Woerden

Selecteer Pagina

Woerden overtreft het landelijk gemiddelde in vrijwilligerswerk

Woerden overtreft het landelijk gemiddelde in vrijwilligerswerk

 

 

Bij een vergelijking van de tien grootste gemeenten in Utrecht met de landelijke trend in vrijwilligerswerk, springt Woerden eruit met een aanzienlijk hogere participatie in de vrijwilligerssector. Maar liefst 29,1% van de inwoners van Woerden die 18 jaar of ouder zijn, doet aan vrijwilligerswerk. Dit is aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde, dat op 23,8% ligt. Deze cijfers blijken uit de meest recente gegevens van het RIVM. 

Sterke gemeenschapszin en talrijke vrijwilligersinitiatieven stimuleren het vrijwilligerswerk in Woerden. Volgens Gaby Kramer, regiocoördinator bij vrijwilligersorganisatie Handje Helpen, kan Woerden haar hoge participatie in de vrijwilligerssector danken aan deze sterke gemeenschapszin. “De gemeenschapszin in Woerden komt voort uit het dorpse gevoel in onze stad; we zijn een kleine stad waar iedereen elkaar kent en daardoor elkaar sneller helpt,” aldus Kramer. “Bovendien zijn er simpelweg veel organisaties in Woerden die op zoek zijn naar vrijwilligers.” 

Ruim aanbod 

Woerden biedt een breed scala aan vrijwilligersmogelijkheden, variërend van ondersteuning bij sportverenigingen tot hulp in de zorg en bij culturele evenementen. Een goed voorbeeld hiervan is Hart voor Woerden, een vrijwilligersorganisatie die zowel vrijwilligers als organisaties ondersteunt. Lisa van den Berg, de matchmaker bij deze organisatie, zoekt de juiste match tussen vrijwilliger en organisatie. “Door de sterke gemeenschapszin zijn er een ruim aanbod aan vrijwillgers het is echter wel belangrijk dat deze een juiste match vinden, en daar mag ik aan bij dragen.”

Persoonlijke verhalen van vrijwilligers geven een gezicht aan de statistieken. Zo vertelt Elias Bom, een vrijwilliger bij Voedselbank Woerden en directie lid, over zijn ervaring: “Vrijwilligerswerk geeft mensen voldoening en een gevoel van bijdrage, dit zijn enkele voordelen van vrijwilligerswerk en hierdoor kan de hoge participatie in Woerden ook deels door verklaard worden.” 

Toch is Woerden niet de gemeente met het hoogste participatiepercentage; deze eer gaat naar de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dit kan echter verklaard worden doordat Utrechtse Heuvelrug een kleinere gemeente is dan Woerden, hierdoor is de gemeenchapszin net als in Woerden erg hoog. Wat gepaard gaat met een hogere participatie in de vrijwilligerssector.

Voordelen van vrijwilligerswerk 

Het vrijwilligerswerk in Woerden draagt niet alleen bij aan een hechte gemeenschap, maar heeft ook een positieve invloed op de individuele vrijwilligers. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat mensen die vrijwilligerswerk doen, zich vaak gelukkiger en gezonder voelen. Volgens het CBS is vrijwilligerswerk een manier om met elkaar in contact te komen en bij te dragen aan de samenleving. Deze verbindingen zijn niet alleen belangrijk voor de organisaties waarvoor de werkzaamheden worden verricht, maar ook voor de vrijwilligers zelf. Ze bevorderen een gevoel van verbondenheid en persoonlijke voldoening, wat de algehele levenskwaliteit verhoogt. 

 

Woerden blijft investeren in vrijwilligersinitiatieven en blijft zoeken naar manieren om nog meer inwoners te betrekken. “We willen de gemeenschapszin blijven versterken en iedereen de kans geven om bij te dragen,” zegt Kramer. “Het is mooi om te zien hoeveel mensen bereid zijn hun tijd en energie in te zetten voor anderen.” Daarnaast worden er regelmatig nieuwe programma’s gelanceerd om verschillende groepen binnen de gemeenschap te ondersteunen, zoals jongeren, ouderen en mensen met speciale behoeften.  

Over de auteur

Luc van Eck

Luc van Eck is geboren in de mooie stad Alkmaar op 30 Oktober 2003. Hij was de jongste van zijn gezin dat een broer en een zus telde. Toen Luc een jaar oud was gingen zijn ouders scheiden en kreeg hij nog een jonger zusje cadeau samen met een broer van gelijke leeftijd, deze stiefbroer groeide uit tot Luc zijn beste vriend, samen met twee buurjongens  waren ze altijd buiten te vinden. Luc groeide gedurende zijn leven op als een echte lezer dit kwam door invloeden van zijn opa, meesters en docenten op school daarnaast is Luc ook een echte sportfanaat het begon bij hem met de liefde voor voetbal die later samenviel met het fanatiek sporten in de gym. Nu is Luc student aan de hogeschool van Utrecht waar hij de kunst van journalistiek aan het leren is. Al snel mocht hij zijn stempel drukken op de lokale journalistiek in Utrecht-Noord waar hij al twee informatieve interviews heeft opgenomen. Zijn eerste interview was met een digitale wijkagent van Overvecht waar hij leerde dat het imago van een wijk niet altijd dicht bij de realiteit hoeft te staan. Voor zijn tweede interview reisde Luc af naar het Ondernemersloket in nieuw Overvecht hier mocht hij een boeiend gesprek houden met een projectleider die hem alles vertelde over de ondersteuning van ondernemers in de regio. Al met al is Luc super enthousiast over zijn komende jaren en wilt hij elk hoekje en gaatje van de journalistiek ontdekken hij wordt gedreven door zijn passie om het leven van andere mensen in te duiken.