SvJ media

Selecteer Pagina

Op hoop van zeeën hengelt SvJ Prijs binnen

Op hoop van zeeën hengelt SvJ Prijs binnen

Else Talsma neemt de prijs in ontvangst, 'wederhelft' Jo-Anne Loosman kon er helaas niet bij zijn

Op hoop van zeeën hengelt SvJ Prijs binnen

Tijdens het jaarlijkse SvJ-festival, vol inspirerende workshops en activiteiten, werd de felbegeerde SvJ Prijs uitgereikt. De documentaire Op hoop van zeeën werd door de vakjury uitgeroepen tot beste productie van het jaar 2024. Voor makers Else Talsma en Jo-Anne Loosman is dit al de tweede prijs die ze winnen met hun indrukwekkende film over de visserij op Urk. ‘We hadden nooit gedacht dat we zo ver zouden komen!’   

door | 16 05 2025, 15:05 | Uitgelicht

Else Talsma nam de prijs in ontvangst, ‘wederhelft’ Jo-Anne Loosman kon er helaas niet bij zijn  Foto: Robin Leemburg

De uitreiking bleef tot het laatste moment spannend, mede dankzij juryvoorzitter Wendy Beenakker, tevens adjunct-hoofdredacteur van BNR. Eén voor één werden de genomineerden besproken: ‘The Wine and the Sword’ van Samuel Vels en Marilène Vis werd geprezen om het creatieve concept. Het artikel ‘De registratie van pesticiden rammelt aan alle kanten’ van Leon Zantinge kreeg lof voor een krachtig en volledig interview. Ook Sam Brinkman en Anna Roza Hess werden gewaardeerd voor hun documentaire ‘’t Eethuisje van Delfshaven’, waarin zij de Rotterdamse cultuur op treffende wijze in beeld brachten.  

De laatste twee 

Met nog maar twee kanshebbers begon het geroezemoes op het plein steeds luider te worden. Her en der werden al nerveus slokjes genomen van de drankjes die eigenlijk pas voor de borrel na afloop bedoeld waren. Toen viel de beslissing: Op hoop van zeeën werd uitgeroepen tot winnaar. Een luid applaus barstte los op het mediaplein. Else Talsma haastte zich enthousiast het podium op om de prijs in ontvangst te nemen. ‘Dit is echt ongelooflijk!’ zei ze trots. Haar ‘wederhelft’ Jo-Anne Loosman kon er helaas niet bij zijn vanwege ziekte, maar dat mocht de pret niet drukken. 

De documentaire won eerder al de CampusDoc Prijs en werd uitgezonden door Omroep Flevoland, Omroep MAX en NPO Start. ‘Pas aan het einde van het CampusDoc traject beseften we: wow, dit wordt echt bijzonder’, vertelt Else. ‘Toch hadden we niet verwacht om te winnen, vooral als je kijkt naar de andere genomineerden. Dit is toch niet normaal!’ 

‘Doe alles zelf’

De jury prees het grote vertrouwen dat de hoofdpersonen uit Urk in de makers hadden. Dat zij de documentairemakers zo dicht bij hun leven toelieten: van familie, tot de aanschaf van een nieuwe boot, zegt veel over de kwaliteit van het werk. Ook het camerawerk werd geroemd. Opvallend, want Else en Jo-Anne besloten alles zelf te filmen, terwijl veel makers hiervoor een team inhuren. 

Dat is dan ook Else haar belangrijkste tip voor nieuwe deelnemers aan de bekende CampusDoc-minor: ‘Doe gewoon zoveel mogelijk zelf!’ vertelt ze enthousiast. ‘Als je dan bezig bent met die minor, krijg je zo’n mooie kans. Wij wilden daar natuurlijk alles uit halen en als je alles zelf filmt, leer je zo ontzettend veel.’

Daarnaast prijst Else CampusDoc voor de ervaring en het zelfvertrouwen dat het haar heeft gebracht. ‘Het geeft je zoveel moed om te zien dat je dit soort gave dingen kunt maken. Ik ben inmiddels zelfs in Oekraïne geweest; dat had ik anders nooit gedurfd.’

Wat ze met het prijzengeld van duizend euro gaat doen, weet Else nog niet precies. ‘Maar het wordt zeker geïnvesteerd in nieuwe projecten’, vertelt de kersverse winnaar met een grote lach. 

Op hoop van zeeën is nog te zien via NPO Start en wordt van harte aanbevolen door de vakjury. ‘We hopen dat er nog een hele reeks volgt’, sluit juryvoorzitter Beenakker af.  

 

Over de auteur

Wessel In den Bosch

Ik ben 18 jaar oud en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Momenteel werk ik aan items voor On Air. In mijn artikelen benader ik graag maatschappelijk relevante onderwerpen op een creatieve en objectieve manier. Door mijn brede interesse richt ik me dan ook graag op veel diverse onderwerpen. Als journalist ben ik bedreven in het snel formuleren van krachtige vragen, waardoor ik vaak word geprezen als een goede interviewer. Mijn doel zal altijd zijn om met betrouwbare en objectieve journalistiek een positieve impact te hebben op de wereld.