Woerden

Selecteer Pagina

Een prachtige en loodzware tocht: The Ride For Mind

Een prachtige en loodzware tocht: The Ride For Mind

‘Om hem te herdenken, en voor alle anderen die nu en in de toekomst te maken krijgen met mentale gezondheidsklachten.’ 

Casper van der Wouden (32) uit Harmelen heeft samen met zijn twee teamleden al 4500 euro opgehaald voor Stichting MIND: een goed doel dat de psychische gezondheid van Nederland wil verbeteren. Dit is een zelf-opgezette actie die Casper heeft opgericht naar aanleiding van een van de minder leuke gebeurtenissen uit zijn leven. Zijn vader is namelijk vijf jaar geleden overleden als gevolg van psychische problemen. 

Robert van der Wouden, de vader van Casper, bleek al een langere tijd depressief te zijn, zonder dat zijn omgeving het door had. Vijf jaar geleden maakte hij een einde aan zijn leven, op 59- jarige leeftijd. Een onzichtbare ziekte was het. Zo vertelt Casper dat hij het niet aan zag komen, maar dat er achteraf wel signalen waren die eerst niet opvielen. ‘Het blijft moeilijk om te begrijpen en je gaat er nooit vrede mee hebben, maar je leert ermee omgaan’, vertelt hij. ‘De fietstocht zorgt ervoor dat ik het allemaal net wat beter een plek kan geven.’ 

De fietstocht, genaamd ‘The Ride’, is een bestaande tocht van maar liefst 1300 kilometer. ‘Het belooft een lange en zware tocht te worden’, vertelt Casper. De achtdaagse tocht begint op twee juni bij de Mont Ventoux, een berg in het zuiden van Frankrijk. De jongens gaan met ongeveer 300 andere deelnemers in een bus naar de berg toe en zullen daar aan hun acht-daagse fietsreis beginnen. Vervolgens fietsen ze elke dag een van de etappes om zo bij hun eindpunt in Valkenburg uit te komen. Het team zal dan op negen juni weer in ons kikkerlandje arriveren. 

Voor deze lange route door de bergen van Frankrijk en België is training nodig. De jongens zijn dan ook al sinds december bezig met oefenen voor het echte werk. Casper vertelt dat ze tijdens het trainen enorm veel steun van elkaar krijgen en dat dit ze zeker dichter bij elkaar heeft gebracht in hun vriendschap. Ze oefenen in het vlakke polderland in de buurt en hopen dat ze daarmee genoeg progressie maken om de heuvelachtige fietsroute te gaan trotseren. Daarnaast hopen ze natuurlijk ook op zoveel mogelijk donaties. 

De eerste 4500 euro zijn al binnen. Maar liefst 140 mensen hebben de afgelopen tijd gedoneerd aan de actie van de jongens. Dit is een kwart van het uiteindelijke doel wat de jongens gesteld hebben: 17.000 euro. Wel zegt Casper dat hij vindt dat elke euro telt, dus dat elk bedrag dat gedoneerd wordt mooi is. 

Er staan nog twee maanden op de teller voordat de tocht begint, maar het werpt nu al zijn vruchten af. Naast het mooie bedrag dat al opgehaald is, merkt Casper ook de positiviteit en samenhorigheid die door de actie naar boven is gekomen. ‘Naast mijn vriendin en dochter, en moeder en zusje, leven vrienden ook heel erg mee, iedereen vindt het super tof dat we dit gaan doen en we krijgen heel veel leuke reacties en ook erg veel steun,’ zegt hij. 

Wil je doneren aan Casper? Dat kan via onderstaande link:

https://starteeneigenevenement.doemeemetmind.nl/teams/the-ride-for-mind

Over de auteur