Woerden

Selecteer Pagina

Stijging in gestarte adviezen over huiselijk geweld door Veilig Thuis ondanks stabiel aantal meldingen

Stijging in gestarte adviezen over huiselijk geweld door Veilig Thuis ondanks stabiel aantal meldingen

Defensive gesture of hands against violence, physical impact, desire to hide and become unrecognizable

In 2023 is het aantal gestarte adviezen over huiselijk geweld door Veilig Thuis gestegen naar 285, terwijl het aantal meldingen van huiselijk geweld in Woerden en Nederland ongeveer gelijk bleef. Dit markeert een opmerkelijke trend waarbij het aantal adviezen stijgt ondanks een stabiele meldingsgraad.

Probleem

Huiselijk geweld blijft een urgent probleem in Nederland, waaronder in de gemeente Woerden. Veilig Thuis, de organisatie die verantwoordelijk is voor het ontvangen en opvolgen van meldingen van huiselijk geweld, Veilig Thuis geeft elk jaar cijfers vrij over het aantal meldingen en gestarte adviezen van huiselijk geweld. Deze adviezen zijn bedoeld om slachtoffers en daders te helpen en verder geweld te voorkomen, adviezen worden gegeven over de telefoon of een fysiek gesprek. Het aantal meldingen bleef echter opvallend stabiel, met slechts een lichte stijging in 2023. Naast die meldingen steeg het aantal gestarte adviezen wel.

Feiten en cijfers

Volgens de gegevens van Veilig Thuis waren er in 2019 345 meldingen van huiselijk geweld. Dit aantal bleef de daaropvolgende jaren vrijwel gelijk, met 350 meldingen in 2020 en 2021, een lichte daling naar 335 meldingen in 2022 en een stijging naar 390 meldingen in 2023. Tegelijkertijd zijn de gestarte adviezen aanzienlijk toegenomen van 200 in 2019 tot 285 in 2023. Dit betekent een stijging van 42,5% in gestarte adviezen over een periode van vijf jaar, terwijl het aantal meldingen nauwelijks is veranderd.

Vertrouwen

Robin van der Burgh, communicatie en persverantwoordelijke bij Veilig Thuis Nederland, legt uit: ‘We zien dat mensen steeds beter de weg weten te vinden naar onze hulpmiddelen binnen Veilig Thuis. Er is een toegenomen bewustzijn en bereidheid om advies in te vragen, zelfs als er geen directe melding wordt gedaan. Dit kan wijzen op een groeiend vertrouwen in onze organisatie en de effectiviteit van onze hulp adviezen.’

Marijke Smit, een psycholoog gespecialiseerd in de gevolgen van huiselijk geweld, benadrukt de psychologische impact: ‘Het inwinnen van advies kan een eerste stap zijn voor slachtoffers en betrokkenen om controle te krijgen over hun situatie. Het proces van advies vragen, zelfs zonder een officiële melding te doen, kan bijdragen aan het verminderen van stress en angst. Het geeft mensen het gevoel dat ze niet alleen staan.’

COVID-19

Een andere belangrijke factor is de impact van de COVID-19 pandemie. Tijdens de pandemie waren er periodes van strikte lockdowns, wat leidde tot een afname in het aantal gemelde incidenten van huiselijk geweld in 2022. Mensen waren minder geneigd om meldingen te doen door de verhoogde druk en isolatie binnen huishoudens. Dit werd bevestigd door een rapport genaamd Geweld hoort nergens thuis wat in opdracht van meerdere samenwerkende ministeries is gedaan, dat aangaf dat veel slachtoffers tijdens de lockdowns niet in staat waren om hulp te zoeken.

Gezondheid

Het mentale welzijn van slachtoffers en betrokkenen wordt sterk beïnvloed door huiselijk geweld, wat langdurige gevolgen kan hebben. Het groeiend aantal adviezen van Veilig Thuis kun je concluderen dat meer mensen informatie weten te vinden over hun thuissituatie. Dit kan het mentale welzijn bevorderen en ook zorgen voor minder huiselijk geweld doordat er meer advies word gegeven en gevraagd. Zelfs zonder formele melding te maken, kan het zoeken van advies een eerste stap zijn naar een veiligere thuis situatie.

Over de auteur

Arne Visser

Arne Visser is een gedreven journalist die altijd opzoek naar interessante onderwerpen die spelen in het dagelijks leven. In zijn vrije tijd is Arne een fanatiek sportliefhebber. Hij beheerst de kunst van het hockeyen als geen ander, scheurt graag over de skipistes en vaart met plezier de open zee op. Deze activiteiten hebben hem geleerd om vastberadenheid en teamwork te waarderen, eigenschappen die van onschatbare waarde zijn voor zijn toekomstige carrière.. Nu focust hij zich op het uitbreiden van presentator en journalistieke vaardigheden. Zijn ambities zijn groots. Arne streeft ernaar een groots presentator van een televisieprogramma te worden. Arne heeft zijn leiderschapskwaliteiten ontwikkeld doordat hij in het verleden gecoacht en training gegeven heeft aan jonge hockeyliefhebbers. Hier heeft hij geleerd om mensen te inspireren en aan te moedigen. Met vastberadenheid en passie zal Arne ongetwijfeld zijn weg banen naar de top van de mediawereld en de harten van velen veroveren met zijn journalistieke talent.