“Voorheen was het lachen, gieren, brullen in het buurthuis maar nu wordt er geklaagd over geldzorgen”

“Voorheen was het lachen, gieren, brullen in het buurthuis maar nu wordt er geklaagd over geldzorgen”

Foto: Tim Lutters

Leidsche Rijn – Jox Bond is facilitair coördinator bij de gemeente Utrecht, verantwoordelijk voor 15 panden in Utrecht. Ongeveer de helft van de tijd is hij aanwezig in een buurthuis, daarbij doet hij ook regelmatig een ‘sociaal rondje’ langs de buurtcentra om in gesprek te gaan met bezoekers en vrijwilligers. Samen met Dennis Mensink heeft hij een GoFundMe opgezet om mensen een steuntje in de rug te kunnen bieden.

Waarom is de GoFundMe opgezet?

“Wij hebben de GoFundMe opgezet om geld te kunnen doneren aan goede doelen in de wijk die al bezig zijn, bijvoorbeeld aan de voedselbank. Ik merk dat het bij de voedselbank alsmaar drukker wordt en ook dat er steeds vaker jongeren in de rij staan. Tot nu toe loopt de GoFundMe nog niet echt storm, dat ik vind ik wel vervelend. Er gaat veel geld naar het buitenland toe vanuit de overheid terwijl het hier in Nederland ook nodig is. Ik denk dat heel veel mensen niet weten hoe het voor deze onderklasse is, ik zie deze groep bijna dagelijks en wil ik ze ook graag helpen. Ik verspreid het onder collega’s en vrienden, maar vooral op sociale media.”

Hoe ben je erachter gekomen dat mensen in geldnood zitten?

“In de buurthuizen waar ik regelmatig langsga zijn er dagelijks koffie momenten waar buurtbewoners samenkomen. Ik merk dat die momenten steeds drukker worden en dat het niet alleen maar gezellig is. Voorheen was het lachen, gieren, brullen bij deze momenten maar nu wordt er veel geklaagd over geldzorgen. Vooral de oudere generatie is te zien bij deze momenten en dan vertellen ze dat ze zich de simpele dingen niet meer kunnen veroorloven. Een kopje koffie halen bijvoorbeeld, door de inflatie is het een stukje duurder geworden. Voor mij zal 0,80 cent niet zoveel betekenen, maar voor hen stapelt zich dat wel op.”

 Wat gaat er gebeuren met het opgehaalde geld?

“De mensen die wij spreken wil ik iets extra’s kunnen geven, zodat ze bijvoorbeeld een boekje kunnen kopen en dat ze niet beperkt zijn in hun keuzevrijheid. Bij de voedselbank krijg je samengestelde pakketten, het is natuurlijk mooi dat het er is maar het is voor deze mensen ook fijn om zelf dingen te kunnen kiezen. We gaan niet zomaar het geld weggeven aan mensen. Ik heb veel contacten met ondernemers uit winkelcentra dus dan zouden we daarmee afspraken kunnen maken om met een bonnensysteem te werken. Een buurtcentrum in Veldhuizen heeft bijvoorbeeld afspraken met de lokale Plus zodat de bezoekers speciale aanbiedingen kunnen krijgen. Ik vind het vooral belangrijk om te zien dat het geld nuttig besteed gaat worden en dat ook écht resultaat gaan zien.”

Hoe gaan jullie de GoFundMe laten groeien?

“Als onze GoFundMe eenmaal gaat lopen kan het wel wat worden. Dat er een soort sneeuwbaleffect gaat ontstaan. Het is opvallend om te zien dat er best grote bedragen gedoneerd worden. Wij hadden vooral veel donaties tussen één en tien euro verwacht, maar het is nu een kleine groep mensen die meteen een groot bedrag doneren. En ik heb het nu over Utrecht maar het speelt eigenlijk door heel Nederland. We gaan kleine bedragen doneren aan lokale goede doelen zodat het niet op een hoop komt bij een grote organisatie. En we overleggen met de mensen die bij de buurtcentra werken want die weten waar het knelt voor de bewoners.”

Tekst: Hadewych Brinkman

Video: Tim Lutters

Over de auteur

Hadewych Brinkman

Ik ben Hadewych Brinkman en ik ben eerstejaars student aan de School van Journalistiek. Sinds jongs af aan schrijf ik graag verhalen, artikelen, onderzoekjes, etc. Ik ben erg nieuwsgierig en ik vind het leuk om verhalen achterna te gaan, en deze te delen met de wereld.