Nele Goutier: ‘Artificial Intelligence hoeft niet intimiderend te zijn voor journalisten’
Onder leiding van de Hogeschool Utrecht is onlangs het platform Journalistiek & AI gelanceerd. ‘Hier leren jonge journalistiekstudenten om algoritmische toepassingen in de journalistiek kritisch te bevragen, te herkennen waar en hoe Artificial Intelligence van toegevoegde waarde kan zijn en hoe ze kunnen samenwerken met AI-experts,’ motiveert Goutier.
Foto: Naam Fotograaf
Nele Goutier van het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie van de SvJ heeft het platform opgezet met Marius Brugman, assistent onderzoeker bij Fontys Hogeschool. “Als jonge journalist kan je niet meer om AI heen. Maar waar begin je als je je wilt verdiepen in een onderwerp dat zo complex en – laten we eerlijk zijn – daardoor best intimiderend is?” Op het platform Journalistiek & AI staan toegankelijke, journalistieke voorbeelden van AI met opdrachten die daarop aansluiten. Je kunt hier bijvoorbeeld leren hoe je een model kan trainen om grote hoeveelheden tweets te analyseren. Je ontdekt wat zo’n model voor je kan betekenen en waar je kritisch en alert op moet zijn. Goed nieuws: technologische voorkennis is niet nodig.
De site is het resultaat van twee jaar onderzoek in samenwerking met de NOS, RTL, Ombudsman voor de publieke omroepen, Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, de Universiteit van Wageningen, de Universiteit van Wenen en Fontys Hogeschool.
Nieuwsgierig geworden en zelf AI uitproberen, klik hier
Meer lezen over het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie, klik hier