Woerden

Selecteer Pagina

“Mijn missie is het maken van het mooiste recreatie-eiland van Nederland’’ over de veelbesproken plannen voor het Cattenbroekereiland

“Mijn missie is het maken van het mooiste recreatie-eiland van Nederland’’ over de veelbesproken plannen voor het Cattenbroekereiland

De ontwerpplannen voor het recreatie-eiland aan de Cattenbroekerplas.

Als het aan Marijn van Amstel-Okkerman ligt, wordt het nu nog platte veldje aan de Cattenbroekerplas omgetoverd in een heus recreatie eiland.  “Mijn wens is binnen- en buitenactiviteiten voor jong en oud.” Al acht jaar is zij bezig met dit plan; echter is de bouw nog steeds niet begonnen. Dit komt deels door enkele buurtbewoners die een zienswijze hebben ingediend omdat zij bezwaar hebben met delen van dit plan.

De lente is weer begonnen en de zonnige ‘zonder-jas-naar-buitendagen’ komen steeds vaker om de hoek kijken.  En naarmate we dichter bij de zomer komen, bewegen steeds meer Woerdenaren zich naar het park in Molenvliet of het landgoed Bredius. Over een aantal jaar kan men dus ook bij het Cattenbroekereiland terecht voor een middagje in de zon.

De onderneemster die dit allemaal waar gaat maken is Marijn van Amstel-Okkerman. Zij is eigenaar van indoorspeelplaats Pretfabriek Woerden, dat in april zijn twaalf-en-een-halfjarig jubileum viert. Ze vertelt dat naast het hebben van binnen activiteiten voor gezinnen ze ook wil uitbreiden naar buiten activiteiten.

De oplossing hiervoor ligt dichtbij. Op een steenworp afstand bevindt zich de Cattenbroekerplas. “Aan het water super mooie locatie, dat zie ik wel zitten” dacht de onderneemster “Vervolgens kwam er een oproep: hebben mensen ideeën voor dit stuk land bij de Cattenbroekerplas? Toen kwam er een inschrijfleidraad en deed ik daar aan mee” vervolgt ze.

Al ruim dertig jaar wil de gemeente een recreatiegebied maken van de Cattenbroekerplas. In 2015 ontstond er een selectie commissie bestaande uit de gemeente en afgevaardigden van de lokale watersportvereniging en de omliggende wijken.

“De selectiecommissie heeft uiteindelijk mij gekozen. Mijn missie is, het maken van het mooiste recreatie-eiland van Nederland met zowel binnen als buiten vermaak voor alle leeftijden. Voor mij zijn de drie belangrijkste punten: gezelligheid, beleving en kwaliteit.” aldus Van Amstel-Okkerman.

Het eiland

Aan de zuidzijde van de plas ligt het desbetreffende veld. Er wordt een gracht gegraven aan de rand. Zo gaat het recreatiegebied van weiland naar eiland.

“Wat we vooral hebben meegenomen in het plan is het verwerken van de bebouwing in het landschap.’’ zegt de van Amstel-Okkerman. Zo zit het hoofdgebouw deels onder een groene grasheuvel. In het midden van het eiland komt een voornamelijk hout gebouw met een puntdak en grote ramen, die volgens de onderneemster de uitstraling van een strandhuis krijgt.

Terwijl ze in een PowerPointpresentatie het project doorneemt vertelt ze wat voor activiteiten op het eiland gaan komen: “De Pretfabriek wordt daarheen verhuisd en krijgt een buitenspeeltuin. Ook komt er een zipline-baan, minigolfbaan zowel binnen en buiten, bowlingbaan, escaperooms, een klimpark, een restaurant en natuurlijk het strand.” De ‘landmark’ van het eiland wordt een uitkijktoren (met glijbaan) van vijfentwintig meter hoog, vanaf daar start ook de zipline.

Van Amstel-Okkerman: “Ik denk echt dat het iets heel moois wordt, nu is het echt een lelijk en slecht onderhouden stuk grond. Daar wil ik een mooie plek voor de hele regio van maken”

Op de website zijn de ontwerpen van het Cattenbroekereiland al te beschouwen, maar ze zijn nog niet begonnen met het bouwen. Dit komt deels door de onderzoeken die voor dit plan uitgevoerd moesten worden, maar ook vanwege de zienswijzen. “Als het allemaal heel vlot zou lopen zouden we zogezegd in mei al kunnen beginnen met bouwen. Door de zienswijze denk ik echter dat het allemaal nog wat langer gaat duren.”  aldus Van Amstel-Okkerman.

Aanpassingen & zienswijze

De onderneemster vertelt dat ze veel met de buurtbewoners spreekt over het eiland en daar merkt ze op dat het merendeel van de mensen enthousiast is. “Tijdens de informatieavond zijn 95% van de mensen super-enthousiast en kunnen niet wachten totdat het komt, maar je heb ook die 5% die hun bezwaren hebben”

In 2021 vertelt Bewonerscomité Leefbaar Cattenbroek, doormiddel van een brief aan de gemeente, dat ze moeite hebben met de grootschaligheid van het plan. In die brief zeggen ze onder andere te vrezen voor verkeer-, parkeer- en geluidsoverlast als gevolg van dit plan. Van Amstel-Okkerman vertelt dat doormiddel van bijeenkomsten en brieven ze de vragen en zorgen heeft beantwoord maar er toch nog klachten blijven.

Tot 2 februari 2024 konden omwonende hun zienswijze indienen. Daarin konden zij laten weten waar ze het niet mee eens zijn en dan kan de gemeente daarop reageren. Van Amstel-Okkerman vertelt het volgende over de ontvangen zienswijze “In de zienswijze staat dat de selectie procedure niet goed was, dat er geen afgevaardigde van wijk zou zijn geweest. Maar die was er wel. Sommige huizen stonden er 7 jaar geleden nog niet, waarschijnlijk weten ze het daarom niet”

“Door de jaren heen is het plan aardig veranderd” vertelt van Amstel-Okkerman. “Vanwege wensen van buurtbewoners, de gemeente en de watersportvereniging zijn aanpassingen gemaakt. Continu ben ik met alle belanghebbenden in gesprek geweest.  Maar goed, niet iedereen ziet die gesprekken”

De onderneemster geeft een voorbeeld van een aanpassing die gemaakt is als gevolg van overleg met een omwonende “Deze mensen”, zegt ze terwijl ze wijst naar een huis die naast het parkeerterrein ligt, “gaven aan bang te zijn voor veel licht van koplampen. Dus komt daar nu een zandheuvel met begroeiing zodat ze daar geen last van krijgen.”

“Sommigen denken dat ik het alleen voor de winst zou doen, dat is niet zo. Ik wil iets goeds doen voor Woerden, de mensen een fijne beleving geven en mijn kinderen trots maken. Het is jammer dat sommigen dat anders zien,” sluit ze mee af.

Over de auteur

Lucas Kamminga

Lucas Kamminga (21) is een beginnend journalist die verslag uitbrengt voor de regio Utrecht-Noord. Hij is geboren en getogen in Ede in Gelderland. Een paar weken geleden is hij begonnen aan de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij is creatief, nieuwsgierig en houdt van interessante verhalen. Vorig jaar heeft hij zijn mbo-diploma gehaald voor de opleiding mediavormgeven – webdesign aan het Grafisch Lyceum in Utrecht. Het centrum en een deel van het zuiden van Utrecht kent hij dus al aardig goed, maar het noorden van Utrecht is voor hem nog onbekend terrein. Daar gaat de komende tijd verandering in komen! Het veelzijdige Utrecht-Noord spreekt hem aan. De verschillende soorten wijken vormen volgens hem een regio waar van alles te beleven is, maar wat bij buitenstaanders nog weinig bekend is. Hij ziet het als zijn taak om de inwoners en ondernemers van de wijk te informeren over het laatste nieuws in Utrecht-Noord. Wat hij nog belangrijker vindt, is dat iedereen in Utrecht-Noord zijn eigen verhaal kan vertellen.