Onderzoek toont aan: Jongeren in Leidsche Rijn verspillen meer voedsel dan in Lombok

Onderzoek toont aan: Jongeren in Leidsche Rijn verspillen meer voedsel dan in Lombok

Jongeren in Leidsche Rijn verspillen meer voedsel dan hun leeftijdsgenoten in Lombok, zo blijkt uit een recent onderzoek uitgevoerd door de Westkant Courant. Dit onderzoek richtte zich op jongeren tussen de 18 en 25 jaar in Utrecht West. De enquête onderzocht het bewustzijn van voedselverspilling onder jongeren in verschillende wijken in Utrecht West.

 

Het meest opvallende resultaat van de enquête was dat maar liefst 49% van de jongeren uit Leidsche Rijn aangeeft 20% tot 25% van hun gekochte etenswaren weg te gooien. Dit percentage ligt bijna 14% hoger dan het percentage jongeren uit Lombok (35%) die dezelfde leeftijdsgroep vertegenwoordigen.

image

Het hoge percentage stemde ook tot verbazing bij een 19-jarige student uit Leidsche Rijn die ook meedeed aan het onderzoek. Ze probeerde een mogelijke reden te vinden voor dit hoge percentage. ”Ik ben zelf erg bewust bezig met duurzaamheid en eet al ruim een jaar geen vlees meer. Sinds het begin van dit jaar ben ik zelfs 5 dagen per week veganistisch gaan eten. Wat ik merk is dat het leven als veganist je dwingt om creatiever te zijn in het bedenken van maaltijden. Bovendien heb je voor een gemiddeld recept vaak meer ingrediënten nodig, waardoor het moeilijker wordt om alles uiteindelijk op te maken. Als voorbeeld noem ik amandelmelk en tofu, omdat deze producten volgens mij na een paar dagen na opening niet meer goed zijn.”

 

Ella vindt dat er meer aandacht moet worden besteed aan het leren omgaan met deze specifieke voedingsmiddelen en het verminderen van verspilling. “Het is belangrijk om bewust te zijn van wat je koopt en hoe je het kunt gebruiken voordat het bederft. Door creatief te zijn met restjes en recepten aan te passen, kunnen we voedselverspilling verminderen en duurzamer leven.” Ik ben me ervan bewust, maar ik heb er nog heel wat in te leren.

 

Naast het verschil in voedselverspilling tussen de twee wijken, toont het onderzoek ook andere interessante resultaten. Van de ondervraagde jongeren in Utrecht West gaf maar liefst 73,8% aan dat ze voedselverspilling als een belangrijk onderwerp beschouwen, waarvan 32,7% het zelfs als een heel belangrijk onderwerp ziet. Opmerkelijk genoeg geeft slechts 18,7% aan bewust bezig te zijn met duurzaamheid, wat een aanzienlijk lager percentage is.

Bovendien werd aan de jongeren gevraagd of ze soms meer voedsel kopen in de supermarkt dan ze eigenlijk nodig hebben. Maar liefst 65,4% van de ondervraagde jongeren gaf toe dit te doen, wat suggereert dat er ruimte is voor verbetering als het gaat om het maken van bewuste aankopen.

 

Duurzaam etenexpert Marieke Ettema bevestigt dat jongeren zich wel bewust zijn van de ernst van voedselverspilling, maar vervolgens niet altijd makkelijk naar handelen kunnen vertalen. “Wat ik zelf zie bij jongeren is dat ze tegenwoordig vaak kiezen voor de makkelijke weg. Er zijn echter ook jongeren die heel bewust bezig zijn, en zij doen het ontzettend goed. Aan de andere kant zie ik ook veel jongeren die gewoon voor de gemakkelijke optie gaan.”

 

Om minder voedsel te verspillen adviseert Ettema jongeren om gebruik te maken van hele groentes. ”Dat is de makkelijkste oplossing en ook nog eens de goedkoopste, vooral als je seizoensgroenten koopt. Door zelf groenten te snijden, kunnen ze precies de hoeveelheid snijden die ze nodig hebben voor een gerecht. Dus als je gewoon hele groenten eet, is dat de verantwoordste en de makkelijkste keuze. En je kunt ze dan ook voor verschillende gerechten gebruiken.”

Marieke Ettema moedigt vervolgens jongeren ook aan om de markt te bezoeken, waar seizoensgebonden en duurzame producten vaak goed verkrijgbaar zijn. “Op de markt zie je precies welke producten nu in het seizoen zijn, duurzaam en goedkoop. Tevens zijn er vaak kraampjes op de markt waar mensen hun eigen producten van de boerderij verkopen. Dat is ook gewoon heel mooi, want d

an zie je wat de lokale producten zijn, duurzaam en goedkoop.”

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/westkantcourant/wp-content/uploads/sites/1016/2023/06/grafiek-.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

About The Author

Tim Lutters

Hey Hallo! Ik ben Tim Lutters. 21 jaar geleden geboren in Utrecht, maar woon al 15 jaar met mijn moeder, zusje en Springer Spaniël (Bibs) in het meest gemiddelde dorp van Brabant, Boxtel. Ik heb een obsessieve belangstelling voor boeken en muziek. Ook Ik schrijf graag en ben in het weekend graag in een zwetende zaal van een of ander poppodia. Verder produceer ik op de donderdagavond en de zaterdagochtend een radioprogramma.