TikTok-ster én journalist in opleiding, hoe dan?
Met zijn scherpe en soms ook absurde humor heeft tweedejaarsstudent Stijn Saman (19) een flinke online achterban opgebouwd op sociale media. Zijn filmpjes scoren duizenden views. Tegelijkertijd studeert hij hier op de SvJ. Hoe combineer je die twee werelden zonder je geloofwaardigheid te verliezen?

Foto: Stijn Saman
Dat Stijn niet bang is om zichzelf te laten zien, mag duidelijk zijn. Zijn online content is een mix van zelfspot, herkenbare situaties en slimme kniptechnieken. Met bijna 800k volgers op TikTok is de 19-jarige Zeeuw razend populair onder jongeren. ‘Ik maak geen content met een groot plan. Het zijn gewoon dingen waarvan ik denk: dit vind ik grappig, dus dat gooi ik online.’ Die onbevangenheid heeft hem succes gebracht, maar roept ook vragen op over zijn toekomst in een vakgebied dat nog worstelt met de grenzen van objectiviteit en imago.
Tussen mening en journalistiek
Stijn voelt die spanning zelf ook: ‘Ik vind journalistiek prachtig. Goede verhalen vertellen, mensen interviewen, echt de diepte in. Maar ik hou óók van mijn mening geven en van entertainen. Die balans is soms zoeken.’ Hoewel hij zich bewust is van de verwachtingen binnen de traditionele media, laat hij zich er niet door beperken. ‘Natuurlijk weet ik dat ze bij de NOS misschien raar opkijken van mijn TikToks.’ Toch zou Stijn zijn content nooit offline halen voor een sollicitatie. ‘Dit is wie ik ben, en ik geloof juist dat daar mijn kracht ligt: zichtbaar durven zijn.’
Een nieuwe vorm van geloofwaardigheid
Hij ziet het zelfs als een voordeel: ‘Veel redacties willen jongeren bereiken, maar snappen vaak niet hoe. Ik bén die doelgroep. Ik weet wat werkt.’ Die inzichten heeft hij bijvoorbeeld toegepast bij projecten als Snackpaper, een nieuwsplatform op Instagram en TikTok, waar hij zelf meewerkte aan formats voor jongeren.
Toch maakt Stijn niet alleen maar ‘meninkjes-tv’. ‘Ik vind het ook heerlijk om een onpartijdig artikel te schrijven. Maar daarna dat hele stuk wegstoppen voor de buitenwereld? Dat voelt dan ook weer zonde.’ Transparantie en authenticiteit zijn sleutelwoorden in zijn visie op journalistiek. Stijn geeft aan geen presentator van het NOS journaal te willen worden. Geef hem maar een format waarin je journalistiek kan combineren met persoonlijkheid, humor en stijl.
En hoe hij zichzelf over vijf of tien jaar ziet? Dat is nog de vraag. ‘Ik wil alles. Acteren, presenteren, zware journalistieke verhalen maken, documentaires, noem maar op. Ik ben gestopt met het idee dat ik moet kiezen.’ Welke richting Stijn precies op gaat, weet hij nog niet hij maar één ding is zeker: Stijn gaat het op zijn eigen manier doen.