op veel grote steden plaatsvindt’, zegt Anniek, ‘het idee is dat je als groep van zeven mensen een restaurant gaat openen voor vijf weken en dat alle winst naar een goed doel gaat. Tearfund verleend de eerste leningen zodat je dat niet bij een bank hoeft te doen. Daarnaast leer je in de tussentijd ook goed samenwerken en wat het nou inhoudt als je een eigen zaak gaat openen.’
Het nieuwe goede doel
Dit jaar gaat de opbrengst weer naar een goed doel. De opbrengst gaat naar een project dat zich inzet voor de vredesopbouw onder jongeren in de democratisch republiek Congo, Ethiopië en Zuid-Soedan. In deze landen spelen veel gewelddadige conflicten binnen en tussen de gemeenschappen. ‘Deze landen zouden op de wereld heel groot kunnen zijn, maar de conflicten en instanties onderling zorgen ervoor dat de landen niet groot kunnen zijn. Dat is super zonde, want veel jongeren sterven daaraan vanwege het gebrek aan eten. Er is geen veiligheid en er zijn veel gewelddadige acties’, zegt Anniek. ‘Wat mensen gewoon willen in deze landen is veiligheid en goede welvaart, dit is wat alle landen zouden willen hebben. Vanwege het gebrek aan communicatie, en omdat ze zelf ook geen communicatie willen blijken daarom de conflicten te ontstaan.’
Het geld dat het restaurant nu ophaalt, gaat naar cursussen die de invloedrijke mensen kunnen geven doormiddel van posters en radio-uitzendingen. ‘Het geld gaat ook naar het opzetten van discussies en trainingen en de aankoop van materialen die nodig zijn voor de trainingen en workshops’, zegt Anniek.
Driegangenmenu voor maar 26 euro
In Happietaria zijn er al een aantal gasten aangeschoven. De tafels zijn naast elkaar geplaatst op de donkere houten vloer. Binnen is het er schemerig maar door de lampenperen schijnt er toch wat licht. Terwijl Jan zijn rode wijn drinkt, vertelt hij dat het eten heerlijk is. ‘Het eten hier is niet te duur, het is namelijk goedkoper dan een normaal restaurant in Utrecht. Hier kun je een driegangenmenu krijgen voor maar 26 euro, en dan gaat het ook nog eens naar een goed doel.’ Terwijl de gasten aan het genieten zijn van het eten zijn de vrijwilligers druk bezig met het serveren van iedereen.
Bereiken van het doel
‘We hebben nu ongeveer 425 gasten gehad’, zegt Anniek, ‘dat is prima, maar we willen wel richting de 2000 gasten. We hebben nu ook nog 900 reserveringen staan, dus we zijn nu druk bezig met het bereiken van ons doel.’ De vrijwilligers zijn druk bezig met het promoten van het restaurant door bijvoorbeeld poster en flyers uit te delen en om te hangen. Het doel is 40.000 euro op te halen. Het restaurant zit nu ongeveer op de 8000 euro, dus dat is al heel wat. ‘We hopen dat het doel gehaald wordt, de eerste stap naar vrede is in om in ieder geval weer met elkaar in gesprek te komen.’
Bekijk hier de video van Caitlin de Lang: