Woerden

Selecteer Pagina

Margot bedenkt speurtochten in Woerden

Margot bedenkt speurtochten in Woerden

In woerden worden sinds 2019 kinderspeurtochten georganiseerd met als doel het leren kennen van de eigen stad en zijn geschiedenis. Zo worden de speurtochten verteld vanuit het perspectief van kinderen uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Naast speurtochten heeft Margo van der Meer – ontwerper van de speurtochten ook twee aansluitende kinderboeken geschreven.

 

Schrijfcoach schiet te hulp

De bedenker van de kinderspeurtochten Margo van der Meer heeft naast het organiseren van de speurtochten ook twee kinderboeken geschreven. Over hoe zij is begonnen met schrijven vertelt zij ons: ’Met corona kwamen de speurtochten stil te liggen, en had ik veel vrije tijd en ideeën voor verhalen.’ Nog nooit eerder had Margo een boek geschreven, zo vertelt ze ook dat ze eigenlijk dacht dat ze helemaal niet kon schrijven, maar met hulp van een schrijfcoach kwamen er toch twee kinderboeken uit: Thijs en de Woerdense Tijdgeest. De ideeën voor haar boeken haalt zij uit haar werk als gids voor het Gilde Woerden, en haar verleden in het onderwijs.

 De geschiedenis van Woerden

De Woerdense Tijdgeest, Margo’s tweede broek bracht zij uit in 2022 toen Woerden vierde dat het 650 jaar stadsrechten heeft. Over waarom zij voor dit onderwerp koos vertelt zij ons: ‘Ik kom uit het onderwijs en vind dat er in de geschiedenis en aardrijkskundelessen weinig over de eigen stad verteld wordt. Door de speurtochten en stadswandelingen leren kinderen veel over hun stad.’ De speurtochten en boeken zijn gebaseerd op verhalen uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Zo worden de verhalen uit de speurtochten met vragen als: ‘Wie heeft dit kunstwerk gemaakt?’ Of ‘Van wie is dit portret?’, vertelt door vier kinderen uit de verschillende eeuwen, namelijk: Evert, Cornelis, Willem en Greet.

Feesten en Partijen

De kinderspeurtochten worden ook vaak gebruikt bij verjaardagsfeestjes, en vakantie-uitjes. Zo heeft Daan Vos (10) voor zijn verjaardagsfeestje ook gebruik gemaakt van de speurtochten. ‘Mijn moeder kwam deze speurtochten een keertje tegen op facebook en toen vroeg zij wat ik ervan vond en of ik dit misschien voor mijn verjaardagsfeestje wilden doen. Ik vond het er wel leuk uit zien, en uiteindelijk was het ook heel leuk en leerzaam.’ Daan vertelt ons dat hij ook al eerder in zijn klas op school van de speurtochten en boeken had gehoord en dat hij Woerden op een hele andere manier had leren kennen. En dat hij wel meer ging letten op de herkenningspunten van de speurtocht.

Ambities

Over de toekomst van de kinderboeken verteld Margo: ‘ik ben niet van plan om meer boeken te schrijven, maar ik wil podcasts gaan maken.’ Op dit moment doet Margo al aan storytelling over Woerden. Dit doet zij onder andere tijdens Monumentendag en Klassendag, maar ook in het museum of bij herdenkingen. Met als doel wederom mensen bewust te maken van hun eigen stad. Daarnaast vertelt zij ons dat zij al bezig is met een podcast over Terschelling waar zij ook regelmatig te vinden is en dat zij daarna misschien ook wel snel wil gaan beginnen met een podcast over Woerden.

Hier vindt u een video nieuwsreportage door Valerie van den Boorn:

Over de auteur

Valerie van den Boorn

Valerie van den Boorn, geboren in Maastricht, twijfelde na het behalen van haar havo diploma welk pad het juiste voor haar zou zijn. Tijdens haar tussenjaar in het buitenland kwam de interesse in de journalistieke wereld. Ze besloot haar spullen te pakken en te verhuizen van Zuid-Limburg naar Utrecht. Ze koos voor deze studie omdat ze gefascineerd is door het vertellen van verhalen en het onderzoeken van belangrijke maatschappelijke kwesties.