Woerden

Selecteer Pagina

Gestegen Woerdense nieuwbouwcijfers in een aanhoudende woningcrisis

Gestegen Woerdense nieuwbouwcijfers in een aanhoudende woningcrisis

Woerden heeft het hoogste percentage aan nieuwbouw behaald in vijf jaar tijd. In Nederland in het algemeen is er echter sprake van een ‘bouwdip’. Ook de woningcrisis die al een aantal jaren de woningmarkt beïnvloedt is nog steeds sterk merkbaar. Wethouder van ruimtelijke inrichting, Arjan Noorthoek, vertelt over de nieuwbouw in Woerden en kaart de landelijke problemen op de woningmarkt aan.

 De stijgende nieuwbouw cijfers

Volgens cijfers van het CBS is het aantal gebouwde nieuwbouw in Woerden het afgelopen jaar met 1.5% gestegen. Woerden heeft rondom het station veel braakliggend grond, waar nog een hoop potentie ligt om nieuwe woningen te bouwen. Volgens Wethouder Arjan Noorthoek spelen meerdere redenen een rol in verband met de stijgende nieuwbouw in Woerden. ‘Het grote braakliggende stuk grond heeft een potentie van ongeveer 1200 tot 1300 nieuwe woningen. Ook hebben we een groot kantoorgebied rondom het station liggen waar veel kantoorpanden leeg staan. Deze slopen wij en bouwen ze vervolgens weer om tot woningen’, legt Noorthoek uit.

Er gaat een heel proces aan vooraf voordat alle woningen gebouwd kunnen worden. Noorthoek vertelt dat dit proces wel vijf jaar kan duren voordat alle woningen klaar zijn. ‘Sinds 2016/2017 hebben we vele plannen gemaakt om nieuwe woningen te bouwen,’ zegt Noorthoek, ‘en Woerden is vanwege onze ruimtelijke potentie en de centrale ligging ontzettend aantrekkelijk voor ontwikkelaars. Hierdoor werd er veel geïnvesteerd in projecten en zijn er nu dus veel woningen opgeleverd.

De woningcrisis

Volgens de Rijksoverheid is het doel om in 2030 in totaal 900.000 woningen erbij te hebben gebouwd. Als je echter naar de cijfers kijkt van Nederland zie je dat er sprake is van een daling in de nieuwbouw sinds 2022. Noorthoek zegt: ‘Er is een hoop onzekerheid op de woningmarkt, waardoor er weinig wordt verkocht. Ook duren nieuwe bouwprojecten erg lang en duurt het dus eventjes voordat er nieuwe huizen beschikbaar zijn’. Noorthoek legt verder uit dat door deze onzekerheid de doorloop vast ligt.  ‘Stel je voor, ik verkoop mijn huis aan een groeiend gezin, dan verkoopt dat gezin hun huis aan starters. Op deze manier ontstaat er een doorloop, maar wanneer de eerste in de rij niet verkoopt, dan verkoopt de rest ook niet’, aldus Noorthoek.

Het weinig kunnen uitgeven van bouwvergunningen speelt een extra rol in de woningcrisis. Ook in Woerden hebben ze last van dit probleem, waardoor minder bouwprojecten van start kunnen gaan. Noorthoek vertelt dat ze te kort hebben aan mankracht om aan alle projecten te kunnen werken, waardoor ze deze inzetten op de grote projecten. ‘Je ziet dat er heel veel aanvragen bij ons binnen komen voor kleinere bouwprojecten, alleen hebben wij de mankracht gewoon niet om deze uit te voeren. Hierdoor kunnen wij dus niet veel bouwvergunningen uitgeven.

Ook makelaar in Woerden, Anno van den Berg, merkt de gevolgen van de woningcrisis. Ondanks de stijging in nieuwbouw in Woerden, zijn de prijzen van de woningen nog erg hoog. ‘Er is nog steeds weinig aanbod en bij alle woningen wordt er enorm overheen geboden’, legt Van den Berg uit. De doorloop waar Noorthoek het al eerder over had kaart van den Berg ook aan. ‘Er zijn zo ontzettend veel woningzoekenden en veel starters kunnen niks vinden, aangezien veel ouderen in hun huis blijven wonen. Op deze manier stopt de doorloop en compenseren de nieuwgebouwde woningen niet genoeg’, aldus Van den Berg

Ondanks het niet veel kunnen uitgeven van bouwvergunningen valt de woningcrisis in Woerden, in verhouding met de rest van Nederland, nog wel mee. ‘De woning crisis is bij ons in Woerden niet extreem. Wat gebouwd wordt, wordt direct verkocht en onze ligging in het Groene Hart is ideaal. Dit zorgt er wel voor dat de vraag naar woningen hoog blijft’, aldus Noorthoek.

Groeiende vraag naar sociale en goedkopere woningen

Uit informatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt de wet aangetoond die sinds 2022 geldt, genaamd “Wet Versterking Regie Volkshuisvesting”. Deze wet houdt onder andere in dat 2/3 van de nieuwe woningen betaalbaar moeten worden. ‘Voor ons betekent dit 30% sociale huur en 70% overige koopwoningen en hierdoor lopen wij veel geld mis’, vertelt Noorthoek. Op deze manier krijgt de gemeente minder geld binnen, waardoor ze ook minder geld hebben om overige sociale voorzieningen te bouwen, zoals wegen. ‘Als we het geld niet krijgen van het Rijk, dan is het ook moeilijk om voorzieningen te bouwen om de nieuwe wijken te ontsluiten’, aldus Noorthoek.

Ook Van den Berg ziet een groeiende vraag naar goedkopere woningen. ‘Ze zijn er gewoon niet meer’, aldus Van den Berg. Als makelaar merkt hij dat het steeds lastiger wordt om mensen te helpen met het vinden van een betaalbare woning, aangezien voor velen de huisprijzen niet haalbaar zijn.

Woerdens beleid

Wanneer je naar de cijfers van Woerden kijkt in de grafiek zie je dat er geen sprake is van een recht doorlopende lijn, maar van een grote op en neer gang. ‘Niet alles kan in één keer gebouwd worden, dus het ene jaar wordt er een beleid op gemaakt en het andere jaar worden er werkelijk woningen geproduceerd’, legt Noorthoek uit. Aankomend jaar wordt er verwacht dat de opbrengst van de nieuwbouw lager zal zijn, maar in de volgende jaren wordt er wel weer een piek verwacht. ‘We verwachten over 2 tot 3 jaar een enorme piek in de gemeente van ongeveer 500 tot 600 nieuwe woningen’, zegt Noorthoek. Dit jaar zijn er 343 nieuwe woningen bijgebouwd, wat dus zal betekenen dat er een nieuw hoogtepunt wordt behaald.

Over de auteur