De feestelijke aftrap van de Kinderboekenweek in bibliotheek Leidsche Rijn

De feestelijke aftrap van de Kinderboekenweek in bibliotheek Leidsche Rijn

Leidsche Rijn – Elk jaar is het begin oktober weer een groot feest: de Kinderboekenweek. De bibliotheek in Leidsche Rijn pakt dan ook groots uit. Enthousiaste kinderen en lachende ouders konden langs komen in de bibliotheek om de start te vieren. Woensdag trapte ze het begin van de Boekenweek af met het voorleesfeest. Tijdens deze activiteit kon je luisteren naar verschillende groene voorleesverhalen en werd er een knutsel workshop gegeven. 

De Kinderboekenweek

Gedurende deze tien daagse activiteit, wordt het belang van voorlezen en lezen extra onder de aandacht gebracht. ‘De Kinderboekenweek is elk jaar een vast gegeven’, vertelt Anke Kruisselbrink, al 38 jaar werkzaam als bibliotheekmedewerker en nu bij bibliotheek Leidsche Rijn. ‘Kinderen weten dan ‘oh het is oktober, de Kinderboekenweek begint.’’ Ook basisscholen en boekhandels beginnen maanden van tevoren al met de voorbereidingen en zijn er volop mee bezig. Tijdens de Kinderboekenweek staan kinderboeken en lezen centraal. Volgens Anke ervaren kinderen niet alleen hoe leuk lezen is, maar dat je er ook wat van kan leren. 

Het thema

Het thema van de 67e editie van de Kinderboekenweek is Gi-ga-groen. Het thema kan je op allerlei verschillende manier benaderen. ‘We hebben het over de natuur en dieren, maar ook over duurzaamheid en het milieu’, vertelt Anke. In de bibliotheek leren de kinderen spelende wijs meer over het thema, dit doen ze aan de hand van natuur weetjes, dieren weetjes en planten weetjes. Met het jaarlijkse thema wil de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek, die de Kinderboekenweek opgericht heeft, ervoor zorgen dat kinderen stilstaan bij wat er allemaal om hun heen gebeurt. Samen met een bioloog kunnen de kinderen spelenderwijs meer leren over de natuur. Lotte Slijpen, bioloog en werkzaam bij het Universiteitsmuseum Utrecht, vertelt ook dat het belangrijk is dat kinderen op jonge leeftijd al met de natuur bezig zijn en de natuur leren begrijpen.

Activiteiten

Door heel het land zijn er elke dag verschillende activiteiten te vinden voor kinderen. In elke bibliotheek in Nederland kan je een speurtocht doen, waar je allerlei verschillende weetjes en feitjes over het thema Gi-ga-groen kan opsporen. Enthousiast rennen de kinderen door de bibliotheek om alle hints van de speurtocht te vinden. Allemaal lopen ze rond met een poster, waar verschillende afbeeldingen en vragen op zijn gedrukt. ‘Elke bibliotheek mag zelf hun programma bepalen en maken, daarom hebben wij gekozen voor het organiseren van een voorleesfeest’, aldus Anke. Het voorleesfeest doen ze in samenwerking met het bedrijf Capgemini, die de voorlezers hebben geregeld en in samenwerking met het Universiteitsmuseum Utrecht, die de groene workshop geregeld heeft. In het knutsellokaal liggen alle spullen al klaar om creatief bezig te zijn, potloden, scharen en verschillende zaden. Tijdens de groene workshop mochten bezoekers ‘superzweefers’ maken. ‘Eerst gaan de kinderen verschillende zaadjes bekijken en onderzoeken. Vervolgens gaan ze bedenken welke het beste zweeft en hoe dat zo komt en daarna gaan ze lekker knutselen’, vertelt Lotte. De bibliotheek op het Neude pakt het groter aan en houden een poëzie nacht. In deze nacht mogen de kinderen met hun ouders of verzorgers blijven slapen in de bibliotheek. Er worden allerlei verschillende spellen en workshops georganiseerd en er komen bekende schrijvers en dichters voorlezen. 

Het belang van lezen

‘Door te lezen ga je woorden herkennen. Hiermee verbetert je woordenschat, maar ook voor het begrijpend lezen is het heel belangrijk,’ vertellen verschillende ouders die aanwezig waren bij het voorleesfeest. Boeken vergroten je kennis en verrijken je leven. Ook voor de toekomst van kinderen is het herkennen van letters en woorden belangrijk. Anke vertelt dat overal om je heen woorden te vinden zijn, om deze informatie te kunnen begrijpen moet je kunnen lezen. Lezen is zo belangrijk, je hebt het je hele leven nodig en er zijn zo veel leuke boeken voor kinderen te vinden. Er is een boek voor iedereen. Lezen is niet alleen leerzaam, het is ook ontspannend. Lezen helpt je te ontsnappen aan de drukte van de dag.

Maria Belkadi heeft tijdens het voorleesfeest verschillende bezoekers in de bibliotheek gesproken en hiervan een reportage gemaakt.

Over de auteur

Juliët Vonk

Ik ben Juliët Vonk, 18 jaar en ik kom uit Houten. Ik volg de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht met heel veel plezier. Ik wil graag meer leren over het journalistieke vak. In de toekomst wil ik graag artikelen maken, dat doe ik nu al met veel enthousiasme. Ik hou dus erg van schrijven, maar ook van romantische boeken en sporten.